自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

平時兩公婆都要返工,默書考試前都會幫佢溫一溫,但次次都食蛋,可以點做

瑪瑙宮

引用:平時兩公婆都要返工,默書考試前都會幫佢溫

原帖由 老老豆豆 於 13-12-16 發表
平時兩公婆都要返工,默書考試前都會幫佢溫一溫,但次次都食蛋,可以點做 ...
試下溫多兩次

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

英文要學拼音, 就會令佢易掌握默書既拼字

另外, 可能你要幫佢預課先, 等佢上課時老師再教, 就會加深記憶

好明白, 如果小朋友本身英文底子唔太好, 上堂真係會無興趣

男爵府

回覆:個仔小一,次次英文考試默書都唔合格可以點算!?

温一次唔夠架,我個女每次默書,起碼同佢溫3日。

珍珠宮

好媽媽勳章

不过晤使晤开心,细个吾 口力 大个先 口力 架

洋房

回覆 tkop 的帖子

佢學校每星期默兩次書,我同老婆輪流放工返黎陪佢溫都唔掂,次次溫書佢都游魂點做好

洋房

回覆 傻Y頭 的帖子

溫三日?你本身洗咪做野架?

伯爵府

提早同佢溫

伯爵府

引用:回覆+tkop+的帖子佢學校每星期默兩次書,我

原帖由 老老豆豆 於 13-12-16 發表
回覆 tkop 的帖子

佢學校每星期默兩次書,我同老婆輪流放工返黎陪佢溫都唔掂,次次溫書佢都游魂點做好:cry ...
我諗係小朋友個學習態度有問題,先認真同佢講清楚,讀書叻將來有咩好處,讀唔成書將來又會變成點,問佢想將來長大行條咩路,等佢清楚知道,明白到利與弊,佢就會下定決心努力讀書温習,我同我四歲半囡囡温默書都係用d一套,我只個小朋友本身如冇心記,你點迫點同佢温都唔會有成效的,合作態度才最重要!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

溫一溫梗係唔得啦,除非你個囝超好記性,我囝記性幾好,小一時就要溫兩次,第2次係加強記憶,而家三年級深左好多,我會提前4日開始第日默一次,因有背默,都好難100分,成日都錯一個字得97分,如果你兩公婆冇時間就搵補習老師幫手

大宅

佢專唔專心去温?

男爵府

好媽媽勳章

你買書或碟教拼音,每天温教了的功課課文,和他一同看英文書,慢慢他會pick up, 因他底子不好,急也急不來,目標係每次也高分過上次。

所以人地話依家的家長要小朋友學咁多嘢唔啱,其實係個教育制度有問題,小一已經要你識讀寫!

翡翠宮

畀面勳章

有冇學過phonics?對串字好有幫助。
日日是好日

男爵府

每次大約有幾多句

我個仔每次默15句都係長句子,我會同佢分幾日默,每次默5句,咁佢會容易入腦

我地兩公婆都要返工,都係食完飯溫一個鐘到,不過我個仔有補習

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

點解吾幫佢安排功課輔導班呢?等你地放工返嚟先開始溫習,應該會好攰吾入腦

珍珠宮

要分3日溫架, 同埋多d陪佢溫, 初小係要大人幫下手, 大d高小可以叫佢自己溫
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

引用:Quote:原帖由+老老豆豆+於+13-12-16+發表回

原帖由 sn0629 於 13-12-16 發表
我諗係小朋友個學習態度有問題,先認真同佢講清楚,讀書叻將來有咩好處,讀唔成書將來又會變成點,問佢想將 ...
認同。。我2公婆都返工,跟本冇時間會同佢溫書做功課。。。
但只要佢自己有動力去做,1個人都攪得掂。。。

子爵府

老老豆豆 發表於 13-12-16 13:23
平時兩公婆都要返工,默書考試前都會幫佢溫一溫,但次次都食蛋,可以點做 ...

語文是要講根底的,不是一朝一夕的事情,如果默書次次食蛋,真是不要怪我直言,令公子的幼稚園學習是空白的,孩子是你們的,不要替自己找借口,你們是責無旁貸的,做好雙親的本份,每天同他溫習啦。

男爵府

回覆:老老豆豆 的帖子

試下玩住黎温!我之前都係甘,因有D小朋友要活動教學!

首頁

尾頁

跳至