跳至

首頁

尾頁

民房

I will breast feed longer for my third bb too, it helps u to lose weight and healthy for the bb (因生完第ニ个好肥).

大宅

陪月勳章

你地好呀~~
我今次第一胎,我都會餵母乳架.
因母乳比起其他奶粉更有益,好似話媽咪有的抵抗力,bb飲左母乳都會有架.. 因為我都想bb健健康康

禁止訪問

複式洋房

我想問下各位有經驗既媽媽
係咪喂人奶唔可以補身架
我聽人講喂人奶坐月時唔食得彊醋
又唔飲得雞酒架
夠竟係唔係真架????

民房

Candy,
That is not true, you can always start 12 days after delivery.

原文章由 candy靜兒 於 07-7-20 11:53 發表
我想問下各位有經驗既媽媽
係咪喂人奶唔可以補身架
我聽人講喂人奶坐月時唔食得彊醋
又唔飲得雞酒架
夠竟係唔係真架????

禁止訪問

大宅

如果餵人奶食d咩有助媽咪多d奶? 有d咩唔食得?

大宅

原文章由 Ginger_Baby 於 07-7-26 16:01 發表
如果餵人奶食d咩有助媽咪多d奶? 有d咩唔食得?

木瓜魚湯可谷奶,豬肝、乳鴿會收奶,想知多點可以去「母乳餵哺」看看。

複式洋房

想請問大家,你地係泵水黎食or親身餵? 次前囡囡我係親身餵,但因為餵到兩個月之後我要返工所以冇再餵,我都有試過泵出黎,但泵左成個鐘都只得兩安士,所以我放棄左。其實我都好想好似你地咁,餵到1歲。因為囝囝12月出世,所以請問有咩辦法?

別墅

我果時返工都係泵出來,返工時間每日2次,好彩每次都有6-8安,而阿仔又唔係咁大食,放工回家埋身餵一邊後,然後將另一邊再泵出來,臨瞓前又泵一次,就夠bb明天日間份量

直至他日間轉食1餐固體(6個月大左右),我返工就泵1次,等放工再泵。到他日間轉食2餐固體(9個月大左右)我就無再泵la,返工前埋身餵他,然後日間吃2餐糊仔,到我放工回家6:30左右就埋身餵,直至他差不多18個月大自己介人奶

要好多謝當時個老細好支持我餵母乳,比我用公司時間泵奶

今胎我都會咁做,最驚係半夜餵奶,而今次自己無咁好恒心起身餵

複式洋房

原文章由 PigpigBB 於 07-7-22 11:11 發表
Candy,
That is not true, you can always start 12 days after delivery.

thx

禁止訪問

男爵府

會, 我第一胎都係餵人奶,餵左1年零3個月:loveliness:

男爵府

你地好犀利, 我第一胎都係餵人奶, 但只係餵一個月左右, 因要返工, 無可能你公司pump 奶, 我試過用 pump, 但只 pump 到 1oz, 激死. 餵人奶, 早期真係好辛苦, 怕佢唔夠飽, 雖然只係做到一個月, 個心都好舒服, 盡

男爵府

你地好犀利, 我第一胎都係餵人奶, 但只係餵一個月左右, 因要返工, 無可能你公司pump 奶, 我試過用 pump, 但只 pump 到 1oz, 激死. 餵人奶, 早期真係好辛苦, 怕佢唔夠飽, 雖然只係做到一個月, 個心都好舒服, 盡

大宅

這將是我第一胎, 聽好多人講餵母乳好辛苦, 但知道對bb是最最最好就算點辛苦都要選擇母乳, 母乳萬歲!!!:lol:

複式洋房

我都係第一胎, 好想給BB吃人奶, 但我媽媽生我地三姊弟時都唔夠奶水, 擔心唔知會唔會遺傳, 不過就算冇問題, 我都只係可以俾BB吃到兩個月, 返工後就喂唔到喇, 因為一來BB平日會給奶奶照顧, 我地住的地方相距太遠了, 二來我公司既廁所好唔衛生, 我是絕對不會在公司pump奶的, 所以現在要唸定BB唔食人奶時食咩奶粉好, 一定要揀隻營養高又適合BB既! :D

洋房

我都唸住餵母乳,會試下餵到BB六個月大:D 不過產假之後返番工..係最大一個問題! 唸住買一個雙泵攜帶式電動奶泵,希望幫到手!我有幾個朋友都好後悔無以母乳餵哺BB,而家幾個BB都容易有病痛或皮膚敏感!抵抗力差..各位靚媽媽開始有初乳未呀?我已經開始有喇!:loveliness:

複式洋房

加油....我都會bf bb...
一起加油ar..........

男爵府

你咁快有初乳喇?我仲未有呀!

我都係諗住餵人奶,早幾日仲係 bb 展買了個電動單奶泵,諗住返工時可以係公司泵定返屋企俾 bb 第二日食。

原文章由 carlili 於 07-8-10 17:07 發表
我都唸住餵母乳,會試下餵到BB六個月大:D 不過產假之後返番工..係最大一個問題! 唸住買一個雙泵攜帶式電動奶泵,希望幫到手!我有幾個朋友都好後悔無以母乳餵哺BB,而家幾個BB都容易有病痛或皮膚敏感!抵抗力 ...

首頁

尾頁

跳至