自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

老老豆豆 發表於 13-12-16 13:45
回覆 傻Y頭 的帖子

溫三日?你本身洗咪做野架?
佢先小學一年班, 即係返學才3月, 佢測驗唔合格一回事, 其實佢對返學學習個CONCEPT 明幾多?

佢幼稚園時表現如何, 同小學係唔係同類學校? 佢明白乜係做功課, 乜係測驗未? 上課表現又如何?

好多啲時間去明白學校教學情况, 同對學生要求, 盡快同老師&其他家長建立聯絡。

如果個仔唔明, 做唔好, 會多方面了解下佢乜情况, 係屋企又多說明幾次。

所以第一係佢要明返學佢要做係明白老師教咗乜, 佢唔明就應該問老師, 問同學,

問到明, 先談得上應付測考, 不然越拖越多唔明, 邊有心機學下去?

如果了解過細路真係比同班差, 要先明白係佢底子是否問題? 咁要考慮先同佢預課, 上完課又溫習多幾次, 等佢可以應付。

如果唔知問題係邊, 真係要俾心機仔細搵下, 同老師傾下, 佢地有經驗幾幫下的。

子爵府

回覆:個仔小一,次次英文考試默書都唔合格可以點算!?

要起碼同佢默三次至穩陣,我女有學拼音,所以英默對佢冇難度!但衰在大意

大宅

可能要改下方式 我個女之前都係 溫左都成日唔合格

後來用左影像記憶法 幫佢溫 又work wo....

有d人 係唔可以一味死串字

一係就教佢拼音

大宅

次次食蛋係咪有心

子爵府

引用:可能要改下方式++我個女之前都係+溫左都成

原帖由 傻瓜b 於 13-12-16 發表

請問咩叫影像記憶法?

洋房

回覆 wonderlulu 的帖子

我個仔係十問九唔應既小朋友,平時問佢明唔明佢都只係一味點頭,更唔好講話要佢問老師😭

洋房

回覆 傻瓜b 的帖子

咩黎架真係有用?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

放多D時間再溫, 如果你地無時間, 就要諗下搵人代勞同佢溫!!!

伯爵府

引用:平時兩公婆都要返工,默書考試前都會幫佢溫

原帖由 老老豆豆 於 13-12-16 發表
平時兩公婆都要返工,默書考試前都會幫佢溫一溫,但次次都食蛋,可以點做 ...
我用呢個錄音機嚟俾阿仔自己溫默書,首先要佢自己錄好要默既嘢,跟住播嚟自己默,錯咗既一個抄返10次。效果好好!

大宅

傻瓜b 發表於 13-12-16 14:51

影像記憶法→是什麼, 我呀仔記得都差, 可唔可以教我, 比個SAMPLE教下呀仔, 謝!

子爵府

都要搵人幫佢補英文好d!

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

禁止訪問

引用:平時兩公婆都要返工,默書考試前都會幫佢溫

子爵府

將默書範圍斬開3-4部分,每次只溫果一日既範圍,小朋友便無咁辛苦,同埋會易有成功感,先有興趣再繼續學習,否則每次默書都失敗,久而久之便失去學習興趣與信心。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:老老豆豆 的帖子

每次收到默書範圍就開始温習,每次温習小部份。 例如 : 第一晚5個生字,第二晚温番之前5個生字+另外5個生字……如此類推

我每課都會同佢默書2-3次,確保佢記熟所有生字

另外,學拼音會幫到好多,温得又快又準,我從來冇擔心過亞囡默書

珊瑚宮

引用:回覆+wonderlulu+的帖子我個仔係十問九唔應

原帖由 老老豆豆 於 13-12-16 發表
回覆 wonderlulu 的帖子

我個仔係十問九唔應既小朋友,平時問佢明唔明佢都只係一味點頭,更唔好講話要佢問 ...
老師對佢表現有乜comment?

珍珠宮

老老豆豆 發表於 13-12-16 13:23
平時兩公婆都要返工,默書考試前都會幫佢溫一溫,但次次都食蛋,可以點做 ...
佢係唔識串定因為字體扣分, 我阿仔學校就算你岩晒但字寫得唔好都每個字扣5分. 如果加上有D唔識, 或者只係無咗個"S"呢D. 咁查實扣下扣下好容易無咗好多分架.

禁止訪問

回覆:老老豆豆 的帖子

伯爵府

好媽媽勳章

次次零分其實好高難道。建議你同老師上量埋上課表現,確定下有無學習上既障礙,而且書一定要預早默,每日小小咁溫。對於每星期默兩次書的學校,學生的假期都會是獻給默書的。

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

大宅

老老豆豆 發表於 13-12-16 16:19
回覆 傻瓜b 的帖子

咩黎架真係有用?
有丫...

例如 orange
你試下唔好要個仔逐個英文字串 即是不要o..r..a..n..g..e
你要佢係將現在佢眼前見到既一組字放入腦袋裡 好似畫面一樣
即係佢見到即orange成個字放入腦裡

你可以試下...希望幫到你

首頁

尾頁

跳至