自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有冇人可以聽吓我講野呀**我好唔開心呀

點解我既細佬咁ka....我阿媽得一個仔....咁我細佬結左婚就同媽咪一齊住......我覺得一齊住冇所謂呀....不過帶黎好多嘛煩囉......大家都有小朋友....我同我家姐通常星期六或星期日都會番媽咪到陪吓媽咪同食飯,咁D小朋友入到婆婆到都會玩吓野ka 啦......又話唔準玩依樣又話唔準玩過樣......又話邊個玩"難"表妹D玩具呢就要叫自己阿媽買番黎.....咁d小朋友點玩得開心喱........而佢個女成日都要人就佢,一唔就佢就 呱呱嘈.....跟住佢老豆又鬧我同我家姐個仔....又唔會諗吓自己個女岩唔岩先鬧人喎.......所以我家姐已經番小左媽咪到lu.....因為唔想個仔成日比人鬧.....但係o個個都係我地自己屋企黎ka.....點解都會番我咁唔開心ka.......

妳地可唔可以話比我知呀......或者有咩解決方法呀......我真係唔想一家攪到咁唔開心吖 :-( :-(

子爵府

Re: 有冇人可以聽吓我講野呀**我好唔開心呀

我真係好唔開心呀....妳地可否回應吓我嘛 :cry:

男爵府

不如叫你媽媽去你或者家姐度,到夜晚食完飯先送佢返屋企啦。兄弟姊妹不和最傷心嘅係你父母,冇為為咗小朋友嘅事令媽媽傷心架嘛!

禁止發言

好媽媽勳章

子爵府

純綷路人

通常返媽咪到都係一家人食飯連爸爸同細妹都係起到架.....所以我同家姐每次都唔出聲囉......同時我地唔會起媽媽面前鬧交架.....

子爵府

roccomami

我都有教仔仔咁做......其實d玩具好多都係我同家姐拎入去嫁.....表妹見到人地玩邊樣佢就要邊樣......唔比佢就呱呱嘈....咁我細佬又鬧

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

妳細佬太保護個女咯~~妳避佢吾去 mama 屋企都吾係辦法~~試下淨係約妳家姐同細佬 3 個人傾下啦~~姊弟冇野係傾吾掂既~~長久落去都係為左小妹妹好o者~~吾可以全世界遷就佢個女一個架麻~~

子爵府

wendykaka

好多謝回應我呀....我以為妳地唔理我啊 :-( :-(

我同家姐都有諗過叫佢出黎傾.....但係我細佬係一個大男人係唔會聽我地講野架.....連佢自己老婆都覺得佢唔岩.....我爸爸同我講都覺得細仳佬太保護自己個女.....但係又唔同佢傾...話唔想家嘈屋x喎...唉??????

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

試下人少少o個陣傾下啦~~出發點都係為囡囡好~~佢 e + 幾歲呀~~返學未~~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

roccomami 寫道:
小朋友問題真係好煩,大人加入就麻煩。不如自己帶玩具去玩教呀仔一齊分享一齊玩,以身作則。睇吓會唔會好D

agree!

子爵府

Re: 有冇人可以聽

有時屋企人講既野未必聽的話! 試下約埋你家姐同細佬 (連埋小朋友) 出去d遊樂場玩, 如果佢係就慣個女, 出到去佢個女都會係好似係屋咁架, 其他人自自然然會話架啦! 試下等其他人開口話, 你同你家姐再事後當傾計咁同佢傾下囉! 可能佢會有d反醒既!

複式洋房

如果大男人性格就無用ga la,既然要返亞媽到,你唔鬧返佢﹐就係你唔好返去,我屋企都有呢d男人,我好清楚。你一定要帶玩具去,無計﹗當你帶玩具去玩時﹐亦都要同返佢個囡講亦同時要比你細佬聽:你玩爛左要陪ga﹗但有一樣野就係你個仔就要同人一齊分響囉﹗說話就一定要比你細老聽下,雖然我知道佢都唔會理你,但你要返得你鎷咪屋企就有責任令到小朋友叫"婆婆"開心先得ga﹗仔仔以後唔鐘意返去婆婆屋企你後悔就遲﹗

大宅

畀面勳章 陪月勳章

其實你係家姐黎架嘛, 總可以商量的, 出發點都係希望大家開心啫, 咁個阿媽你都關心架嘛, 唔通因為佢咁樣就唔同個仔探媽咪咩, 有問題開心見誠傾下先囉, 如果真係唔得先再打算啦!!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你細佬... 咁樣落去唔係辨法喎!!
大家唔講出佢有問題, 由得佢野蠻, 同佢蹤容個女有咩分別
大家都係成年人啦~ 更何況係兄弟姐妹, 我覺得要傾下囉!
分析下比佢知, 佢咁既榜樣點得ga?小朋友都睇到感受到ga!
佢大男人又如何? 唔通為左咁以後怕左佢唔返媽咪到?
再加上, 唔止係大人之間有問題, 小朋友無做錯都比人鬧,
再事事遷就曬其中一個, 佢地都會覺得偏心啦! 唔開心啦!
都唔係話自己帶埋玩具去就可以解決到既事咁簡單!
唔好逃避啦!! 搵佢傾下好d喎~

子爵府

多謝各位的回應~~

其實我細佬細我地1-2歲咋,佢根本上都冇尊重過我地兩個家姐,只有我地幫佢做野,而叫佢幫人做野就要生要死,佢只會幫爸爸做野咋,因為爸爸會比錢佢嘛......

我家姐事過同爸爸傾過這事,但爸爸話多一事不如小一事,何況妳兩個係家姐未就吓佢囉......咁妳地話佢點會聽我地講呀.....

平時我都會係佢面前做d野等佢知到我地幾咁鍚佢個女,成日送野比佢個女,每次入到去都會同夙自己仔仔講嗱你要樣吓表妹......如果表妹想玩你就要比佢......仔仔都有做到........但表妹見人囉個樣佢就要個樣,一囉上手未玩就話要,妳叫人點就佢喱......(佢個女3歲幾,家姐個仔7歲,我個大仔就6歲.....我重有一個細仔2歲)連2歲個小朋友都要樣個表姐,妳地話啦.
咁做人點得架.......我細佬個老婆都有上bk.....依家我都唔怕佢會睇到la....因我實在太

珍珠宮

返去食飯咁唔開心, 不如約媽咪爸爸出嚟食, 或者去妳哋屋企食, 等佢反省吓, 諗吓人哋點解唔鍾意同佢哋食囉, 我個方法就係鍾意同個女講, 例如, 唔好同人爭玩具呀, 唔好爭先恐後呀, 玩得有禮啲呀等等, 等人哋覺得我哋有家教, 自己都要去學吓教仔女嘅, 唔係縱容就得嘅, 縱容佢, 盞日後社會多個害群之馬咋, 我都係咁樣同我老公講o架.

大宅

大宅

tobykin2006

如果同佢傾完, 佢都覺得自己冇問題, 冇改善既,
一於學 sarali 話咁, 食得咁唔開心咪約爸爸媽媽第二處食,
等佢自我檢討下囉!!

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

tobykin

你大仔有帶玩具架,叫佢唔好玩表妹果D玩具。
如果表妹想玩你個仔D玩具,你或者其他大人請表妹拿兩件玩具交換,
如果唔肯,解釋畀佢聽,大人想要一樣物品,要用錢交換,
小朋友則要用玩具,同時要對方接受,好像去反斗城買玩具咁。
初時請你仔甚麼玩具都接受,選其中一樣。
如果佢肯,不妨大聲D讚揚佢肯同人『分享』,畀個"very good" 佢,不過很重要的是也要讚揚你個仔,因為佢都肯同人『分享』。
如果佢唔肯,要堅持,不要讓步。
要佢父母合作,係幼稚園無人會就佢個女架,盞累死個女。
未必第一次就掂,畀D耐性。

ZZ

男爵府

如果係我, 我一定駡左9世, 我對我細佬好 , 所以佢好驚我, 但又同我好friend, 不過我同佢一起經歷過好多野, 開心唔開心都會分享, 不過佢唔啱的野我會駡得好勁.

樓主我看得出你同你家姐都好"鍚"你細佬呀, 不過都係時候要出聲, 發一次威, 等佢收斂下, 佢咁"重"個女, 等如害左佢呀.

首頁

尾頁

跳至