興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

買左支Canon 50mm f1.8,好玩!

早幾日買左支Canon 50mm f1.8,同之前支zoom鏡玩法好唔同,冇得zoom,更加要專注相片構圖同自己既位置,景深淺,更加要注意相片焦點所在。不過景深淺景小朋友都好難,佢唔會企定定架!

上次ching介紹既[Canon Enjoy! DSLR]真係好岩睇!正!

始終係新手,乜都覺得好好玩!

侯爵府

Re: 買左支Canon 50mm f1.8,好玩!

你所講既zoom鏡係kit 鏡定係其他型號既zoom鏡? 我都想買50mm f1.8, 而家用緊支kit 鏡only, 但又驚唔識'舞'

子爵府

可以試下將支kit lens扭到50mm, 唔轉焦距玩一排, 試下慣唔慣同多唔多用呢個焦距先啦.

不過幾百蚊有大光圈, 買來看門口都抵.

子爵府

好媽媽勳章

e, 我愛鏡喎, support 下先~

大宅

你個囡囡靚爆鏡點影都係沙龍啦!不過支鏡幾百蚊實在抵玩架!

我支唔係kit鏡,我果時貪可以「一鏡走天崖」,買左支Sigma 18-200 f3.5-6.3。

Cinnamon 寫道:
你所講既zoom鏡係kit 鏡定係其他型號既zoom鏡? 我都想買50mm f1.8, 而家用緊支kit 鏡only, 但又驚唔識'舞'

大宅

Cinnamon,
你個女同我個仔差唔多大喎,我個仔係0511BB。

Cinnamon 寫道:

侯爵府

junkone,

我 = cinnamon

咁你原先支sigma幾多錢呀? 我就係聽好多人講50mm f1.8抵玩, 所以先諗住買黎'睇門口'...但, 我部相機買左3個幾月啦, 都未影到一張我覺得好靚既相, 我覺得我遭tat左部相機呀.... :-( :-( :-( :-(

係咩? 你仔仔又係0511bb? 佢幾多號出世? :-P &, 多口問一句, 你係papa定mama? 因為如果你係mama既話, 我覺得你好叻呀~

侯爵府

軍魁星,

撞鬼, 我連支鏡點扭到50mm都唔識... 今晚返去研究下先.

係呀, 相對於幾千蚊既鏡頭, 買到一支幾百蚊又叫做影到靚相既鏡, 真係好抵. :-P :-P

軍魁星 寫道:
可以試下將支kit lens扭到50mm, 唔轉焦距玩一排, 試下慣唔慣同多唔多用呢個焦距先啦.

不過幾百蚊有大光圈, 買來看門口都抵.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原來我無呢支睇門口的鏡 tim

大宅

Cinnamon,

啋!我擺埋幅相咁既專容你都分唔出我係公定(也母) 你既comment有D扁低女性喎,而家D媽咪都好叻架!

我個仔係11/15,你個女呢?原本預產期係0512,因為我個仔早產3星期,變左0511BB,我老婆同開0512班媽咪玩。

minimon 寫道:
junkone,

我 = cinnamon

咁你原先支sigma幾多錢呀? 我就係聽好多人講50mm f1.8抵玩, 所以先諗住買黎'睇門口'...但, 我部相機買左3個幾月啦, 都未影到一張我覺得好靚既相, 我覺得我遭tat左部相機呀.... :-( :-( :-( :-(

係咩? 你仔仔又係0511bb? 佢幾多號出世? :-P &, 多口問一句, 你係papa定mama? 因為如果你係mama既話, 我覺得你好叻呀~

子爵府

minimon 寫道:
軍魁星,

撞鬼, 我連支鏡點扭到50mm都唔識...

救命啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

支鏡上面應該只有一個數字寫住"50", 將zoom果個圈扭到個刻度對住"50"就ok喇.

大宅

星爺,
冷靜D,因住身體!

軍魁星 寫道:
救命啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

侯爵府

junkone,

唏~~ 我邊有留意你幅大頭相係真係你定係上網搵果d圖片喎

係呀, 咪就係而家d媽咪好叻, 湊仔掂連影相都掂, 我係例外果個...

我個女8號出世. :-P

junkone 寫道:
Cinnamon,

啋!我擺埋幅相咁既專容你都分唔出我係公定(也母) 你既comment有D扁低女性喎,而家D媽咪都好叻架!

我個仔係11/15,你個女呢?原本預產期係0512,因為我個仔早產3星期,變左0511BB,我老婆同開0512班媽咪玩。

侯爵府

軍魁星,

:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
唔好咁啦, 我係bb班黎架咋..............................................................
:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

軍魁星 寫道:

支鏡上面應該只有一個數字寫住"50", 將zoom果個圈扭到個刻度對住"50"就ok喇.

別墅

minimon

軍魁星同你玩咋。仗義疏財,借鏡唔追人還呢d優點就全部都......

不過有樣好,識ge一定話你知。

btw,我個仔0507架,大你個女4個月。我成日影相架,因為bb個樣呢段時間變得好快。
Lincoln BB

子爵府

好媽媽勳章

junkone 寫道:
ee..原來我囡都差唔多, 佢0601

侯爵府

lincolnmama,

所以你咪我眼中既叻媽媽~

Lincolnmama 寫道:
btw,我個仔0507架,大你個女4個月。我成日影相架,因為bb個樣呢段時間變得好快。

別墅

Minimom

誤導左你tim。我無account,用左太太個account。

Lincoln BB

首頁

尾頁

跳至