論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

唉,工人姐姐睇完個家庭醫生,子宮下垂,寫字去政府排期睇,應該要排幾耐,姐姐話cannot wait, 想我地比錢去私家睇,我十分萬分唔想,透先先成晚同佢解釋,要急就要去急症室,又話拎唔到重野,好煩,不過個工人姐姐其實幾好,各位jm,子宮下垂係咪好難醫?喺政府醫做treatment係咪都要用幾多錢?之後手尾係咪都好麻煩?聽講戴環頂住會成日發炎,係咪以後都拎唔到重野?咁我請個工人黎做咩?

子爵府

回覆:唉,工人姐姐子宮下垂

不會比佢看私家,佢噤急自已去想辨法。

伯爵府

回覆 FamilyY 的帖子

咁多香港人都喺政府排期,點解佢唔得?
拎唔到重野-你話要醫生證明,唔係就繼續做野
點解啲工人咁麻煩㗎?唔通我哋病左叫我哋老闆比錢睇私家咩?

大宅

私家一定唔會比佢睇,如果佢好嚴重,政府都會比個快期佢。佢一係自己比錢睇私家,一係就返菲醫。

複式洋房

企梗不可以!
做壞左個開頭,有排煩!

珍珠宮

一定排政府,買架車仔比佢推去買餸。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

子宮下垂對日常工作有何影響?唔見得咁急cannot wait!
照排期睇政府,佢唔等得既可以返郷下醫。

大宅

HK好多人都睇政府,佢有得排咪算好~佢番家鄉可能仲遲先有得睇!排得後,即係唔嚴重!

禁止訪問

大宅

子宫下垂啫,又唔係血崩! 香港大把師奶子宮下垂咪又要做家務! 私家一定唔會啦!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 FamilyY 的帖子

我以前個工人生CANCER 都係咁做野啦! 學樓上話齋, 如果出街買野, 叫佢用車仔囉~
一定係睇政府! 你話佢知,你冇錢OFFER 佢睇私家, 如果情況嚴重, 政府都會排得好快架!
如果佢真係好擔心, 又覺得自己做唔到野, 你話佢知你接受佢RESIGN, 返鄉下醫啦!
(小心D講, 千祈唔好話自己炒佢)
Childhood is journey, not a race.

大宅

回覆:是是但但 的帖子

話佢知太太有病都睇政府,只係傷風咳小事先睇私家。佢係0米short 左,睇私家做手術分分鐘過十萬,我自己都比唔起
晤等得返鄉下

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 steplovebb 的帖子

AGREE!
樓主記得語氣要帶有關心, 要講到語重深長咁~
話佢知, 香港D私家醫藥費好貴, 真係俾唔起。
Childhood is journey, not a race.

別墅

多謝咁多位jm嘅意見同支持

首頁

尾頁

跳至