嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

想請教有經驗架媽媽: 3個月大bb感冒點算好?

亞b前日開始發燒(100.4f), 我俾左一次退燒藥佢食, 食左後就退左燒, 但尋日就開始咳同有鼻涕, 同佢睇左醫生, 醫生話係感冒, 俾左d退燒藥同咳藥水, 叫我如果bb咳得好勁先至食.
今日bb咳多左, 又有鼻涕, 但無發燒同精神好左. 不過見佢咳得好辛苦, 好心痛....個心15/16唔知好唔好俾咳藥水佢食. 唔知又無有經驗架媽媽知道點做好, 同埋一般會幾時會無咁咳?
力仔三歲四個月啦...超活潑!!!!
細老都一歲半啦...成日大哥.......

男爵府

Re: 想請教有經驗架媽媽: 3個月大bb感冒點算好?

我個仔2個月嗰時都試過流感,仲入左院tim!
我係你唔会比藥佢食,佢咁細d藥好傷肝!其實流感要靠bb本身低抗力打底b病菌!
同埋咳同鼻涕起碼要一至兩星期先会好!
祝你bb早日康愎!

男爵府

硬係比多幾次佢食啦, 如果再唔好要番去再體呀! 同埋感冒邊會咁快好番. 咳就比多d暖水佢飲都冇其他辦法.

別墅

TSZYUI,

我就係驚d藥對bb日後唔係咁好, 所以先15/16. 但見佢咁辛苦, 又想俾佢食, 等佢唔好咁辛苦... 或者如果係一定要食佢先好架, 又想不如快d俾佢食.
不過聽到你講, 流感要靠bb本身低抗力打底b病菌, 咁我會再觀察o下bb先....
係呢, 你個仔2個月嗰時點解因流感而要入院呀?

別墅

可愛的天使,

真的? 但唔係話bb食藥唔好既咪? 我都有比多d暖水佢飲, 但係佢每次都係飲5ml/10ml 度, 我都無使辦法...

複式洋房

pandaB:
其實我覺得醫生開得藥俾BB,咁緊係安全而冇副作用啦~
BB感冒可大可小.而且你BB之前仲發過燒添....
我見意你同BB食埋D藥去......但你BB收哂鼻水都冇哂咳米吾好再食la....
咁吾係你睇醫生做乜呀?

你試下用針筒餵BB飲水...有時無辨法都要迫佢飲......
:-( :-( :-(

男爵府

睇了醫生當然要食藥啦..........

陣間因為咁, 搞到氣管炎就仲麻煩!! 甚至中耳炎.........

因為BB 鼻耳個條管好短, D 菌好似走去耳仔架!!我個女......就係咁搞到好大鑊!!

而BB 六個月前有氣管炎, 將來好易哮喘!!

食藥, 個個都唔想比BB食!!
但係有病就要食藥架啦!!

首頁

尾頁

跳至