夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一件很煩惱的事,不知應如何做決定.

丈夫他在兩年前在內地有外遇,拖拉到今年,他好像真的決定改過,給他機會.但在早一個月前那內地女子曾致電找他.
昨天,他跟我說到深圳去飲同事的滿月酒,晚上十時多曾找他,他說不知什麼時候回來.之後到現在我一直都找不到他,他亦沒有回家.
應該如何是好?曾經好明確跟他說明不容許他不回家睡.更不能接受他失蹤,昨晚整整一晚都睡不著,不停地致電給一個接駁到留言信箱的電話.
很痛苦.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 一件很煩惱的事,不知應如何做決定.

你自己都知應該點做, 不用我們多講~~
而家係睇你自己.
[img][/img][img align=left

複式洋房

心裡很明白這人要不得,但總是怕,不知怕什麼,真的不知道.
有想過直接去交表辦單方面離婚,使自己沒有機會後悔或改變想法.
因為我是一個很易心軟又很易原諒的人.

大宅

其實你心目中都已經有左答案喇,好明顯地你知道佢係呃你囉,不過我好想知道,點解你又知個賤女人上個月打過比佢既,同埋如果佢話去飲滿月酒,又話唔知幾時會返,最衰既就係連電話都唔開等等,佢去歐洲飲呀,依家通宵過關架,我就唔信係因為交通問題而返唔到黎囉,有心既,幾夜都會趕返黎屋企,擺明依家就係同個賤女人x斷絲連啦,面就係地比,假就自己掉既,同埋佢自己以前衰過,又話立心改過既話,又明白同體諒你過往有幾咁痛苦既話,佢根本就唔會上去飲囉(唔好理真定假),但係好明顯,佢根本無理你感受,你自己好好諗清楚去向,究竟呢個男人仲值唔值得你去愛囉,我地旁人只可以比意見你,但係唔可以代你去決定去或留,你明白嗎
little_kiki 寫道:
丈夫他在兩年前在內地有外遇,拖拉到今年,他好像真的決定改過,給他機會.但在早一個月前那內地女子曾致電找他.
昨天,他跟我說到深圳去飲同事的滿月酒,晚上十時多曾找他,他說不知什麼時候回來.之後到現在我一直都找不到他,他亦沒有回家.
應該如何是好?曾經好明確跟他說明不容許他不回家睡.更不能接受他失蹤,昨晚整整一晚都睡不著,不停地致電給一個接駁到留言信箱的電話.
很痛苦.

別墅

吾洗怕, 你要知點做,總好過每日的提心吊旦過日子,最僧沒交帶男人, 機會已比左佢, 去做你應該做的事吧

男爵府

答案已經好明確,還想什麼?既然佢留戀個大陸女人,你仲留戀呢個男又有咩用呢!?

複式洋房

是,我真的很沒用,整晚一直在替他找籍口.

滿月酒的帖我看過了,他真的是去了飲.
那女的說已回了家鄉,沒辦法見面了.
他只是貪玩跟朋友去玩,晚一點會回來.
天光了,可能喝醉了到朋友家睡.

這都是我整晚幫他想的籍口,但相信任何一個外人看,都不會相信罷.
多謝你們的說話,很多事自己明白但偏偏會加上各種籍口去找他解釋,甚至是他半句也沒有跟過我說,也還代他說謊來騙自己.
可憐我不知如何面對bb.

男爵府

我很明白你感受, 成晚都沒有睡, 打到手機都爆了都打不通, 總是跟自己找藉口,可能醉了, 可能打不到電話一大堆解釋...
口這樣證明你沒有勇氣離婚, 我以前都是很易跟人說, 如老公有第2個一定馬上去離婚, 但當發生在自己身上, 是做不到的, 會想到很多其他的事情, 不是過來人是不明白的, 我就是知道心很痛, 像行屍走肉一樣, 所以, 你應該再問清楚自己, 是否真的可離去? 如不是, 就問清楚你先生要這個家or那個女子? 他跟妳說會跟那女子分手, 證明他還是沒有離婚之心, 那是否應再給機會? 或要找出問題所在, 是單獨是性需要or有感情?? 妳看看是否可解決?要知道,佢要上去見那個女人, 就是因為那個女人懂得耍手段, 你要比她更聰明, 今次你走了, 下次
又發生你又走去離婚? 很累的.
妳有小朋友嗎? 如有, 離婚真的對小朋友成長很不好的影響呢!

大宅

你唔係唔知點去面對bb,而係你唔接受現實,所以你唔係可憐bb,而係要可憐自己,同埋就算有bb又點,唔理你依家係大梗肚又好,bb出左世又好,佢係要對你負責任既,佢就一定會自動自覺囉,就算真係做左單親又點o者,都唔代表唔開心架,同埋你要知道一樣野,機會你已經比過佢/比左佢,只係佢唔珍惜o者,佢唔要你同bb,呃你等等,都係因為佢無咁既福氣同你一齊咋,唔好再為呢種人浪費自己青春同時間,好好照顧bb啦,你今日既付出,將來一定有回報架,同樣地,佢今日咁對你地,將來佢一定有報應囉
是,我真的很沒用,整晚一直在替他找籍口.

滿月酒的帖我看過了,他真的是去了飲.
那女的說已回了家鄉,沒辦法見面了.
他只是貪玩跟朋友去玩,晚一點會回來.
天光了,可能喝醉了到朋友家睡.

這都是我整晚幫他想的籍口,但相信任何一個外人看,都不會相信罷.
多謝你們的說話,很多事自己明白但偏偏會加上各種籍口去找他解釋,甚至是他半句也沒有跟過我說,也還代他說謊來騙自己.
可憐我不知如何面對bb.

別墅

little_kiki

堅強d, 我明白你感受, 當局者迷, 以前我都成日幫ex找籍口.,佢成日厄我,我又自己厄自己喎.每次都心軟...很痛苦的, 勇敢d跳出這個框框啦, 你會知道完來自己係幾咁傻, 開心吾開心係自己感受,一刀切啦, 你捱得過就吾怕架啦, 吾好怕啦
因為我當日鼓起勇氣跳出這個框框,我今日至能幸福咋,加油呀,呢個世界仲好大架 :-P

男爵府

你個bb有多大呀! 你自己有冇經濟能力呢?
盡快解決啦,自己都要有將來打算

複式洋房

是,我沒勇氣去面對,沒勇氣面對失去十多年一起的人,沒勇氣跟家人說,沒勇氣搬離這個家,沒勇氣走出第一步.
但我知道一切都要靠自己,這兩年的生活真的是什麼都受夠了,要還的情債都七七八八.
但我連這一步都做不到.

複式洋房

bb4歲,經濟方面一個人是負擔不來.

別墅

始終係你自己, 你要認真想將來日子點過, 一世的, 過去我很軟弱, 當年我好吾捨得d回憶,吾捨得離開個家, ex又睇死我心軟吾會走...自己又吾敢同屋企朋友講..有苦自己知, 但想真d, 我同自己講,我吾想咁就一世,
我覺得若然要我下半世要同一個又厄自己又對自己不忠ge人一起, 呢個吾係仲可怕嗎?....最后決定都是你自己,祝你好運

男爵府

有冇試過搵屋企人同老公傾吓呀! 有啲嘢要其他人同佢講可能好啲ga!

大宅

請你唔好誤會,我唔係鬧你,只係我見你到咁樣比個衰人呃,我真係好睇唔過眼囉,十幾年感情又點,你對佢痴心一片,佢只係當你痴左線咋,幾多年感情都好,佢係唔珍惜你就係唔珍惜你,你依家唔孤孤身一人,你仲有BB陪你,不過人係有一刻會突然清醒既,希望你呢一刻快D到,我有個好朋友既父母,佢地幾十年黎都好恩愛,又係比人視為無範夫婦,佢地成60幾歲喇,不過個男人,最終都係因為一個20幾歲既女人而離開佢地走左去,臨走前仲同一個同自己生活左30幾年既老婆講:你都無佢對我咁好,你又唔夠佢靚,總之咩都唔夠佢好啦(佢即係指個女人)...........我朋友個媽媽幾傷心,無諗過以往對佢好好,好錫佢既老公竟然一朝變臉,不過佢都好快睇得開,因為D仔女好錫佢,只要你有BB或者其他事情做寄託,你就唔會成日沉迷係呢個階段,成日去轉牛角尖喇,加油啦,你只欠一步咋,呢一步就係對自己同BB將來既一步呀 ,同埋你話BB4歲,一個人負擔唔到,你要記住一樣野,就算你同佢繼續一齊唔分開,都難保佢有一日走左去唔理你地架,到時咪又會一毫子都唔會過你手,係唔係
是,我沒勇氣去面對,沒勇氣面對失去十多年一起的人,沒勇氣跟家人說,沒勇氣搬離這個家,沒勇氣走出第一步.
但我知道一切都要靠自己,這兩年的生活真的是什麼都受夠了,要還的情債都七七八八.
但我連這一步都做不到.

複式洋房

沒有跟家人說過,整件事在這兩年內都是一個人去面對.
我知道是不能再沉溺在回憶中,因為這都是過去的.很想找一個地方離開,強逼自己不去再想再理再錯,但,這個地方在那裡?
最近外家有事發生,媽媽在這時候是不能再承受到我要跟這人分開的決定,或許,待我安頓好再跟她說也不遲.
最煩惱只是住的問題,叫他搬走好像是唯一的最好方法.
還有是我的手很不聽話,時時會忍不住想找他.有什麼方法可以控制到自己.
希望這一步我能做得到.
亦知道他是一直看死我是沒有他不能活,他亦知道我不想要bb在單親家庭長大,但路不是由我選,不到我不行這一步.

複式洋房

佢 返黎沒? 有咩解釋?
我覺得都係聽左佢點講先, 唔好太早定論

複式洋房

還沒有開電話,他亦不會解釋,從來都不會,這件事發生了兩年他都是逃避的人.

侯爵府

男人!!
再衰既男人都要識得返屋企訓
再爛滾既男人都要識得返屋企訓
有老婆, 仲要有細路既男人, 竟然可以玩失蹤!!
如果係我, 由我第一日知佢有 2奶, 我就已經離左婚~
勇敢 D 啦... 驚咩呢~
不如先唔好講感情.... 現實 D 諗諗...
佢出面可以有第2個女人, 果個女人又點知會唔會有第2個男人...果個衰佬不乾不淨咁返黎, 到時 "野" 左比你同 BB, 點算?!

首頁

尾頁

跳至