跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

yes.. to my understanding you could change your landing place from ontartio to BC... that's what my cousin doing 6 yrs ago.. unless there is a change to the policy now.

複式洋房

回覆:doggie 的帖子

Thanks Doggie!

男爵府

我來加拿大都有一段時間,住溫哥華衣食住行全部唔洗擔心,好容易適應…至於搵工方面基本你行做一定搵到,當然大前提係你唔可以同香港現有工作比較…係溫哥華分分鐘做茶餐廳樓面重多過係銀行做teller…因為可以收CASH同TIPS

大家要努力呀~

複式洋房

回覆:kimmama 的帖子

加油!好快我會同你一樣……

別墅

回覆:mm9802 的帖子

可否给我一些资料, 我也準備為了兩個孩子的將來,想移民。

別墅

引用:Quote:小山竹+發表於+13-12-9+14:39+我可以

原帖由 mm9802 於 13-12-09 發表
甘你地真糸算好幸運啦,搵到個甘好顧主免費擔保你地一家移民以家這種擔保移民我這裡d顧主要經叫價到5萬加元 ...

複式洋房

引用:可否给我一些资料,+我也準備為了兩個孩子的

原帖由 alauct 於 14-02-21 發表
你可以去這網址看看:
http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/fc.asp#immigrate

複式洋房

similar here. My husband is a CBC, pretty local and his parents are in Vancouver. I was born n raised in HK. He wants to bring me n our baby back to Vancouver, where I know just 2 friends... my whole family is in HK... our baby is less than 5 mth old... I'm pretty worried that we don't get a good job there that could support our family while maintaining the current living standard... was thinking about having another kid in HK first but I doubt if we should settle in Canada first... or at least having one of us securing a job there first...

複式洋房

引用:Quote:kimmama+發表於+13-12-5+10:56+原來

原帖由 mm9802 於 13-12-09 發表
揾工作方面我覺得唔洗甘擔心,我來左5年,最少我身邊未試過有人話搵唔到工的 但當然如要搵份好要求嘅工可能 ...
如果英文五掂會五會穩五到野做呢

大宅

Wilson_Mami 發表於 14-10-16 15:08
如果英文五掂會五會穩五到野做呢
要看你自己要求有多高,其實只要你願意一開始時放下身段,沒可能找不到工作的剛開始時我也是不會英文,我來到2天就找到工作,在鬼佬超市做三明治,需言不是什麼好工作,
但不辛苦也可以先解決了生活問題,再一路工作一路返esl英文班學習,到現在來說轉了工作收入比以前好多了
也買了屋子了算生活無憂

bosch    發表於 14-11-15 08:09
懷B之路太難行了.....灰

複式洋房

回覆:mm9802 的帖子

多謝你啊!我會比心機架,你係溫哥華定係多倫多啊?

大宅

回覆:越接近,越迷惘

好有同感,我都擔心去到之後嘅經濟問題。有諗過不如淨係送個仔過去,揾homestaying 照顧,但老公昨日同我講咗佢嘅想法,就係一家人唔好分開。有得揀當然唔想分開啦

大宅

回覆:ihcneeled 的帖子

If your second child was born in Canada, he/she won\'t have HK status, so you can think again if wait for another child then go to Canada.

男爵府

回覆:越接近,越迷惘

個個都係咁啦,非常你揸住3、5、7億港幣。

大宅

我都打算回流加國, 預計2016年夏天/初秋來到。加拿大港人媽媽會, 大家加油,!

大宅

我都擔心去到之後嘅經濟問題, 但如果肯放下身段先找到工作, 解決了生活上問題,再一路慢慢轉工, 我相信是OK的, 香港人適應能力強, 幾難過都會適應過來

大宅

我出年會回流多倫多, 想問下大家用咩方法寄野返多倫多? 我諗緊床同床肉帶唔帶返去. 有無用過既搬屋公司介紹?

禁止訪問

別墅

引用:我出年會回流多倫多,+想問下大家用咩方法寄

原帖由 jojomummy 於 14-10-29 發表
我出年會回流多倫多, 想問下大家用咩方法寄野返多倫多? 我諗緊床同床肉帶唔帶返去. 有無用過既搬屋公司介紹 ...
我沒有搬傢俱,因大小尺寸不大啱,你可以考慮去到先買。其實我開頭先買床褥放在地上瞓,後來才買床架的。

大宅

Wilson_Mami 發表於 14-10-17 08:28
多謝你啊!我會比心機架,你係溫哥華定係多倫多啊?
我在yukon省d埠仔生活
懷B之路太難行了.....灰

首頁
12345...8

尾頁

跳至