自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 依家腙大學生可以話係「不之所謂」

認同...其實我覺得佢地出發點唔係想搞到人人話佢cheap...但依家過火左,佢地又仍然堅持自己無過火,的確唔岩...
不過我都唔認同傳媒一味用"淫賤"、"變態"等字眼黎形容佢地囉...始終人地出發點唔係諗住要淫賤∼:-| :-|

yy&bb 寫道:
雖然我未正式睇過份報紙, 只係從傳媒報導中略知一二,但係我都覺得呢班所謂大學生好有問題。

無錯, 大學生咁大個人比個平台佢地正識討論’性’呢個問題我覺得係絶對無問題, 問題只係出在佢地使用的手法同埋佢地對外間評論所持的態度。性係一個好正經嚴肅的話題, 可以係好學術性的, 但係佢地用左好好低俗的手法同埋態度, 意識大胆唔係就等同態度正確的,問人最想同邊種動物性交,問人有冇諗過同屋企邊個人發生性行為….果d插圖露骨又核突……天呀, 點解而家d大學生變得咁低層次架!! (唔好意思, 突然間諗起之前某DJ又係問人最想強姦邊個女藝人, 好似都係讀中大…..咁邪!) 大學生可唔可以比番大學生應有的情操而唔好淪為市井之流呢?

仲有到而家佢地都仲死口話自己無做錯, 呢樣就好令人反感!!對與錯, 唔係自己話的, 唔通殺人犯死口話被殺果個人係死有如辜我地就可以判佢無罪咩!佢地有無反思點解人地會話佢地唔啱呢? 佢地有冇諗過自己有咩係做得唔妥呢? 無錯, 佢地可能不止於好似坊間d風月版咁駭人, 但係點解佢地份報紙會引起傳媒報導呢…一定係有人覺得有問題有說話講先至比傳媒有料寫囉! 睇報紙話佢地尋日又係中大搞論壇, 只係邀請贊成佢地的學者出席, 而持相反意見的學者就唔邀請, 咁又係咪正確的態度呢? 佢地一味話傳媒唔啱, 佢地而家呢個做法咪又係同傳媒一樣…………

如果我係呢班大學生, 我就會係發生事件之後第一時間, 先出嚟表明自己當初設立情色報的諗法先…..當然係有咁偉大講到咁偉大啦, 之後就向有關文章引起公眾不安而致歉,仲會講明編委會會檢討日後編輯的手法, 希望能夠發揮情色報作為討論性平台的作用云云…大方得體, 人地見你咁有誠意都會原諒你地年少無知la, 學校仲會企出嚟幫你地講說話打圓場添……死雞撐飯蓋咪仲惹人討厭!

珍珠宮

學生質素確實係有問題,但學校方面早就應該做啲嘢啦。
我曾經係香港一間學術研究好出名嘅大學做過,學生咁無「旺」管,簡接係學校做成。
啲學生喺迎新日玩埋哂啲出位玩意,學校唔比啲員工出聲,仲話呢啲可以提高同學對HALL嘅歸屬感同認受性。學生喺宿舍到招朋結友,麻雀耍樂,就話呢啲係同學自己要面對嘅問題,應該任由佢哋自己解決。嗰位老闆現在仍居要位,仲成日強調應該比多啲空間學生自由發揮。
我自己是受外國教育,難道唔明日什麼是自由嗎,但空間再大,都應該有界限,否則呢個社會要法律嚟仲MUD?
多得呢啲咁嘅白痴要員,阻住哂啲前線員工執行職務,簡接就害死啲細路。

男爵府

Re: 依家?大學生可以話係「不之所謂」

我很讚同Verveine呢段「年輕人做錯了,或做得不好,不是關鍵;但不肯承認錯誤,卻是問題。他們背著大學生的身份,負

洋房

蘋 論 : 中 大 校 方 作 出 最 壞 示 範

--------------------------------------------------------------------------------

李怡

《 紅 樓 夢 》 中 , 老 祖 宗 賈 母 對 賈 璉 牽 涉 情
色 事 , 有 一 句 名 言 勸 慰 鳳 姐 。 她 說 : 「 甚
麼 要 緊 的 事 。 小 孩 子 年 輕 , 饞 嘴 貓 兒 似 的
, 那 保 得 住 不 那 麼 。 從 小 兒 世 人 都 打 這 麼
過 的 。 」

兩 百 五 十 多 年 後 的 香 港 , 高 等 學 府 中 文 大
學 , 竟 然 連 封 建 社 會 的 老 人 賈 母 都 不 如 ,
仍 然 把 情 色 性 事 看 得 如 此 「 要 緊 」 , 對 《
中 大 學 生 報 》 的 情 色 版 下 達 封 殺 令 , 指 「
內 容 不 雅 , 超 出 社 會 可 接 受 的 道 德 底 線 ,
令 人 不 安 」 , 並 認 為 會 「 影 響 中 大 同 學 利
益 , 損 害 校 譽 」 , 對 學 生 報 出 版 委 員 會 十
二 人 發 出 嚴 重 警 告 , 要 求 立 即 停 止 出 版 及
分 發 , 還 考 慮 處 分 有 關 學 生 。

中 大 校 方 發 表 的 聲 明 , 措 辭 嚴 厲 , 恐 嚇 威
脅 備 至 。 而 且 , 這 是 在 淫 褻 物 品 審 裁 處 未
審 有 關 刊 物 、 學 生 報 的 出 版 委 員 會 也 未 有
人 參 與 討 論 而 作 出 的 裁 決 。 中 大 校 方 的 聲
明 , 簡 直 使 人 感 到 不 知 人 間 何 世 ? 作 此 裁
決 的 人 是 否 都 是 比 賈 母 不 如 的 道 德 老 冬 烘
? 或 是 他 們 沒 有 經 歷 「 從 小 都 打 這 麼 過 」
的 日 子 ? 又 或 者 已 把 「 打 這 麼 過 」 的 日 子
忘 得 一 二 淨 了 ?

許 多 傳 媒 未 看 過 《 中 大 學 生 報 》 的 「 情 色
版 」 , 就 把 有 關 內 容 形 容 為 報 紙 的 「 風 月
版 」 。 實 際 上 被 批 評 的 只 是 兩 個 出 位 問 卷
的 題 目 , 內 容 是 「 你 會 唔 會 幻 想 過 同 阿 爸
阿 媽 兄 弟 姊 妹 做 愛 」 , 及 「 你 有 無 裝 過 佢
沖 涼 、 換 衫 、 自 慰 、 做 愛 」 。 問 卷 的 題 目
或 有 過 火 、 不 適 當 之 處 , 但 將 性 問 題 提 出
來 討 論 , 卻 是 開 放 、 有 創 意 和 思 想 活 躍 的
表 現 。 試 問 社 會 上 是 不 是 時 而 發 生 亂 倫 的
性 行 為 ? 而 懷 對 異 性 身 體 的 好 奇 心 理 去 偷
看 沖 涼 、 換 衫 , 又 豈 是 社 會 上 的 罕 見 現 象
? 問 題 是 , 《 中 大 學 生 報 》 有 沒 有 鼓 吹 這
種 行 為 ? 若 沒 有 , 只 是 提 出 討 論 , 那 麼 其
實 是 促 使 同 學 更 加 正 視 這 種 現 象 , 而 不 是
迴 避 這 種 現 象 。 這 算 甚 麼 過 錯 ? 難 道 如 埋
首 沙 堆 的 鴕 鳥 , 不 提 這 種 社 會 現 象 , 就 能
假 設 這 種 現 象 不 存 在 ?

中 大 高 級 導 師 蔡 子 強 說 得 好 : 大 學 作 為 引
發 思 潮 的 地 方 , 應 給 予 學 生 自 由 空 間 討 論
問 題 , 而 大 學 對 各 項 事 情 的 標 準 , 都 應 該
較 社 會 尺 度 寬 鬆 , 否 則 便 不 能 帶 領 社 會 前
進 。

人 們 常 批 評 香 港 實 行 填 鴨 式教育 , 批 評 學 生
只 懂 得 考 試 , 只 會 回 答 多 項 選 擇 題 , 只 相
信 標 準 答 案 , 而 缺 乏 創 意 , 缺 乏 獨 立 思 考
, 缺 乏 對 沒 有 標 準 答 案 的 問 題 的 討 論 。 中
大 校 方 對 《 中 大 學 生 報 》 的 裁 決 , 作 出 了
香 港 育 的 最 壞 示 範 。 它 對 學 生 報 大 膽 接 觸
一 些 敏 感 問 題 不 但 未 予 鼓 勵 , 而 且 嚴 厲 打
壓 , 說 得 難 聽 點 就 是 要 扼 殺 學 生 自 由 討 論
的 空 間 。

筆 者 認 為 , 縱 使 校 方 認 為 兩 個 問 卷 題 目 有
不 妥 之 處 , 也 應 先 肯 定 學 生 報 對 敏 感 話 題
的 敢 於 討 論 , 然 後 才 對 問 卷 的 問 題 提 出 商
榷 。 傳 媒 更 不 應 以 高 道 德 標 準 去 責 備 學 生
, 而 要 先 肯 定 他 們 大 膽 面 對 問 題 的 精 神 。
畢 竟 , 這 種 精 神 在 香 港 已 經 太 少 見 、 太 難
得 了 。

如 果 人 人 都 變 了 乖 孩 子 , 我 們 又 怎 麼 冀 求
他 們 未 來 會 在 香 港 力 爭 民 主 、 鄙 棄 繼 續 做
沒 有 政 治 權 利 的 奴 隸 呢 ?

周 一 至 周 六 刊 出

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 依家

唔好話我老土,依家D大學生讀乜鬼
順順利利 大吉大利       

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所謂大學生(仲要係中大), 連乜嘢係言論自由都唔識分, 濫用咗都仲要c撐, 枉讀聖言書, "知書識禮"對哩啲大學生而言真係太過遙不可及!

男爵府

好媽媽勳章

Agree

大宅

減齡達人勳章

好讚同yy&bb的講法, 知錯能改, 才是上上人

[quote]
yy&bb 寫道:
如果我係呢班大學生, 我就會係發生事件之後第一時間, 先出

男爵府

kwankwan:如果班學生真係討論性問題,咁就冇問題,探討唔同層次問題,相信人人都讚成,但係佢

大宅

減齡達人勳章

佢地個問卷同森美小儀的網上投票有什麼分別?
分別只是森美有指名道姓, 難道不指名道姓就可胡作妄為嗎?
如果佢地冇錯, 咁森美小儀就死得好冤枉呀

大宅

唔講內容住,淨睇佢地寫作手法都驚,既然係咁正經'所謂'學術討論,竟然全用口語表達,一d都睇唔出佢地係'中文大學'出品,仲以為睇咁xx日報嘅'風月版',真可惡!
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

男爵府

不之所謂

子爵府

[size=x-large]大學生可以話係「不之所謂」認同之極 !!!!

首頁

尾頁

跳至