興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

由dvd 轉 相?? 有咩 software??

我有1隻 dvd, 想轉做相, 有咩易用既 software 呀???

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 由dvd 轉 相?? 有咩 software??

731mon 寫道:
我有1隻 dvd, 想轉做相, 有咩易用既 software 呀???

咩叫做 "dvd 轉做相", 唔係好明?

隻 dvd 係咪 movie 黎架?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

731mon,
如果係 movie DVD, 可以在播放時按 capture screen 掣 (一般播 DVD software 都有呢個功能), 會save 在指定位置

男爵府

好媽媽勳章

googoo,
其實隻 dvd 係我尋日去照 4d 時, 醫生比返我, 有d 樣我想整返做相....
5識點整???

男爵府

好媽媽勳章

chloepapa,
我 用

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

731mon,
通常一按 capture screen, 佢會即時 save 左張相 (要睇返 dvd software 的 setting 至知佢save 係邊; 亦可在 dvd player setting 內自己 set save 係邊)
唔駛再用相機影的

另外, save 左的相, 格式未必係 jpeg, 可能係 bmp, 到時就要用d 改相software 轉返格式

男爵府

好媽媽勳章

chloepapa ,
5該哂先, 不過咁深, 我諗我有排攪喇
chloepapa 寫道:
731mon,
通常一按 capture screen, 佢會即時 save 左張相 (要睇返 dvd software 的 setting 至知佢save 係邊; 亦可在 dvd player setting 內自己 set save 係邊)
唔駛再用相機影的

另外, save 左的相, 格式未必係 jpeg, 可能係 bmp, 到時就要用d 改相software 轉返格式

首頁

尾頁

跳至