論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人之前講明完約唔要機票要錢唔要大假要錢,但我勁想送走佢,我問 agent 工人原居地喺邊我買機票買到邊? Agent 答我唔知自己問工人,因為佢手上資料未必係啱,工人就話要錢其他都唔知!! 咁樣我可以堅持出機票嗎?

男爵府

可以, 因為跟據法例係賠機票
我老公星2先打去問勞工處
我寧願俾AIRLINE EARN 都唔俾衰工人...真的唔想佢再害人

男爵府

回覆:工人唔要機票要錢

咁我唔知買到邊個機場喎

男爵府

引用:咁我唔知買到邊個機場喎+

原帖由 tys 於 13-12-19 發表
咁我唔知買到邊個機場喎
菲定印?

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

男爵府

tys 發表於 13-12-19 11:14
咁我唔知買到邊個機場喎
AGENT 一家知GA...如果唔係佢點係原居地黎
佢點都要報俾入境署, 如果唔係點做文件入境

你個AGENT 無可能唔知, 文件係邊未出返係邊
你俾錢, 到時人地反咬你一口...就係我地無跟LAW , 點都係我地輸

男爵府

prettyporky 發表於 13-12-19 11:47
菲定印?
印呀

男爵府

ha333ha 發表於 13-12-19 11:53
AGENT 一家知GA...如果唔係佢點係原居地黎
佢點都要報俾入境署, 如果唔係點做文件入境
我個 AGENT 話佢哋啲資料都係嗰邊 AGENT 嚟,啲資料可能錯,所以佢唔會幫我問,叫我自己問工人喎

大宅

contract上有寫佢地址架

男爵府

tys 發表於 13-12-19 14:21
我個 AGENT 話佢哋啲資料都係嗰邊 AGENT 嚟,啲資料可能錯,所以佢唔會幫我問,叫我自己問工人喎 ...
你個AGENT 好有問題啦~~你最好唔好再THROUGH 佢地...
正常係一定會知, 無可以留返俾你搞

你同你工人講, 你跟法律做野, 只出機票

男爵府

引用:Quote:tys+發表於+13-12-19+14:21+我個+AGE

原帖由 ha333ha 於 13-12-19 發表
你個AGENT 好有問題啦~~你最好唔好再THROUGH 佢地...
正常係一定會知, 無可以留返俾你搞

大宅

tys 發表於 13-12-19 10:05
工人之前講明完約唔要機票要錢唔要大假要錢,但我勁想送走佢,我問 agent 工人原居地喺邊我買機票買到邊? ...

其實passport上第一頁有寫佢來自邊區, 支持只出機票, 果時我個菲做左2個月resign, 我都出機票, 我知佢去左澳門, 但盆airline都唔盆佢!!

大宅

樓主,千祈唔好比錢佢,擺明就喺度搵食~ 去china airline 用信用咭出張refundable 既機票,佢自己退唔到錢,扣除退票手續費後只可退回你自己的信用咭戶口,佢唔走你就有so唔駛蝕咁多

男爵府

引用:樓主,千祈唔好比錢佢,擺明就喺度搵食~+去

原帖由 幸福藍妹 於 13-12-19 發表
樓主,千祈唔好比錢佢,擺明就喺度搵食~ 去china airline 用信用咭出張refundable 既機票,佢自己退唔到錢 ...
真嘅? 可以訂去印尼機票? 咁點先知工人有冇上機?

大宅

回覆:tys 的帖子

可以買印尼票呀,一定要用信用咭比錢買機票。斷約後的14日打後可以打番去airline 問張機票用左未,未用就可以安排退票, 用信用咭就一定會退番到你既信用咭戶口,個工人自己攪退票佢都唔會攞到錢

大宅

引用:樓主,千祈唔好比錢佢,擺明就喺度搵食~+去

原帖由 幸福藍妹 於 13-12-19 發表
樓主,千祈唔好比錢佢,擺明就喺度搵食~ 去china airline 用信用咭出張refundable 既機票,佢自己退唔到錢 ...
refundable ticket好似貴d, 知道差幾遠嗎?

複式洋房

引用:工人之前講明完約唔要機票要錢唔要大假要錢

原帖由 tys 於 13-12-19 發表
工人之前講明完約唔要機票要錢唔要大假要錢,但我勁想送走佢,我問 agent 工人原居地喺邊我買機票買到邊? ...
我個工人都糸,系我啱生左細B,話辛苦Resign左(未完約)補返一個月,亦要求話要$唔要機票,想想下好激氣,平時對佢咁好,系我最需要佢嘅時候Resign。我都想知糸邊買機票便D。

洋房

想請問係咪 (1) 按工人passport 內入境的的印尼資料 再double check 傭工合約一定無錯, 這是佢原居地, 如果佢唔認 = "佢亂報資料", 責任都唔在我身...

(2) 其實攞住呢2個資料, 就算原本AGENT 唔告訴我, 有這些資料去其他有代訂機票的中介佢地都知買咩機票, 仲報價tim, check 多2間應該無錯....

有沒有其他有經驗的可以指點吓, 有沒有更好的做法...

洋房

china airline (香港去印尼大機場) 再加一張內陸機( lion air 大約要 IDR 450,500) ??? work 唔 work....有沒有人試過, 知唔知 IDR 450,500 = HKD$ ???

大宅

回覆:Aprilbaby 的帖子

我買過,只係貴幾百蚊度,我自己就當買個保險囉

大宅

回覆:Lokcok 的帖子

跟足合約上地址其他你當乜都唔知,補足水腳錢佢告你唔入

首頁

尾頁

跳至