嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個bb發燒幾日,睇醫生後懷疑係尿道炎,唔知點算呢...

各位媽媽:
我bb發燒o左幾日,睇o左醫生食o左三日退燒都仲燒,所以我地決定同bb去睇急症,等o左成晚,個醫生好似仲唔識野過我地咁,十下十下,我將所有野講哂比佢知,佢聽完個肺話無咩啖,但又寫紙叫bb去照x光,我話燒咁耐驚佢係中耳炎,佢先睇下兩隻耳仔,但佢話好多耳屎,睇唔到有無發炎,不如留尿啦...
後來出o左片,佢話個肺無黑到,問bb痾o左尿未,但已經好夜,bb都訓o左,佢就話其實留唔留都得o既...
後來我攪醒bb逗佢痾,初步驗o左有少量紅血球,要bb留45ml尿... 大佬,bb剛痾完,點再痾45ml呀,就算平時都未必有45ml啦...
我真係覺得tko醫院好唔掂呀...
攪o左成晚,而家先剛回家,如果唔係我堅持試下比bb痾,咁又唔知咩事...醫生自己開頭話要驗尿,但無尿又話唔驗都得,我問點解燒咁耐,佢又話可能耳仔有少少發炎...
咁即係點呀?佢比o左一個星期抗生素bb食,我話唔食抗生素得唔得?佢又唔出聲...因我bb有G6PD,有d抗生素係唔食得架...
而家知道可能係尿道炎,佢更加唔可以食某些尿道炎o既抗生素,我好擔心呀...而家bb發燒咁耐,究竟係中耳炎定係尿道炎?
唔食抗生素得唔得?
同埋要等bb訓醒後逗佢痾尿後交回醫院再驗,我想問如果驗到真係有尿道炎咁會點?
真的很擔心呢...
各位有同樣經驗的媽媽可否分享下?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

Re: 我個bb發燒幾日,睇醫生後懷疑係尿道炎,唔知點算呢...

我亞囡之前又係無病徵咁突然半夜發燒, 馬上帶佢睇急症, 比咗些退燒就算, 依然持續發燒, 再去睇私家醫生, 醫生話無病徵咁突然發燒, 可能係尿道炎要種菌至知,或出玫瑰疹, 數天後真係退晒燒出疹, 兩天後紅疹亦退埋, 好番晒

男爵府

Re: 我個bb發燒幾日,睇醫生後懷疑係尿道炎,唔知點算呢...

我個女而家都係發緊燒,佢星期三晚突然間發到103c,嚇死我,即刻帶佢睇醫生,醫生都話佢可能出疹,但係今日星期六喇,都仲有少少燒,而且又無出疹反而有少少咳!好擔心呀!

首頁

尾頁

跳至