在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

點解敢嘅!生第一胎時最後兩個月,起濕疹全身痕癢,好難受!醫生話天氣幹燥,要保濕!我做足曬了,中西醫睇佐3個醫生,沒見效!唉,准備要第二胎之前,調理好先敢要!依家D濕疹有一年了,介囗都系癢!請問大家有無好醫生或藥膏介紹呢?thx
知足常樂

別墅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 wendylei 的帖子

聽講九龍城千草城果位識講英文既中醫OK架喎, 你可考慮. 搽濕疹仲有隻叫紫雲膏. 可買現成或自學去整, 坊間有班開教人整架.

大宅

回覆 akatamakuro 的帖子

多謝曬!我會去買了試試
知足常樂

大宅

回覆:wendylei 的帖子

你有母乳嗎?用母乳揸好好架。

大宅

回覆:有無識好醫生介紹治療濕疹

紫雲膏是孕婦忌用的,我有整開所以知道。
去睇尖沙咀梁淑芳醫生,她會教你從飲食入手去改善濕疹。
我陀阿女時又係有濕疹,之後睇佢,聽話戒口,改善飲食,d濕疹就自己好番,一粒藥都冇食過。

侯爵府

引用:紫雲膏是孕婦忌用的,我有整開所以知道。去

原帖由 肥寶寶 於 13-12-10 發表
紫雲膏是孕婦忌用的,我有整開所以知道。
去睇尖沙咀梁淑芳醫生,她會教你從飲食入手去改善濕疹。
我陀阿女 ...
請問有濕疹是否不可吃菇類?牛肉是否亦不可?tks

大宅

回覆:pingu_k 的帖子

每人的體質不同,所以還是請教醫生好d。

大宅

回覆 肥寶寶 的帖子

thx.我系懷第一胎時最尾兩個月起濕疹到依家!我會去約下時間睇下呢位醫生,多謝曬!
知足常樂

大宅

回覆 pingu_k 的帖子

系要問下醫生,不過呢次濕疹癢就是我食佐牛肉!睇佐深水埗梁偉雄醫生食佐四天藥就吾癢了!要長期戒囗,雞鵝鴨蝦蟹最忌,身體長期保濕搽潤膚露!唉,手尾長!好多好也食吾到!!個個醫生話戒囗
知足常樂

侯爵府

引用:回覆+pingu_k+的帖子系要問下醫生,不過呢

原帖由 wendylei 於 13-12-11 發表

系要問下醫生,不過呢次濕疹癢就是我食佐牛肉!睇佐深水埗梁偉雄醫生食佐四天藥就吾 ...
鷄都吾得?应該吾毒架喎!?

侯爵府

引用:每人的體質不同,所以還是請教醫生好d。 +

原帖由 肥寶寶 於 13-12-11 發表
每人的體質不同,所以還是請教醫生好d。
tks!我都知体質不同,可/不可食的食物也不盡相同,但应該也有d食物係濕疹人士in general也不該食的!所以想知医生有否説菇類也是其一?因為我仔很喜歡食菇類.....

大宅

無講菇類吾得,總講花生雞蛋盡量少食,醫生話鵝系一定吾食得!中醫講對於有濕疹鵝系好毒嘅!具體點你都要問下你睇個醫生!
知足常樂

禁止訪問

引用:點解敢嘅!生第一胎時最後兩個月,起濕疹全

複式洋房

回覆:有無識好醫生介紹治療濕疹

我而家26週,濕疹搞到我冇晒心機。
睇緊大埔中醫,幫我安埋胎,
雖然皮膚未好番,但明顯有改善。
戒口因體質唔同,要戒嘅都唔同……
我食得嘅野得好少

大宅

回覆 q_dolphin722 的帖子

真系要好好調理,你26周就開始有濕疹了,要好好安胎!我果時陀最後兩個月有,去産檢都系搽主診醫生開D藥膏,無用,晚晚訓吾好,俹B不夠38周提早出世!
知足常樂

伯爵府

引用:回覆+pingu_k+的帖子無講菇類吾得,總講花

原帖由 wendylei 於 13-12-12 發表

無講菇類吾得,總講花生雞蛋盡量少食,醫生話鵝系一定吾食得!中醫講對於有濕疹鵝系 ...
菇一定唔得,菇菌類好毒

首頁

尾頁

跳至