自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

引用:唔係針對某一事件,一般情況下,+甚麼人甚麼

原帖由 April_B 於 13-12-11 發表
唔係針對某一事件,
一般情況下,
甚麼人甚麼情況下會致電聖約翰救傷隊而唔叫999/救護站呢?
四個月前,我爸爸屋企跌親流血,起唔倒身,人清醒,就call左st John

珍珠宮

上次我C6跑完步扯氣,CALL 999
但3分鐘後ST JOHN 幾個人上黎.
做D 簡單檢查, 再3分鐘後白車到..
先送去醫院

加埋成10個人係屋K.
我都唔知ST JOHN有咩用.

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無諗過

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:甚麼情況下你會致電聖約翰救傷隊

我諗我只會call 999, 我都唔知st John電話

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我諗我只會call 999, 我都唔知st John電話

伯爵府

如果受左傷我點都係打999
因為我都唔知st. john係有咩服務同電話係幾多

侯爵府

引用:Quote:原帖由+c_kit+於+13-12-11+發表恕我

原帖由 yuyu.c 於 13-12-11 發表
我比你更愚昧,我意為係好似女童軍男童軍交通安隊咁嘅組織咋,因為我住新界區,從來冇聽過可以ca ...
me too!我以為佢地只係有event先喺度Stand by!

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

無諗過St. John, 識999求助咋!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

secretrose 發表於 13-12-11 08:52
我咩情況都會報警,我不知st john 電話!
me too!!! 我想知間學校常識科點教??? 係咪教受傷要 call st join!!!
總有離別的時候

侯爵府

陪月勳章

打27353355,

今日3分鐘救護車到, 以前5-10分鐘才到,
有時無救護車, 係來消防車架, 但消防車入面有救護員!!

call得車都係..... 仆到跌到而斷骨或傷口大要馮針

水晶宮

我唔知聖約翰救傷隊個電話號碼。

水晶宮

畀面勳章

回覆:甚麼情況下你會致電聖約翰救傷隊?

佢急救完無即時危險可自行離開 或 不雖即時入院的。

老師、校長認為從高處墮下 係無即時危險或可不雖即時入院???

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

St. John 是否幫行動不便老人家去睇醫生的?
或有一型活動stand by?

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:Quote:c_kit+發表於+13-12-11+08:53+唔係發

原帖由 April_B 於 13-12-11 發表
我知佢有開辦急救課程俾人考試...其實急救考試班都教人以下步驟:
1.確定現場環境安全
2.叫傷者睇下有冇人回 ...
都需要人工呼吸+心外壓啦,直接打999好過

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+13-12-11+發表唔係

原帖由 1仔1女 於 13-12-11 發表
Call的士啦,唔係急症call乜鬼白車切勿濫用白車,有其他人更需要,仲有白車係用納稅人嘅錢,唔緊 ...
St john網頁寫明有提供私家醫院病人接送服務,收費$300 ,點算濫用白車!行動不便既病人有救䕶車接送,點都方便過自己落樓坐的士!

男爵府

BK Milk勳章

chuiyeebird 發表於 13-12-11 09:29
四個月前,我爸爸屋企跌親流血,起唔倒身,人清醒,就call左st John
咁包紮完之後,佢地走人?OR 枱左傷者上車送去醫院GA?
我想了解下

男爵府

BK Milk勳章

pizzapark 發表於 13-12-11 09:43
打27353355,

今日3分鐘救護車到, 以前5-10分鐘才到,
如果你同999接線生講情況,佢會接返你去救護站,即係你所講既救護車/消房車,如果你知電話你直接CALL救護車唔經999都得.
總之,救護車/消房車速度快過ST JOHN幾倍................
因為ST JOHN係較遠的,
當然有時SJ會接到你致電求助期間在電話問你情況,然後如果佢發現好大件事,就會幫你報警,因為SJ自己都想傷者盡早得救!!

男爵府

BK Milk勳章

丫雅 發表於 13-12-11 09:46
都需要人工呼吸+心外壓啦,直接打999好過
急救員學哂,考哂試人工呼吸心外壓的,急救員救一個跌左落水池的人去人工呼吸+心外壓, 冇乜難度....
但墜樓情況複雜好多....幾樣散哂一次過...

子爵府

唔係緊急+自己handle唔到咪call st john。例如跌親而你又扶唔到個個人/起唔到身咪call st john唔好call救護。

男爵府

就算情況唔嚴重, 都唔會記得有st.john

首頁

尾頁

跳至