夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 April_B 的帖子

咁又唔同喎, 如果一齊工作何來壓力? 除非系個女仔擺明一結完就唔做系屋企

男爵府

BK Milk勳章

回頭浪子 發表於 13-12-6 14:01
要一生承諾,梗係睇清楚先!唔係睇清楚你播,你已經係囊中物,無得走!純粹係睇清楚周圍仲有無好野咁解, ...
唔知喎...
女人通常就係男人追自己果時,都初步了解個性格人品, 而樣貌身高職位月入果D大約都知知地,
如果相處落冇問題,其實已經係你既人...
(除非個女人一開始諗住自己冇人要求其, 搵個水泡, 或本身心野)
特別係如果女方本身OK有人追但都揀左你,代表U WIN!

男爵府

BK Milk勳章

回頭浪子 發表於 13-12-6 14:01
要一生承諾,梗係睇清楚先!唔係睇清楚你播,你已經係囊中物,無得走!純粹係睇清楚周圍仲有無好野咁解, ...
咁男人係點樣?
男人揀女朋友一個準則,娶老婆又另一個準則,咁麻煩嫁.
WELL, 我估,揀女朋友應該係樣貌性格身型吧?
咁追到女朋友喇, 娶老婆仲要加D乜條件?

男爵府

引用:回覆+April_B+的帖子當然有,有沒有發覺往

原帖由 mc 於 13-12-05 發表

當然有,有沒有發覺往往結婚的就是拍拖拍得短的情侶,而往往拖著不結的,就是大家一 ...
我就係咁,同之前個男朋友拍咗7年拖,一路都好好地,自己都諗過佢就係結婚對象,點知對方一句未玩夠,咩都清楚晒,分手後1年識咗而家老公,唔夠半年就有咗,結埋婚生埋仔,仔仔而家都3歲半了....而我自己身邊有個朋友都係咁,同前男友拍咗8年,都係因結婚觀點唔同而分手,一年多左右就同而家老公結婚了,個女都歲幾兩歲,嚟緊又整多件了。所以d人成日話結婚嗰個往往唔係你諗嗰個,不過都係一個幸福快樂嘅家庭。希望你朋友可以快d解脫,目標清晰而對方唔係咁諗,長痛不如短痛好過。

男爵府

BK Milk勳章

MangoCake81 發表於 13-12-6 14:21

咁又唔同喎, 如果一齊工作何來壓力? 除非系個女仔擺明一結完就唔做系屋企 ...
真係唔知喎...
佢有能力搵錢,但心態唔捱得..

男人會好驚個女人嫁左唔做呀?

子爵府

回覆 shandie 的帖子

我朋友已經找到一個很愛錫她的老公,現在過著很幸福的日子。
mc <()>

男爵府

回覆:mc 的帖子

咁就太好了......女人其實真係好慘,我身邊依舊有不小朋友同拍得耐嘅分手後,冇晒方向,只有用工作進修麻醉自己~

男爵府

BK Milk勳章

shandie 發表於 13-12-6 14:54
咁就太好了......女人其實真係好慘,我身邊依舊有不小朋友同拍得耐嘅分手後,冇晒方向,只有用工作進修麻醉 ...
係男方定女方講分手?有冇第3者?
分手理由係咩?

大宅

我覺得睇能力啦, 如果只系公一份好多時都唔多夠.

男爵府

兩樣都有, 有個係有第三者,有D純粹係男方覺得耐咗冇火花,話分開下,分分下咪真係分囉...唉~

April_B   SO SAD..  發表於 13-12-6 15:26

大宅

我身邊好多呢d case呀!

我覺得係咪因為有d人係單細胞動物,佢地唔會唸咁多野,佢覺得拍左咁耐拖到宜家都已經無晒火花,無晒戀愛感覺,所以說服唔到自己去結婚。

但係一齊咁耐已經當對方係半個屋企人,係一種習慣,唔會離開。

不過又唔一定係男仔既,我有幾個女仔朋友拍左5-9年拖,係唔想結婚個個,反而係個男朋友成日提要結婚。

佢地既理由都係”唔係咁鍾意小朋友所以無必要結婚/無錢/未ready“….

我估除非要到佢爸爸媽媽好鐘意個男朋友到日日逼婚or意外有bb佢地先會考慮結婚吧!

男爵府

BK Milk勳章

MangoCake81 發表於 13-12-6 15:06

我覺得睇能力啦, 如果只系公一份好多時都唔多夠.

唔..根據女方所述呢,應該係唔做都夠,但冇講明唔做.
但我唔排除個男方有其他想法!
又可能男方睇死女方唔做

大宅

我覺得再加上思想唔同左掛, 家下好多男仔好怕個女人系屋企冇所事事

子爵府

回覆 shandie 的帖子

現在男小女多,男人的選擇多了,也害怕一走進婚姻等同要背上一堆的責任。有很多男人拖著不結,不是不愛女朋友,而是根本平日都已經結了婚差不多了,又何必多此一舉去結婚呢?就算真的可以結婚,也不代表可以快快樂槳地相伴到老,現在的婚姻脆弱得不堪一擊,誘惑太多,更有很多女人都不怕做小三去搶別人的老公,所以都是靠人不如靠己,找不到千萬不要將貨就價,不要降低自己的要求,婚姻原本就是一個很難的課題,如果選了一個不合適的,令自己痛苦萬分的,倒不如做一個可以自由自在的單身貴族。不要被社會上一堆的價值觀令自己老覺得剩女是可恥的,代表不完美,不可愛,無男人喜歡!一個人可以自給自足,可以有很多的朋友,可以做自己喜歡做的事,又何嘗不是另一種幸福呢?

shandie    發表於 13-12-6 18:06
mc <()>

大宅

April_B 發表於 13-12-5 14:32
你地身邊有冇朋友咁情況?

一對情侶拍左拖5-8年,
拖得越耐越難結到婚,結婚生仔又真係好大責任,自己想清楚

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

但分手後通常男人好快同第2個女人

說到底係男既覺得女既唔係理想結婚對象

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:mc 的帖子

男爵府

BK Milk勳章

大宅

點解一定要結婚? 結婚=負責? 除左離婚有錢分, 拍拖分手乜都冇, 我諗E個可能就係對女人所謂既責任.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我身邊反而好多專一既男仔, 拍拖一段時間就同GF結婚

April_B    發表於 13-12-8 01:14
點算好    發表於 13-12-8 00:02
女人, 因為內涵而神采飛揚; 女人, 因為自信而美麗。

首頁

尾頁

跳至