論盡家傭

跳至

首頁
12345...16

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

UPDATE NEWS:

各位僱主,您們提供的真實Case,我們一直分類,會就所爭取項目提供的舉証向有用的機構發放[包括有關部門,傳媒等等]
有時因須要,我們會就個案舉例給有關人士知悉,所以若有僱主不想,請電郵告知,因我們要尊重您的意願,另我們未得僱主同意,不會披露個人資料,只會講述個案經過,謝謝!!:mrgreen:

另由於Hotmail不知何故經常出現亂碼,所以請大家如有資料給我時,先用word打出文件,再用附件send給我,抱歉要麻煩大家.

My E-Mail: [email protected]

各靚媽,我地已決定約見勞工局進行會議並商討外傭政策,現希望大家幫幫手,如有真實個案,請e-mail比我/pm開門,winnie,讓我地可以做定文件,到時比有關部門檢討,第一步我地會提出以下議案,我地將會一步步約見有關部門,所以極須大家團結支持,爭取外傭僱主應得的公平對待,謝謝!!

1. 根據《僱員再培訓修例》,現時外籍家庭傭工僱主須為每名所聘用的傭工繳交僱員再培訓徵款。僱主最少要在簽證發出前先繳交第一期(即首半年)的徵款(每期2400港元)。即使合約提前終止,徵款也不能退還,僱主只能於合約終止後四個月內以餘額聘用補替傭工。然而,家庭傭工僱主和其他僱主不同,不一定有長期僱用員工的需要。有僱主反映,不少外傭抵港後方被發現患病,不適宜工作,或以其他理由要求離職,而僱主亦不打算另聘傭工。請問當局能否考慮修改規定,讓外籍家庭傭工的僱主可在合約提前終止時取回徵款餘額?
[size=medium]關於繳交僱員再培訓徵款,有不少僱主繳交後如終止雙方合約,並不能取回餘數,如有此類case的僱主,請提供您們的遭遇.

2. 另外,徵款原意是用作培訓和再培訓因經濟轉型而失業的本地工人,現時經濟好轉,失業率逐步下降,而且僱員再培訓徵款已滾存至二十多億港元,遠遠超過每年再培訓津貼、計劃及課程所需的開支(2006年開支約為三億四千萬港元)。因此我們認為當局有需要考慮取消有關徵款。

3. 一些外傭在合約結束後利用14日逗留期限,向勞工審裁處提出訴訟,藉以延長留港時間,並在這段時間內尋找工作及申請新簽證。入境處可否考慮修改有關條例,訂明因訴訟而在港延期居留的外傭,在訴訟期間不能申請新的工作護照?
[size=medium]有不少僱主都曾比外傭亂告一通,而賠上精神及時間,到最後因外傭搵到工而不上庭或發現事後已知工人有新僱主,如有此類case的僱主,請提供您們的遭遇.

4. 我們建議當局修改《標準僱傭合約》(ID407F),例如增設試用期,以及訂明在特殊情況下(如傭工抵港後隨即被發現患有傳染疾病,會影響僱主一家),僱主可獲得豁免,無須給予一個月的書面通知或繳付相等於一個月薪金的代通知金,即可終止合約。
[size=medium]這個point極須個案,因對我們這次爭取非常重要,如可改到合約上條例,對我們長遠是有極大空間,如有此類case的僱主,請提供您們的遭遇.

如有類似真實個案,請e-mail: [email protected]/PM開門或winnie.

另如有其他真實個案,亦可e-mail給我,我們會分類,如以後有機會與相關部門開會時提出.到時亦有可能會就其個案邀請當時人一起爭取.

p.s. 我們只是一群義工,全無任何政治背景及團體.純粹大家出一分力,所以希望大家盡力協助及支持.

[ 本文章最後由 FA8866 於 07-8-31 01:43 編輯 ]

大宅

Re: 【緊急呼籲】請提供真實CASE及正面議案,準備與勞工局進行會議並商討外傭政策

:mrgreen: 好開心又可以返嚟bk幫大家,今次既會政府已經有誠意咁踏出佢30多年嚟唔敢行唔敢郁既第一步,呢個會就係改外善外傭政策既開幕,而我地亦陸陸續續咁會有和不同政府部門開既會議,全部都係商討點樣去改善外傭政策...合付到可以保障返外傭僱主既福利...所以希望各位bk mom & dad多多支持...或者可以比一d意見,但希望大家比意見既同時,係可以以理性既態度去睇...因為爭取還爭取...我地亦唔可以剩係企喺自己既立場要人將所有有益既野比哂外傭僱主...我地一定要平衡到各方面既利益...

希望大家暫時喺bk 呢一個平臺上面一同參與住先,遲吓陸陸續續就會有更多野比大家去玩去支持...希望大家同心一齊去支持 ...我地已經辛苦咗好耐..真係等到而家先有咁既一日,唔使再用mail爆政府既mail box喇,亦都唔使去遊街咁羞...真真正正坐枱開檢討會...所以皇天不負有心人呢句說話係啱架 :-( ...希望大家真係團結支持下...終有一日...整個外傭政策一定改到~~~~

大宅

Re: 【緊急呼籲】請提供真實CASE及正面議案,準備與勞工局進行會議並商討外傭政策

比d信心大家先 :mrgreen: ..topic入面果幾個points係幫緊我地外傭僱主既重量級勁人一齊同我地4月23號開個會商討出嚟既總結..而當日出席既兩位重量級勁人..皆認為呢幾個point係絕對可以揮到,佢地冇把握一定唔會咁講架...但揮到既同時亦希望大家勇躍參與提供資料及比意見,力量真係靠呢個topic去凝聚喇...另外...陸陸續續同我地開既會都係政府重量級既人...真希望大家多多支持...如果冇支持..我地就會漏氣喇....多謝大家先 :-(

子爵府

醒目開學勳章

等我再俾多D方向大家點幫下手啦!
首先,係BK家傭版呢度已經係一個好成熟同團結o既僱主交流平台,上得來只分三類人,1.新手、2.久不久有事才浦頭、3.俠骨仁心o既一班中堅分子(我係指一直有幫手答會員問題果班低調人士 )

而家只要大家曾經發生or親友發生:
--能提供真實case資料e.g.上庭文件如口供紙,任何負面結果,總之被屈就得哪!

所有資料絕對保密,因為我地同政府檢討會上要出示真實資料才受理,得把口,無得同大家爭取!

另外全靠開門呢次努力搵到一個有力好碼頭,幫我地去爭取,老實講,我地成班C9,俾外傭屈到癲婆咁為乜?咪為頭家囉?可以多對手搵錢養家,我地上次開會o既經驗係,大家遇過聽過o既政府高層都唔知,因為佢地無遇過or下屬無report過,我指係所有case係前線已解決,根本上唔到中層,何況高層只會睇數據,所以我地呢次直上頂樓講數,機會難逢,大家有咩堅料就快D搵我地,如果驚係網上騙案,咁大可以放心,我地係BK算係出鏡率最高幾位,經常有事都會真人行出來幫手,我地亦陪過部份會員到法庭打沉個工人屈錢,而個別傳媒亦有向我地探討過外傭問題。

希望籍著今次機會,可以幫到大家爭取公平改善,大家唔好放過咁好機會,可以話俾大家聽之前呢度發生o既數單大件事,呢幾位事主都已經同意和我地並肩作戰出席。

而家欠缺最重要o既係請工人後驗身有病,炒又要補足果類case。

希望大家團結一致,做就美好將來!

大宅

其實個碼頭係個天比大家架...唔係我揾 ...真係個天跌落嚟架...不過呢個碼頭我要多謝一位bk mom...就係...阿邊個呀(佢唔比我爆佢個名出嚟)...冇佢半年嚟不斷咁push我同提議揾呢個勁人..我真係會唔玩,因為確實好攰...而家想公開多謝佢都唔得...你見字call我囉噃...我怕我打比你你老細喺度呀

複式洋房

Dear winnie_sh,

From my experience, the current foreign domestic helper policy is impractical, unfair and inflexible. Normally, we just read the files from the agency and offer employment, we can hardly verify if their educational background and working experience are true. No probation period. Now Filipinos do not have to pay placement fee, they can just treat our offer as a trip (if the job is uneasy).

My current maid gave inaccurate information about her working experience. She made many strange, repeated and deliberated mistakes (almost daily). She does not obey reasonable order and often ignore her responsbilities. I have asked her to acknowledge those warning letters. After she reported duty, she critized our living environment and standard, eg my flat is small (which I clearly marked in the employment contract and a separate sheet to remind her that my flat is small, pls bring foldable luggage, etc). She likes her life in the Philippines for she did not need to work, she relied on her sister's couple. However, I still need to keep her (luckily my youngest kid is now able to communicate with me), I am waiting for long holidays so that I can train up a new maid and let my children adapt to her. It is very pity for children to put in the hand of stranger but I have no choice.
Govt seems do nothing to protect us. Our problem on child caring, etc may be worse than those provety. I hope our government would set some policy to prevent foreign DHs to provide false information. Without strict government policy, agencies cannot assure the information provided by applicants is true.

winnie_sh, I have many warning letters which has been acknowledge receipt by my maid about her serious, repeated and deliberated mistakes. Do you think those letters are useful for you? I prepare to send a letter to government regarding the existing policy and our hard situation. I think my case is not the unique one.

As my Chinese input is quite poor. I hope I can finish that letter soon.

大宅

thank you FK....

其實仲有d points仲未post出嚟...因為想集中處理呢幾點先...所以希望大家可以早些小比資料....最好下個24號前可以收集齊哂..因為我地需要時間整理兼飛鴿傳書,希望大家可以盡量支持 ....有你地先有希望...唔好再比d不堪既黑雞翼再牙文牙舞..要我地去睇佢塊黑過墨汁既面口...希望從今日開始..我地要堂堂正正做返個僱主,係一個英明既外傭僱主..唔好再比佢地坐大...犯法既就應該受法律制裁,表現唔好既就要受罰..仲使乜補呀???

我地忍咗咁耐...係時侯到我地拎返納稅人應有既權利同保障喇...果隻衰X女議員同邊個議員都好,再幫外傭講好說話爭取乜爭取物的話...一定會發動全港廿四萬外傭僱主出年唔投佢地票...睇佢地點???佢地都唔知邊個每個月比十幾廿皮出糧比佢地既???記者大佬記住幫吓囗篤死呢幾條茂利議員話佢地再幫外傭講好說話既..出年一定發動市民倒佢地票呀..唔該哂

子爵府

醒目開學勳章

FK,

我記得上次你寫了一段英文我睇完後很感動,其實你用血汗累積了經驗,對外傭政策很是了解。

你所講質數問題,我話你聽,我地上次同有關人士開研討會,我地講到貨不對版呢個問題,我告訴他入境處要求外傭最少要有兩年經驗,我的外傭毫無經驗但來港後有封信寫到明已有兩年菲國家傭經驗,佢地聽完表情係"O"咀,你可想而知佢地係幾咁無知同官僚?

至於你所講警告信應該暫時用唔著,主要係我地要一些已定案case,而結果係無理的,請你繼續寫多D point 俾我地,因為幾個人腦都實哂,要大家一齊諗先有新方向。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

關於繳交僱員再培訓徵款,有不少僱主繳交後如終止雙方合約,並不能取回餘數,如有此類case的僱主,請提供您們的遭遇.

[size=medium]我有, 係05年bunbun走左之後, 仲有4個月既levy...

[size=medium]你想要咩supporting?我有既...pm比你地啦

子爵府

醒目開學勳章

mrs.so

你係咪有開門電話?如有可直接致電她商討!

大宅

mrs so,
我知下一次既meeting你會趕唔切,所以我冇揾你住...而係將你擺落一d更加重要既meeting到....而你有關$400既不能取回餘數既資料...例如收据,合約既嘢等等,如可以就scan落pc到 email 比我或明日再通電,稍後我pm我既email address比你啦...呢d資料我都有 :-( 比佢追收$2400.....都炒咗啦...咁都要追...捉賊又唔見佢地咁叻

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我都追收過啦...我呢頭炒呢頭追...

我黎近幾個月公司都有好多野做, 你有須要先再call我啦...

HAPPY MOTHER'S DAY...

別墅

你哋要加油吖!等我哋班僱主唔洗再揸頸就命,仲耍個個月俾$佢!
我就快痴線

大宅

happy mother day...
mrs.so 寫道:
HAPPY MOTHER'S DAY...

民房

winnie, fa, 開門,

我朋友以下的case, 你地有用嗎?
朋友以財政擔保老人家(老人家是簽約的僱主,因為法列只可在僱主的住址工作)請工人,新工人到左個幾月老人家就死左,佢地一方面要補機票,雜費俾工人走(個代理初時仲話要補一個月),但levy就無得取回,又無得轉名,個工人嚟左個幾月,前後用左萬六/七蚊,但最需要個工人時,個工人已經去左第二個僱主度。 :cry:

子爵府

醒目開學勳章

亞十,

真係萬萬估唔到你朋友個case 中哂我o地想要o既情況,衰D講句,政府真係搵我地笨實之餘,根本無體諒僱主苦況。

你朋友個case直情可以一o野打巢勞工處同入境處,希望你可以同朋友傾下我o地所面對o既係同勞工局高高層會開一個研討會,對外傭政策關於勞工處有咩要改善同報告我o地僱主所面對緊o既不合理對待。

如果可以希望你和朋友商量與我們聯絡,我們需要的是個案中細節同證明文件(e.g. 綠色合約、通知入境處終止合約封信、工人走時所簽收據、支付該期 levy收據---以上copy已可,個人資料我地會絕對保密,只用作開會時數據同證據)但並不可能追回朋友的levy,呢點很對不起!

e-mail : [email protected]
電話我已PM給你

複式洋房

我認為第三點和第四點最值得關注.

很多外傭為了拖延留港期限無中生有, 到勞工處立案控告僱主, 我自己有過最切身的體會, 就是個位姐姐入紙追討機票, 而機票已經給了她, 但她同勞工處的人講話驚張機票唔改得日子, 所以追定先, 而我地香港人的政府官員亦居然咁都比佢開file, 於是佢就可以延長了接近一個月的逗留期限. 我地香港政府係時候幫吓自己人啦, 快d改吓例啦.

另外, 關於試用期呢樣野, 我一路都唔明點解全香港的僱主同僱員都要遵守呢條勞工法例, 而唯獨是外傭唔駛呢?即使佢地上左一日工, 佢自己唔中意做我地都要被機票, 究竟係邊個出埋d咁嘅不平等條約呢?

由於怕左(這些唔平等條約和怕請到唔好嘅工人), 我都唔敢再請外傭, 情可貴些都請本地鐘點, 但我都希望香港的法例可以保障返香港人.很高興宜家有班有心人出面幫助我地班香港c9, 我地應該要團結一致, 一起努力, 為自己的權益而爭取.

大宅

FA, winnie, 開門見山,
你地好呀!我都係普通一個外傭僱主, 我暫時冇實際投訴例子可以提供俾你地. 但我有一個關於外傭稅的例子,唔知合唔合用, 就係本來我舊工人應該係2007年8月11日先至完2年合約, 但係佢因為個人問題,要提早回菲律賓, 我地雙方在和平氣氛下(我好幸運,呢個工人非常盡責,佢就算係臨走前一日都好落力做好家務同幫手湊仔), 商議好俾佢4月29日離開. 4月頭的時候, 申請新工人事宜都進行得差不多的時候, 入境處通知我們,如果要帶稅到新工人, 就要在4月30日或之後才能批出新工人visa, 因為當時我們不知道visa批出後, agent要用多少時間才能安排工人到港, 而事實證明, 無良agent用了比正常時間長日子去安排工人到港 (visa最終是4月10日批出, 工人輾轉最終是在5月1日才抵港的, 足足是3個禮拜!)試問,當時我們又豈能冒險等到4月30日才讓visa批出呢??? 我們惟有放棄帶稅! 直接要求入境處儘快批出visa, 如此,我們便放棄了大概有$1200+的僱傭稅! (由4月底至8月中,大概三個半月的稅款). 如呢個case可供參考, 請告知我要提供甚麼文件給你, 我可回家整理.

同時, 我真係好想再次多謝你地為一班外傭僱主出力出時間, 因為正如大家所講,政府對我地外傭僱主一D保障都冇,每日我地都係響隍恐之中生活,又擔心工人照顧小朋友是否恰當,又擔心工人會否突然辭工唔做,因為實在沒有其他人可以幫忙看孩子. 請工人真的令人心力交瘁!
希望這次可以爭取到的合理權利...其實我們要求不多, 只係希望唔好一面倒的為外傭,而妄顧我地呢班先至係苦主/香港市民的外傭僱主!

子爵府

醒目開學勳章

stliu,

很抱歉你的case應該暫時幫不上忙,原因在於係你Agent問題而唔係入境處做錯,其實visa 一出,工人可安排機票最快即日到港(當然要睇有無機位啦)根本唔會浪費一個月時間(呢個係跟進問題)而呢三星期真空期其實唔會使用再培訓徵款,開始日係跟合約生效日開始的。
e.g.
1/1/07合約開始---levy開始至兩年合約完結都係分4期計足兩年合約期至31/12/08完結

如用你的case,只在於入境處唔比兩個工人重疊到港日子,是安排上不當罷了,與法例無抵觸,佢地逼你放棄levy係因為你要工人快D來
e.g.如果你case變成請本地完約,咁份levy咪即時過落完約工人度用囉!因為本地完約工人可即時加簽visa幫你打工,時間約兩星期內就批!

民房

winnie,
問左:
1.綠色合約(有)
2.通知入境處終止合約封信(無,僱傭公司攪)
3.工人走時所簽收據(有)
4.支付該期 levy收據(有,不過部份係之前一個帶落嚟,一張2400的收據,加一張400的收據,得唔得?)
5.「但並不可能追回朋友的levy,呢點很對不起!」完全明白,只想反映現時僱主所受不合理的條例苦況,沒想過要追回。

從中我們引發了一些疑問,可解答或待我朋友問勞工處/入境處嗎?
1.如家人非財務擔保,是否有權不付外傭離職時的欠款,回程機票?外傭轉為向遺產承受人追討,無遺產=無法追討,唔駛俾?
2.以現時的法例,若由核心家庭(父母+子女)的父或母作僱主,僱主過世,即使外傭願意繼續為該家庭工作,配偶也要重新申請,除要付回程機票/雜費,同時再重新繳付levy,僱傭公司介紹費,來程機票,驗身,保險...工人還有權先回國,再回來,僱主要承受喪偶之痛,安排身後事,另找人照顧子女,合理嗎?
3.若工人乘時離職,在生的配偶還需另覓外傭,外傭需14日離職/港的限期(但又可14日後即到新僱主家工作),完全不足夠,政府會考慮就此情況延長期限嗎?
4.若該家庭願意繼續聘用該外傭,但外傭卻要另覓僱主,是否應強制她先回國才可回來?
5.外傭沒離港,為何舊僱主的家人還要支付回程機票的費用給她?

首頁
12345...16

尾頁

跳至