自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

翡翠宮

howmuch 發表於 13-12-5 11:39
凡事都要睇兩面.
2.9 也好, 特別版也好, 有就要賣, 個staff都知$2.9係特別版, 差在手上冇, 就冇去搵. ...

或者職員有做得不足既地方. 但作為顧客既亦無必要咁歇斯底里去鬧人. 可以平心靜氣咁話比職員聽自己既訴求, 大不了就唔買亦不必好似個顛婆咁~~

fawong  冇錯,講得啱!  發表於 13-12-5 15:41

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

howmuch 發表於 13-12-5 11:44
咁都是好提議, 服務有代提升....

JM12  無嘢講 x 2   發表於 13-12-5 14:19
birdy09  我都要投降 無嘢講   發表於 13-12-5 11:57

翡翠宮

howmuch 發表於 13-12-5 11:44
咁都是好提議, 服務有代提升....

如果係咁, 最簡單既方法唔係祈望個女人唔好咁LONG-LAI 咩???
樣樣都要個SERVICES-PROVIDER 做到個客既所求, 但世界上有6X億人, 要點樣做先SERVE 得晒呢6X億人?

都係2.9 姐, 唔駛咁執著呀嘛~~~

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

一日都係劉德華果句 : 「今時今日嘅服務態度」呢句難為了好多前線服務人員,造就了好多神刁

我唔係話所有前線人員的服務態度,個個都係百分百好,但係你地要求服務時,係米要考慮下你嘅要求合唔合理先 ........................

水晶宮

JunichiOkada 發表於 13-12-5 11:45
或者職員有做得不足既地方. 但作為顧客既亦無必要咁歇斯底里去鬧人. 可以平心靜氣咁話比職員聽自己既訴求, ...

個客係有唔妥, 但應該不至於歇斯底里.

水晶宮

birdy09 發表於 13-12-5 11:55
一日都係劉德華果句 : 「今時今日嘅服務態度」呢句難為了好多前線服務人員,造就了好多神刁 :badf ...
先唔講個客的態度. (同意無須鬧人).

堅持要求購買 想要的東西(事實上係有這東西).....是不合理嗎?
明明有而不去搵.....是應有的服務態度嗎?

JM12  「明明有」呢個只係你既假設  發表於 13-12-5 14:20

琥珀宮

引用:Quote:howmuch+發表於+13-12-5+11:20+如果

原帖由 birdy09 於 13-12-05 發表
咁職員通常係睇自己本簿有無先架嘛,佢自己果本無,自然就係俾 $1.00 同 $1.90 佢架啦 ................

...
個客鬧人有唔啱,但個職員而家係原來有貨都唔願主動幫人搵!人地指明要2.9面值,個職員自己無就應該問下其他職員,而唔係等人鬧到先識做!

大宅

回覆:攪錯呀,咁大間郵局無 $2.90 郵票 ..............

水晶宮

miumiu0101 發表於 13-12-5 11:31
但其實係有, 點解個職員唔搵清楚先?

你睇得通....
職員可以keep起某d貨不賣, 是較嚴重的問題.

琥珀宮

引用:+本帖最後由+birdy09+於+13-12-5+11:58+編

原帖由 birdy09 於 13-12-05 發表

一日都係劉德華果句 : 「今時今日嘅服務態度」呢句難為了好 ...
樓主呢個case,顧客態度差,但要求合理,而員工服務質素欠佳!

大宅

陪月勳章

回覆:攪錯呀,咁大間郵局無 $2.90 郵票 ..............

佢係咪神秘顧客來的

大宅

陪月勳章

有無拍片

男爵府

回覆:birdy09 的帖子

Agree

公爵府

2024年龍年勳章

低能淨係做你生意咩

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

howmuch 發表於 13-12-5 12:03
先唔講個客的態度. (同意無須鬧人).

堅持要求購買 想要的東西(事實上係有這東西).....是不合理嗎?
你可以堅持要買的東西,但佢一開頭無話一定係要一個,職員自然就俾佢要求嘅面額俾佢啦。郵局有咁多客要 serve,一陣做慢啲都俾人鬧 一係你一開始就話要特別版,人地實幫你搵。點解我知,因為我之前係向同一個職員講我要另一款特別版郵票,佢就即刻幫我搵有無。其實顧客自己有無責任講清楚自己想要乜 但係呢個客自己本身知唔知真係有 $2.90 的特別版面值郵票都係一個迷,因為係佢發 long lai 時,個職員話佢知有 $2.90,不過係前幾日有出特別版,如果佢知,佢一早講,就唔使喺度發脾四啦

但佢最後得到佢想要嘅嘢,仲要企喺到鬧人又合理嗎

fatmth    發表於 13-12-5 16:55
影月紅  講得好,  極讚同   發表於 13-12-5 16:15
fawong  講得好  發表於 13-12-5 15:47
chitosefung  贊同  發表於 13-12-5 13:57

男爵府

我上次去郵局都見到呢d神刁,有個男人好似要寄一d要最小100封先可以用既服務(唔知係咪寄通函),甘佢得90幾份,所以職員話佢要用返普通平郵,一係就湊夠100封先得,佢係度大聲嘈話點解唔得,又話要見經理,可憐後面成村人排緊隊!而且d人明明自己唔啱就夠大聲,以為發惡就得!

琥珀宮

引用:Quote:howmuch+發表於+13-12-5+11:28+今時

原帖由 wingwingc1234 於 13-12-05 發表
咁如果其他同事都無...
咁郵差洗唔洗問埋同區既郵局??????
同區既郵局都無,洗唔洗誇區問?????: ...
如果係呢間郵局都無就當然無得講,正常貨品供應係以整間店舖黎睇而唔係睇個別職員!你去銀行唱外幣,如果職員話無貨無得換,你都expect佢係講緊成呢間分行無(當然唔係講所有分行),但唔會只係話招呼緊你既teller無law !

伯爵府

點解有人會覺得個女人係要求合理架呢? 佢一開始冇講明係要特別版, 佢只係要求某一面值的郵票, 咁個職員做到佢要求的野啦. 一般郵局如果某個面值冇出郵票, 都係分拆兩個不同面值的咁賣, 呢個好正常喎. 係個女人冇講清楚佢自己的要求咋喎, 咁又係服務唔好? 真係難為而家做服務業的人喇.

fatmth    發表於 13-12-5 16:56
sasa0208  係囉  發表於 13-12-5 15:03
someone123  因為bk都有d覺得俾左錢就顧客永遠是對的既人  發表於 13-12-5 14:24

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:birdy09+發表於+13-12-5+11:24+咁職

原帖由 howmuch 於 13-12-05 發表
但個女人都唔洗咁嘈囉,平心靜氣啲要求唔得架咩

水晶宮

2.9 郵票有咩用??

平郵1.7, overseas 3蚊..

2.9做乜?

首頁
12345...12

尾頁

跳至