自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

[本文不適用於病患、傷殘、子女年幼之寡婦及真正的孤兒]
我不歧視新移民,甚至欣賞佢地既勇氣,但我講緊個d係十幾年前既新移民
以前身邊既d新移民通常讀書特別叻,因為佢地特別上進,父母通常早出晚歸,因為佢地要搵食,家裡是窮,但有骨氣!呢d新移民當左香港係自己既家,不打算回去了,他們努力學廣東話,努力融入香港社會,讀完書然後出來做野,貢獻香港,甚至好多新移民係大家根本唔知佢地係新移民,係偶爾傾計或者一齊去旅行你發現佢地要特登去金鐘拎證你先知原來佢地唔起香港出世,他們是香港的新力量,我絕對欣賞尊重他們
依家既新移民呢?一落香港就話呢樣唔公平個樣唔公平,如果一個人進入一個社會係完全唔打算貢獻只係打算拎福利既,請問呢d人唔係寄生蟲係咩?生存唔到?你未落來香港之前個d日子係點過架?或者可以考慮返老家發展lor,大陸都唔會有人為你負責啦,點解落來香港就老馮要為你負責?有人話:佢地好多好慘wor,嫁到落來老公先工傷或者老公本身攞綜援,come on,邊個話女人一定要做家座主婦架?你老公工傷咪起屋企看管小孩lor,你出去洗碗都搵到萬零蚊啦,要做無話做唔到既!當然單親帶住兩個好細既小朋友個d就另作別論啦,但如果你落來香港就係為左要有人為你生活負責既,咁你唔係蝗蟲係咩?
之前睇到話覺得生活得好窮對小朋友唔住,拿,係唔關香港事架,你唔去諗方法搵多d反而攞綜援,對小朋友唔住既係你,你老公退左休都好,你未死架麻,出去做野啦!如果你老公退休即係可以take care屋企,咁點需要你呢個“家庭主婦”?
好喇,又講下d人話人地新移民攞綜援都好hard feeling架,兩星期要見一次社署,都好慘,大佬,俾人幫有hard feeling係咪真係咁唔合理先,又要威又要帶頭盔!兩個星期見一次社署?我日日見到我老細仲要俾佢鬧tim,咁又點計?而且社署係有責任幫你地諗辦法解決問題架麻!
講到俾人歧視既問題,大佬,雖然家庭主婦都叫對家庭有貢獻,只係gdp唔count,但係如果你成家都唔做野,咁你對你家庭有貢獻關香港鬼事?你叫我點尊重你呀?
又再講拎綜援既人生活好慘既問題,大佬,如果你有拎綜援又有公屋,係唔會餓死架wor,),綜援係保障唔會餓死既安全網,再多既享受係應該自己搵返來!小朋友上學基本需要已經包晒有突,仲有眼鏡同交流團、免費班,多到d細路走堂或者撞晒,香港政府無俾機會你?係你唔俾機會自己
講貧窮線就仲離譜,貧窮線跟入息中位數定,如果綜援唔低過貧窮線,即係會高過入息中位數,咁你叫做野既人情何以堪!
綜援基本就只係用來維持基本生活需要,唔好同我講佢地好慘呀好窮,唔窮洗咩攞綜援?對學生既教育政府已經做到盡,你班友自己有無珍惜(唔好話我假設佢地無珍惜,我經常對住一d極度唔珍惜機會兼老奉既綜援學生!),咪再同我講你有幾慘,我 唔 會 同 情!!知足常樂啦,你自己做唔好,咪話人地唔同情你,無人有責任為你負責任!

chatterbox_mom    發表於 13-12-21 16:00
LoveFamily    發表於 13-12-21 08:52
carolpig888    發表於 13-12-21 00:04
kawai120  true  發表於 13-12-20 23:36
蜆介鯪魚球    發表於 13-12-20 22:49
sam_ying    發表於 13-12-20 20:54
alicemic    發表於 13-12-20 19:56
motintin    發表於 13-12-20 19:54
cherrie_q  good  發表於 13-12-20 19:37
jamieshih1210  而家個D影衰晒,以前HK人同內地人可以做朋友  發表於 13-12-20 18:16
annann246    發表於 13-12-20 17:34
smleungjoe    發表於 13-12-20 16:32
paddingbear    發表於 13-12-20 16:22
monsterchichi    發表於 13-12-20 15:59
stepchk    發表於 13-12-20 15:51
yfceo    發表於 13-12-20 15:31
denisefung    發表於 13-12-20 14:06
麵包姐姐    發表於 13-12-20 14:05
尼古丁  隔下行, 唔一定一版出,分兩版得唔得,睇得好辛苦呀  發表於 13-12-20 13:36
藍莓綠茶  講得好!  發表於 13-12-20 13:24
bemiu_uncha  講得好  發表於 13-12-20 12:43
lowrylover    發表於 13-12-20 12:41
偷懶喵星人    發表於 13-12-20 11:05

大宅

Well said!!!

子爵府

PUSH

珍珠宮

畀面勳章

like bao!

唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

男爵府

大宅

子爵府

又岩喎! 回想起我讀書年代,真係有好多新移民,,個個讀書叻,靠自己有份好工。

依家? 真係賴依樣賴個樣!

伯爵府

可惜D腦殘係睇唔明...佢地個腦殘到連小強都不如.

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

AGREE!
我都係新移民, 想當年我同媽媽落來搵老豆, 剛來無耐發覺老豆病左, 跟住老豆就入左院, 過埋身. 我同媽媽兩個人, 媽媽都五十幾歲, 係鄉下成日病.我十二歲, 生活逼起上來, 我地兩個乜都試過, 比包租婆逼走, 執紙皮. 包起洗碗, 最辛苦時都無諗過要靠人, 攞綜緩, 住公屋.

而家D人, 少少辛苦就攞綜緩, 又話人歧視, 呢樣要o個樣要. 我懷疑係有一幫人係度鼓吹. 搞祸香港. 何X華, 施X珊, 你唔係幫緊佢地, 你係害緊佢地啊, 授人以魚, 不如授之以漁, 你唔幫佢地點樣自立, 剩係教佢地攤大手皮食阿公, 咁佢地成世人都低人一等啦, 而家唔係我地歧視緊佢地, 係佢地自己都歧視自己. 再者, 佢地既下一代都抬唔起頭做人.

老實講, 有需要既人攞綜緩無問題, 香港人既善心居全球首位, 還記得華東水災, 四川地震, 香港人捐幾多上大陸? 由幾時開始大家開始介意呢D少少錢用係佢地身上? 就係因為唔係用得其所. 就係因為佢地唔抵幫. 你見電視佢地大魚大肉, 著得仲靚過我地辛苦返工既人, 佢地需要攞綜緩?!

呢排上BK, 都係呢D 晦氣說話, 有時好唔想睇. 但係我好想有D正能量,
我都仲唔想放弃香港.

希望今次之後, 政府可以收緊申請綜緩既資產檢查, 唔好浪費資源. 有手有脚既攞綜緩唔該一定要強制做義工, 你話要湊仔唔得閒, 帶埋仔仔女女來做義工, 而家幼兒中心, 社區保姆好需要人, 如果可以幫手睇小朋友, 我地都唔使請外傭受外傭氣啦.

JoannaD  加油  發表於 13-12-20 23:02
肥妹心    發表於 13-12-20 22:44
motintin    發表於 13-12-20 19:58
minigaga    發表於 13-12-20 18:23
丫雅    發表於 13-12-20 16:16
lowrylover  講得好  發表於 13-12-20 12:45
garon    發表於 13-12-20 12:36
leechansandy    發表於 13-12-20 12:32
HappyYH  good   發表於 13-12-20 12:00
someone123  你好叻!香港需要呢d新移民  發表於 13-12-20 10:57

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆:我不歧視新移民(好長,不喜勿插)

kawai120  x2  發表於 13-12-20 23:37

大宅

講得好!!!!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:LoveyCathy 的帖子

伯爵府

someone123 發表於 13-12-20 10:22
[本文不適用於病患、傷殘、子女年幼之寡婦及真正的孤兒]
我不歧視新移民,甚至欣賞佢地既勇氣,但我講緊個d ...

講得好!!!!!

我老豆都係幾十年前既新移民, 以前佢話一個人黎到, 無屋住, 瞓過籠屋,
住過廁所上面間出黎既格仔床, 有人喺佢床下面 " 開大 " 佢都知,
之後同我媽咪結婚, 我媽喺香港土生土長,
生左我地幾個, 我老豆一個人做幾份工養家, 每日銀包唔會有超過$10,
後黎排到新市鎮公屋, 好記得我地一入屋, 全家都好開心好興奮,
因為我地一路都係租住板間房, 一張碌架床, 住一家5口!
佢由打工, 到做小生意, 所有野都係一步一步自己捱返黎 !

細細個老豆就教我地做人要有骨氣, 唔好事事靠人,
我媽細個好窮只返左幾年學, 但佢好鍾意睇書,
我地既名都係佢睇字典改, 我好多朋友都話我中文名好靚,
而家佢老左, 仍然會帶住老花眼鏡, 拎住故事書睇,
又跟個孫學英文生字, 好可愛~
我媽話, 學識係自己, 無人拎得走,
有無讀書天份唔緊要, 但仍然要做個有用既人!

我相信我父母唔係特別好, 又或我地唔係特別有咩家教,
只係同香港其他上一輩人一樣, 有骨氣, 凡事靠自己雙手,

香港點解以前咁繁榮, 全靠佢地既努力
呢D 亦係我地一直講既香港核心價值!

kawai120  great  發表於 13-12-20 23:37
JoannaD    發表於 13-12-20 23:04
motintin    發表於 13-12-20 20:00
丫雅  世伯ge精神令人好感動  發表於 13-12-20 16:23
yfceo    發表於 13-12-20 15:33
藍莓綠茶  無錯,做人最緊要有骨氣  發表於 13-12-20 13:28
LoveyCathy    發表於 13-12-20 12:28
nicksonma    發表於 13-12-20 11:41

子爵府

回覆:我不歧視新移民(好長,不喜勿插)

like !

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

以前既新移民靠自己努力, 可以挺起胸膛做人.
而家想攞綜緩o個班, 自己都睇唔起自己, 身有C, 先會成日話人地歧視佢地.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我媽咪都係小學黎香港,我阿公開士多.
我媽咪要睇舖,讀書;最後佢做老師!
呢d係上一代新移民!

kawai120  like  發表於 13-12-20 23:38
LoveyCathy    發表於 13-12-20 12:31

大宅

支持樓主!!

子爵府

畀面勳章

侯爵府

親子王國15週年勳章

理性討論~~~撐

子爵府

首頁

尾頁

跳至