少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

寫字仲係有時會反轉方向呀

我大女現K2到而家佢寫字間中有時仲會反轉,好似的B, D, 7, 6, 3, 2咁,我好擔心佢有讀寫障礙呀 :-( :-(

請問你地小朋友係唔係咁?

侯爵府

Re: 寫字仲係有時會反轉方向呀

我個仔都係k2, 佢尋日反轉左個C字黎寫!

別墅

我個女都係k2, 都有將d字反轉寫. 好似 "s", "3", "d", "b" 之類. 都幾勞氣!

別墅

My daughter is like that too.

I asked the teachers and they told me it is very common at this age and it is due their their brain development.

If they still have this problem by Grade2, then it is a problem. Otherwise, it is fine.

No worry la.

YukiMommy

水晶宮

有好多細路响幼稚園學寫字嗰陣都會有呢d咁既情況架!至於係咪讀寫障礙,求個安心既話可以搵治療師評估一下,再吾係就趁依家仲係細就努力幫佢地,教下佢地分點為之倒轉,因為真係有讀寫障礙嗰d小朋友吾係大頭蝦專登倒轉d字黎寫,而係佢地對眼同個腦接收訊息有問題,一般人睇得出2同5有咩分別,但係對於學障既小朋友黎講係睇吾出有咩分別,佢地真係睇嗰個2字係5字,我個仔依家小學成八歲半,到依家佢都仲係倒轉d字黎寫,12讀成21,有時淨係寫個c字都要問我點為之倒轉,佢中文同寫字都吾好,但都竟然可以將佢個名至多筆劃既字---顯,左右調轉黎寫,仲要真係同用鏡反照時個字無分別一d都無寫錯!我囝囝以前個治療師個仔仲勁,連呢d多筆劃既字都可以上下倒轉黎寫,跟住個治療師專登將一隻字倒轉俾個仔睇要求佢照寫,反而佢個仔寫極都寫吾到,所以話,呢d問題查實小朋友自己都吾想... 我頭幾年發現個仔咁都好激氣硬係以為係個仔吾認真吾正經學寫字,依家知佢有咁既障礙,佢係無心,所以我都無咁勞氣,都慣哂lu...惟有見一鑊提佢多幾鑊咁囉!

水晶宮

我個仔仲癲呀,除左可以反轉方向既字佢一定係咁反轉寫外,連d無可能反轉既字都照樣寫到反轉再倒轉~~~ 認字都有問題,car呢d簡單字佢一個都認吾到,反而turbo,racing,露...等嗰d我地認為較深既字佢就認到好叻...呢d都係因為佢有學障問題,响幼稚園期間我地無留意亦無搵治療師教我地點去教,所以基本上佢幼稚園學嗰d佢一d都吾識...所以如果你有咁既憂慮,就要小心d努力d去幫小朋友糾正喇..
Lan_HuiTai 寫道:
我個女都係k2, 都有將d字反轉寫. 好似 "s", "3", "d", "b" 之類. 都幾勞氣!

大宅

有時小朋友唔小心張d字倒轉寫好平常, 久唔久1個2個都唔奇, 因為而家佢地發展緊個認字區域.
但如果佢睇書/抄書都抄遲1行就要小心, 因為有d小朋友讀都跳行架.
有時唔係讀寫困難, 可能是專注力不足所至, 要分清邊樣先得呀!
露 絲  

大宅

"由 YukiMommy 於 2007-04-28 09:27:12

My daughter is like that too.

I asked the teachers and they told me it is very common at this age and it is due their their brain development.

If they still have this problem by Grade2, then it is a problem. Otherwise, it is fine.

No worry la."

咁都無咁擔心,thank you :-P

首頁

尾頁

跳至