自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 wonderlulu 的帖子

老師話佢好乖,上堂唔出聲,但就成日好似魂遊緊=_=

男爵府

回覆:個仔小一,次次英文考試默書都唔合格可以點算!?

你小朋友是否只有英黙問題?其他科又如何?要知道原因先有得幫架

無聊閒在家

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都寄望"0的突破"

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

引用:回覆+傻Y頭+的帖子溫三日?你本身洗咪做野

原帖由 老老豆豆 於 13-12-16 發表
回覆 傻Y頭 的帖子

溫三日?你本身洗咪做野架?
我要反工,但日日同佢溫

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:平時兩公婆都要返工,默書考試前都會幫佢溫

平時兩公婆都要返工,默書考試前都會幫佢溫一溫,但次次都食蛋,可以點做 ...
請補習或學拼音,學公文英都可以

[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

公爵府

我都想溫一温搞掂。我地一般會預早溫,曰曰練習串讀默,養成習慣,所以唔會温得好辛苦。呢兩次默書都有九十分以上。

男爵府

好媽媽勳章

平時兩公婆都要返工,默書考試前都會幫佢溫一溫,但次次都食蛋,可以點做 ...
不如你把目標降低啲先,同佢温五成嘅默書,咁起碼都會有啲分唔洗食蛋,之後要加多啲,六成,七成咁慢慢加番。

子爵府

早一星期温,一日温d,又重温,無計,要比多d時間

大宅

首先要睇下佢係咪唔識讀D字,唔識讀就冇可能默得出,學拼音都係方法,但最終都係要家長抽時間同佢溫。

洋房

今日佢默書派返黎又食蛋啦!真係好灰心望住本簿!>_<

男爵府

早d溫,默書範圍好早派

水晶宮

補習

水晶宮

其實會唔會有學習障礙?

伯爵府

引用:温一次唔夠架,我個女每次默書,起碼同佢溫

原帖由 傻Y頭 於 13-12-16 發表
温一次唔夠架,我個女每次默書,起碼同佢溫3日。
Me too,我老二都係小一,之前成個文盲咁(顏色及1-20既英文都唔識)我地都好擔心佢讀小一後會跟唔到,所以c6揪左幾個星期教佢,每日比5個英文生字佢串同寫,要佢串熟晒5個先再比另一組5個生字佢串,一星期左右要佢一次過串返晒出黎,上小學後一直都要佢每日溫少許中\英生字,每次默書前一星期同佢溫定,叫佢一路寫一路讀出聲,咁樣會入腦好多,老二返左小學3個月左右就唔洗我地跟都會自己溫,溫好就叫我地同佢默,成績好好,暫時未試過底過95分

大b駿逸細b駿晞

珊瑚宮

我個女中一,科科肥

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

上校車 發表於 13-12-17 19:43
其實會唔會有學習障礙?
我都有此睇法

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:今日佢默書派返黎又食蛋啦!真係好灰心望住

原帖由 老老豆豆 於 13-12-17 發表
今日佢默書派返黎又食蛋啦!真係好灰心望住本簿!>_
只係英文係咁定中文都係?

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我仔溫書對功課都係我做,我都要返工。要溫幾日喎。因為1日溫唔晒,1日溫2,3句,仲要睇小朋友合唔合作。有時功課做埋食飯沖涼都冇時間溫。又夠鐘瞓覺

男爵府

放鬆D,我阿女都系。最衰得15分,我只關心她系學校開唔開心,老師同學關係如何,她操行點。其他我唔介意。讀書叻唔代表D咩。我細佬博士畢業,不過一蚊都未揾過。連同人溝通都有問題。

水晶宮

試試做評估啦

首頁

尾頁

跳至