跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地小朋友正餐會食d咩同埋幾多分量?

如題!!!
hi

大宅

Re: 你地小朋友正餐會食d咩同埋幾多分量?

我女女正餐每日有三餐:
11:30 - 粥/麥皮/通粉, 一或半碗
3:30 - 粥/麥皮/通粉, 一或半碗
7:30 - 跟我地食飯, 一或半碗

不過最近食得好慢, 成日含飯, 而且食多左奶, 好似昨晚訓前食左8oz, 因訓吾著半個鐘後又食4oz, 最後食多3oz至訓得著! Crazy!

複式洋房

請問是否大人飯碗SIZE既一碗?
hi

大宅

比大人碗細小小啦!
amysin 寫道:
請問是否大人飯碗SIZE既一碗?

男爵府

KelMa

上次鏗鏘集講話bb食個多milk會唔食飯,我好信啊!
因為我個囡以前食三枝milk,所以唔鐘意食正餐,但宜家中午餐milk轉做soy milk,咁又會食飯喎!!

joey係咁既:
6.30----milk 7/8 安
8.30----一粒egg/面包
10.30----通粉/......(學校提供的)
1.00----soy milk 7/8安(午睡中)
3.00----飯/noodle
7.00----大人食咩佢食咩
12.00---milk 7/8安

係唔係好大食.....

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

joeyma:

你囡囡唔係好大食乍.

Karl仔一天既食量, 就真係多過我呀!! Karl仔 既飯碗係大人碗既 size 的. 真係唔明, 佢食咁多野, 都係得果 28lbs, 佢真係唔太吸收.

褓姆果 hubby 次次放假在家, 見到 Karl仔 天天都不停口食, 成日叫 Karl仔 做 "食物焚化爐"

7:30 --- milk 7/8oz.
10:30 --- 大半碗大人飯 及 一個水果 (多數係橙/香蕉)
12:00 --- 跟大人食野, 多數又食半碗麵/飯/通粉
2:30 --- milk 7/8oz.
4:30 --- 食餅餅
6:00 --- 食一碗大人飯
8:30 --- 又來 milk 8oz.
10:30 --- 有時會摟多 milk 4oz. (唔係一定既, weekend 一定會比佢, 因為第二天可以訓到10時)

複式洋房

Dear all, my girl Emily's meal plan:

8am -- milk 6-7 oz
11am -- rice/noodle/speghetti 1 small bowl with meat and vegetable, yougurt 1 small bowl
3pm -- rice/noodle/speghetti same or milk 7 oz with biscuit
7pm -- eat with us, 1 small bowl rice with meat and vegetable, soup 1/3 bowl, fruit/yougurt
9-10pm -- 6-7 oz milk

She is now ~27-28lbs

大宅

女女以往一直都是早晚一支8oz, 吾知點解佢係突然要食咁多奶, 每次比飯/粥等的食物, 要tunm好耐至肯食第一啖, 而且成日含住吾吞, 半夜醒來都要飲奶, 琴晚仲分別係1:00/3:00/5:00飲左一支添, 吾比佢呢佢有訓吾著, 扭計! 都吾知點攪好!
joeyma 寫道:
KelMa

上次鏗鏘集講話bb食個多milk會唔食飯,我好信啊!
因為我個囡以前食三枝milk,所以唔鐘意食正餐,但宜家中午餐milk轉做soy milk,咁又會食飯喎!!

joey係咁既:
6.30----milk 7/8 安
8.30----一粒egg/面包
10.30----通粉/......(學校提供的)
1.00----soy milk 7/8安(午睡中)
3.00----飯/noodle
7.00----大人食咩佢食咩
12.00---milk 7/8安

係唔係好大食.....

複式洋房

Szesze,

karl is really a big eater!

Here's Aidan's meal schedule:

7:00am 7oz milk
~8:00am some bread (while grandma is having breakfast, he will ask some)
11:00am 3/4 bowl of rice with meat or fish, and vegetables
3:45pm tea time @ school
4:45pm snack (sometimes McDonalds, sometimes egg tart)
5:45pm 7oz milk
8:30pm 3/4 bowl of rice with meat or fish, and vegetables

首頁

尾頁

跳至