烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 DHA勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

#tag往食#麻辣重慶雞煲#雞
#材料:
#李錦X麻辣一包
#史雲X清雞湯1升,光雞(斬件 )1隻
#玫瑰酒2-3湯匙,洋蔥(切條)1個
#大蔥(切段)3-4棵,芫茜大量
#調味料:

#生抽1茶匙,老抽1茶匙

#乾蔥(略拍)8-10粒,蒜頭8-10粒
#薑2-3片,蔥(切段)大量,唐芹(切段)2-4棵
#花椒,八角6粒
#四川紅花椒1茶匙(落唔落都得),乾紅辣椒(切段)6-8隻

#做法
  • 1 雞件與調味料拌勻醃30分鐘。燒熱油2湯匙,爆香洋蔥及雞件備用。
  • 2 燒熱油2湯匙爆香香料(1),贊下酒,加香料(2)炒香,再加入雞件李錦X麻辣一包、洋蔥及史雲生清 雞湯500毫升煮滾,轉至中火煮至雞件八成熟,最後加入大蔥及芫茜即可。
  • 3 食完雞煲,倒入餘下史雲生清雞湯,配上火鍋配料,即可以打邊爐(超辣)
  • 今次最貴,唔系D雞,系海鮮(雞買左一百,海鮮買左二百)二人份量

食完個咀,變左孖潤腸......

.

樂晴天  我係雜誌見過呢個食譜。  發表於 13-12-17 18:12

大宅

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 DHA勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

豆豆2011 發表於 13-12-9 12:07
啱唔啱食.....

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

⋆☆知足常樂

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 fck1996 的帖子

我最鍾意食辣呢~!
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

侯爵府

男爵府

回覆:【tag住食】麻辣重慶雞煲

至愛辣雞煲

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:fck1996 的帖子

好正

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

見到都流晒口水, 我勁鐘意食辣, 可惜c6同身邊朋友都唔係好食得辣, 無口褔

侯爵府

Junelau0428 發表於 13-12-10 03:05

嘩見到都流晒口水, 我勁鐘意食辣, 可惜c6同身邊朋友都唔係好食得辣, 無口褔: ...
下次,預你......食完個咀,變左孖潤腸....

Junelau0428    發表於 13-12-11 00:58

大宅

fck1996 發表於 13-12-9 13:16
啱唔啱食.....
今晚就整,辣雞煲我至愛

侯爵府

黃家小新抱 發表於 13-12-9 16:18

我最鍾意食辣呢~!
你整D餸,都好啱我胃口...

侯爵府

天氣冷,大家試吓整,好暖身....

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

睇到我流口水,好喜歡雞煲!

fck1996  今晚,又整過......  發表於 13-12-18 12:23

別墅

回覆:【tag住食】麻辣重慶雞煲

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

首頁

尾頁

跳至