興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

400d一問

我用緊400D KIT SET, 但唔知點解, 我影D相D色好唔SHARP! 我在戶外影的, 我見你地影D相個顏色好SHARP, 可以點影???

我仲想問下, 鏡頭有個罩

大宅

Re: 400d一問

不如你放D大作上黎研究下

你係咪講緊遮光罩? 英文叫lens hood或sunshade, 你參考下[呢度]

複式洋房

[quote]
MSNG111 寫道:
我用緊400D KIT SET, 但唔知點解, 我影D相D色好唔SHARP! 我在戶外影的, 我見你地影D相個顏色好SHARP, 可以點影???

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

複式洋房

Frankie哥哥:

"L鏡" 是什麼?? [quote]
Frankie哥哥 寫道:
[quote]
MSNG111 寫道:

複式洋房

我又問下偏光鏡又是什麽?

我可以點POST 相上來??

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

偏光鏡, 請參考下 link :
http://www.dslr.com.cn/fittings/filter/200604/5299.html
一般影天時, 可以加CPL, 使天更藍
亦可影d 反光野時使無咁反光

post 相, 你可以去 :
photobucket CLICK here
首先將相片 resize (1MB 以下好d)
跟住 upload d 相去 photobucket
之後有 link 出現
在此回應時click 上面之 IMG, post 條 link , 咁就ok

複式洋房

L鏡是Canon頂級鏡頭的統稱,特徵是鏡頭前方以紅圈為記,鏡頭型號後會加上L字,L代表"Luxury",價錢昂貴。最平的一支L鏡都要$5000。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

偏光鏡的原理和用途
http://www.dcfever.com/photographic_techniques/lesson10/lesson10_1.php

子爵府

好媽媽勳章

留意下偏光鏡會減光, 落左會TOR細光圈& TOR 慢快門.

複式洋房

多謝各位CHING 指導 !!!

我仲有D問題想問下各位:

聽講有支CANON 原裝鏡 70-300MM 冇IS 只售HKD1,7XX, 相比SIGMA 同 tamron 邊支抵玩? 但冇IS, 可否調高ISO補救?

我仲未UPLOAD 到D相呢! 個WEBSITE 好慢.......

複式洋房

複式洋房

[img align=right]http://photo.xuite.net/msng2804/1693435/1.jpg[/img]

複式洋房

[img align=right]http://photo.xuite.net/msng2804/1693435/1.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至