跳至

首頁

尾頁

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

Re: [[ 2002年3月媽咪會 ]] --part 3

JacquelineHo 寫道:
我好開心呀 .......

Last Thur 揀左兩個故事俾 Yuki 二揀一,準備參加學校的講故事比賽,點知呀小姐話二個都唔鍾意,不如講 "勇敢的小樹熊"...呢...o個日我們去聽講故事比賽,4歲那個小妹妹講o個個呀! 我 R 哂頭,又無o個本書,點幫您練呀小姐?! 她竟然得得戚戚咁話:『我記得呀嘛 !』跟住真係講番個story 俾我聽,我 D memory 先 recalled 番黎(個心其實都"服"左隻小鬼 ),可能那個小妹妹真係令她印象很深刻!

於是就將個 story expanded 長 D detailed D 去參賽,估唔到又俾她嬴左個 "第一名" 番黎做 "母親節" 禮物! 真係好開心 !

Yuki好叻呀 如果係樂樂, 佢肯上台我都已經心滿意足啦, 不過佢近排都好左好多啦, 至少都識諗下我感受, 上次學校表演都有做士兵, 因為cherry估佢一定唔會上台, 我就估佢會上台表演, 結果出門口已經講定唔表演, 我都無迫佢, 到差不多要表演時佢先同我講想去表演, 因為唔想我輸比家姐, 唔駛我次次都輸, 等我贏返次 :-x :-x :-x 我當時真係覺得佢真係大個仔左

幫我同Yuki講要繼續努力, 同埋幫我錫返佢一啖, 下次見到佢我先再獎勵佢啦, 不過記住講一次我聽下, 我都唔係好記得個故仔啦

男爵府

j,ho.

點止 "母親節" 禮物, 仲有生日禮物哩
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

大宅

j.ho,

恭喜晒
yuki好叻女,我諗晉晉都唔會夠膽上台講故事,
莫講話有無奬,我對佢都算要求低
成日聽到朋友講佢地囝囝囡囡參加咩比賽羅咩奬,
唉!我就無聲出認真老土
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

大宅

cherryma 寫道:
樂樂就最近個幾月都好似成日聽唔到我地講野, 係佢後面叫佢佢有時真係一啲反應都無, 去睇醫生就只係比左啲耳油佢滴, 一啲用都無, 我細佬(Justine daddy)叫我打電話去健康院排期去見姑娘睇下可唔可以轉介去詳細check, 健康院醫生check左都無問題所以轉介再去detail check
我去到健康院就順便同姑娘傾埋佢啲情緒, 細膽同發脾氣野, 所以姑娘又安排我見多次醫生傾下, 我都希望有人幫下我解決樂樂嘅問題 :wink: :wink: :wink:

cherryma,

係咪有耳C咋,咁大件事,聽唔到你講野

:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

男爵府

各位母親節快樂,

我地一家人去左tst, 羅士佛台一間食thai餐叫mekong, 少人又幾好, 唔使同人迫, 我地下次都可以去果樹聚餐囉
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

大宅

all,

竣皓哥無掉奶樽啦......
前2次都唔搞セ ?-( 唔滿意個奶樽公仔米同我講law, 使セ掉落街呀

大宅

YuYung 寫道:
各位母親節快樂,

我地一家人去左tst, 羅士佛台一間食thai餐叫mekong, 少人又幾好, 唔使同人迫, 我地下次都可以去果樹聚餐囉

甘......不如定個"friday night" 聚聚好無

大宅

cherryma,

健康院有情緒輔導架 ?-(

樂樂係米"扮野"聽唔到呀 ?-( 上堂老師有無話佢聽唔到呀

大宅

jac,

YUKI 甘好記性......你米亂講野呀

yuki, 真叻女
下次要講一次俾我地班EE聽 wor :mrgreen:

侯爵府

Ivy.CL 寫道:
cherryma,

健康院有情緒輔導架 ?-(

樂樂係米"扮野"聽唔到呀 ?-( 上堂老師有無話佢聽唔到呀

係架, 有需要姑娘會排期比妳見醫生, 我本來都唔知, 係我細佬叫我去健康院check架.

我都唔知佢係唔係扮野, 但有時真係同佢講野佢一啲反應都無架, 重要係叫佢做啲佢好想做嘅野, 例如睇Noddy, 佢無理由扮野喎 ?-( ?-( ?-(

侯爵府

cnine 寫道:
cherryma,

係咪有耳C咋,咁大件事,聽唔到你講野

我之前帶佢去睇普通科都係咁話, 但滴左耳油都無改善

子爵府

cherryma,
聽唔到呀媽講嘢, 係好多人既通病! 包括我自己在內!

JacquelineHo,
Yuki果然叻女喎! 係咁易聽得一次都記得, 如果係咁你就得閒錄低晒你想同佢講既嘢 叫佢得閒係屋企時就睇吓, 咁你咪慳返好多口水囉!

Ivy.CL,
揀公仔? 咁攪鬼? 媽咪心理醫生, 解開咗謎團咪一天都光晒囉!

大宅

Thank you 哂咁多位 Aunties 的讚美 !

Yuki 由一開始準備比賽,就成日話要嬴,我就不停灌輸比賽唔一定要嬴,但要盡力俾心機....黎淡化她的好勝心態,所以我冇諗過會 win,加上她話我知咩動作都冇做到,她話 win 左我都唔信啦! 直至老師第日覆左我手冊的 message 我先信咁 "符碌" 都嬴到,梗係其他小朋友怯場喇 !

Cherryma,
咁 "符碌" 的比賽,您千祈咪話重要獎勵她添呀,咪寵壞呢粒 "骰" 呀! 她連講俾姨媽聽都話怕醜,但係又夠膽上台講喎 ?-( ?-( !

大宅

咁 "符碌" 比賽都係咁e羅第一
所以話小朋友潛能真係失驚無神會發出黎

係呢你地有無人去睇過長隆果個4D
知唔知ok麻,

侯爵府

cnine 寫道:

咁 "符碌" 比賽都係咁e羅第一
所以話小朋友潛能真係失驚無神會發出黎

係呢你地有無人去睇過長隆果個4D
知唔知ok麻,

長隆乜野4D呀? 係唔係番禺果個長隆, 係的話我今個星期六去呀, 有乜4D睇, 快啲話我知喎 ?-( ?-( ?-(

侯爵府

琴日母親節樂樂送左條係學校穿嘅頸鍊比我, 不過太短啦, 帶得我好辛苦, 所以都係攞黎當手鍊帶. 而cherry就真係大個女啦, 有自己嘅錢, 所以買左一朵玫瑰花裝飾品(花心係一枝筆)送比我, 當佢送比我時我感到樂樂好唔開心, 因為佢覺得家姐啲禮物好過佢送果啲, 所以我都即刻帶左佢送比我條鍊, 重有足一日添
下午我去左整榴槤慕士蛋糕, 最後"吱"啲榴槤釘真係要花好多心機, 但個cake真係好好味, 我係為亞媽而整, 佢都好開心我親手整佢嘅至愛比佢食 :-P :-P :-P

男爵府

j,HO

我會在呢個時候見到你Logicin, 你學我偷懶呀 :mrgreen:

大宅

YuYung,

基本上,我係o係公司先可以上網架咋,您見到我先正常呀 :mrgreen: :mrgreen: !!

YuYung 寫道:
j,HO

我會在呢個時候見到你Logicin, 你學我偷懶呀 :mrgreen:

別墅

Hi All,

好耐無見啦

長隆 4D:
我復活節去時有睇過呀, 故事係講一隻恐龍既歷險, 段片大概10分鐘到, 要帶立體眼鏡睇既, 都OK 既, 個畫面就唔多立體 (同廸士尼比), 但都會濆下水, 吹下風咁架。

大宅

cherryma,

我係中旅/油麻地旅遊見到,
長隆香江動物園+4D立體電影三天團,
係呢你地個個都去過咁但又唔聽見有人提過話"正"
所以有d奇怪o者,晉晉學校23/5&25/5係假期,
諗緊去行下但咁熱我同晉晉老豆都唔係好想"沃"
可能23/5去下迪士尼,24/5去參加本地團玩下
不過好驚360又多人又可能停....

首頁

尾頁

跳至