自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

終審法院裁定,申領綜援居港7年限制違憲,社會擔心新移民申領綜援個案將大增,前中央政策組首席顧問劉兆佳昨聲言,港府可與中央討論單程證配額問題。不過,民建聯主席譚耀宗今早在電台節目中稱,減單程證配額無助解決問題,反而阻礙了內地人來港家庭團聚,「內部造成嘅嘢,冇得賴上面」。

譚耀宗指出,審批單程證制度的大前提是家庭團聚,而現在中港婚姻數目不斷上升,如果壓縮了單程證配額,將引發很大問題,「到時等批就唔止等4年啦,數目係可以討論,但係解唔解決到先」。

至於今次裁決,會否令更多內地人籍與港人「假結婚」來港申領綜援,譚耀宗相信不會出現有關情況,「宜家內地開放咗好多,好多資料都可以查,上網都可以搵到」。
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

成日話拎返審批權會阻人團聚,阻人發達就真啦!
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

香港男人申請大陸老婆--->香港團聚
香港女人申請大陸老公--->香港團聚
香港父母申請大陸子女--->香港團聚
香港子女申請大陸父母--->香港團聚

點解全部都要o係香港團聚,大陸唔團聚得ga咩

abc2011313  good point  發表於 13-12-21 01:56
yiyi222  好正  發表於 13-12-20 12:47
tzeyeemama  咪就係:pppp:  發表於 13-12-20 09:29
油油はは  我都係咁唸 .  發表於 13-12-20 09:21
3991  我都想問呢個問題.  發表於 13-12-20 08:56

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:香港男人申請大陸老婆--->香港團聚香港女人

翡翠宮

回覆:呢D人重唔係賣港?

嚟香港唔係唯一可以全家團聚嘅方法!

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

大宅

大宅

原帖由 hohoho2013 於 13-12-20 發表
Exactly

子爵府

垃圾藉口

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:呢D人重唔係賣港

真係不知所謂!

公爵府

好媽媽勳章

仲有攻民黨、工黨、社協

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

子爵府

Zenia 發表於 13-12-20 00:38
終審法院裁定,申領綜援居港7年限制違憲,社會擔心新移民申領綜援個案將大增,前中央政策組首席顧問劉兆佳 ...
中港婚姻真係害人不淺
身邊中港婚姻case,9成身份証到手就現真身
老細回港~好日子完了

子爵府

引用:終審法院裁定,申領綜援居港7年限制違憲,

原帖由 Zenia 於 13-12-20 發表
終審法院裁定,申領綜援居港7年限制違憲,社會擔心新移民申領綜援個案將大增,前中央政策組首席顧問劉兆佳 ...
團返上去團唔得呀?做乜q係都要落黎借口一大堆

男爵府

條廢柴話冇假結婚?我身邊就有兩個阿叔收左錢同人假結婚!佢係咪傻ga?!知唔知香港就黎俾佢敗晒福利?!吃屎9

公爵府

咪係,點解只可嚟香港,點解唔可以去大陸?唔係香港冇大陸,一早死晒咩?緊係去大祖國吖嗎!

珍珠宮

講到賣港攻民黨認左第二,無人敢認第一!

明明衰左又扯東又扯西,呢幾日得葉太出來係講人話,其他一係就繼續下一步搶屋,一係就閃哂!

neko138  一個字︰賤!!  發表於 13-12-20 10:57

子爵府

但無辦法 好多國家都係咁ga wo
佢地有權婚後選擇住邊 跟老公/跟老婆原居地

3991  你講得岩, 不過佢地又要黎又要嘈香港唔好丫馬咁點解黎呢?  發表於 13-12-20 09:04

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

團罪

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:條廢柴話冇假結婚?我身邊就有兩個阿叔收左

原帖由 Suki_cheng 於 13-12-20 發表
條廢柴話冇假結婚?我身邊就有兩個阿叔收左錢同人假結婚!佢係咪傻ga?!知唔知香港就黎俾佢敗晒福利?!吃屎 ...
知道仲唔舉報佢地 , 上網講無用 ga

翡翠宮

畀面勳章

坦白講,我唔覺得譚耀宗講錯,減少單程證配額只係將等候期拉長,不能解決大陸人湧入香港既問題。「內部造成嘅嘢,冇得賴上面」冇講錯,成件事由開始到而家,全部係部份香港重視「法治」的人造成,自己搞左筆蘇州屎,應該自己搞掂。

要團聚當然不一定要黎香港,有能力既人娶/嫁內地配偶,好多都寧願移居大陸都唔會返落黎,我識唔少朋友都係咁,根本而家大陸經濟仲好過香港,好多香港高職位人士都要駐大陸啦。執意要黎香港「團聚」既,大部份都係基層,一黎就有一條龍配套,著數成咁,邊個唔想要!

最徹底既辦法就係重奪單程證審批權,由香港審核,必須符合一定資格的人才可以獲發單程證,先可以保障香港的移民政策不會拖跨香港。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至