懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

自問自己的小朋友得來不易, 懷孕期,不飲凍品. 咖啡全戒. 奶茶幾啖, 茶幾啖.(9個月夾埋,6,7 匙左右)
不吃任何生冷食物. 因為,會影響BB 氣管. (BB出世後,會易有氣管炎/咳,抵抗力差)
蝦蟹海鮮全戒. NUTS 都戒.. (福建炒飯,有D 蝦仔會照吃, 但唔會成隻蝦食)
試過頭三個月打完邊爐, 太燥熱, 見紅入院.
於是,飲食變得很小心, 加上有妊娠糖尿. 食物選擇越來越少.

菜心天天吃. 其他菜/瓜,少吃, (一個月有一兩次), 牛肉/魚肉,輪流吃.

感恩地,兩個BB 出世頭一年. 無濕疹,無敏感 .無咳.
但眼看同期懷孕的媽媽, 說什麼'西醫話唔緊要, 無需要戒口, 只要少量便行, 又話天氣太熱, 一定要飲飲凍奶茶' . 結果, 大家生完BB. 眼看無戒口的媽媽. 她的BB 有濕疹, 看醫生,塗藥. 大人BB 都辛苦.

當然,一家有個別例子(媽媽吃什麼,BB 一樣可以白白滑滑) , 亦會有些全戒口的媽媽,BB有濕疹問題。

ANYWAY. 希望大家乖一點.忍一忍.

大宅

回覆:請大家乖一點,戒口.

大宅

大宅

讚成!我也戒得好清!連你所講的蝦仁仔也無食!
我个人認為都係戒十個月啫!對我來講好easy!
我眼見幾個姨甥都因為家姐地陀B時戒囗所以又白又滑,十个月算得係乜!
當然呢个只係我自己選擇!

複式洋房

我姨媽戒到好清,最後個女有濕疹,阿仔由細病到大,好難講

大宅

我都識有人介得好清 个b都係食乜都敏感
有人乜都食 个b都無事

既然兩種媽个b都一樣可能有事可能無事
憑乜話介口一定好??

50246419    發表於 13-12-26 01:34
smartV  又係喎, 尤其大肚時, 唔食得既野特別想食 :p  發表於 13-12-23 17:48
nobodyfool  同意!  發表於 13-12-23 02:41
ctsang1006  Agree!  發表於 13-12-23 01:06
laichiying  agree   發表於 13-12-23 00:15
babyhoi  Yes !  發表於 13-12-22 21:44
cssmandy  agree x3  發表於 13-12-22 21:05
Birzzle  agree x2  發表於 13-12-22 18:40
蘑菇小雞  Agree !!!  發表於 13-12-22 17:45

別墅

我懷疑濕疹,敏感皮膚遺傳多,我一樣有介清,结果亞女有有少少濕疹,所以今胎我有食少少蝦!

禁止訪問

大宅

濕疹係遺傳多,如果父母有,嗰b 50-80%有……我上次問姑娘,佢話如果媽媽有個b 一定有,搞到我已經有心理準備。

男爵府

引用:我都識有人介得好清+个b都係食乜都敏感有人

原帖由 milkjelly 於 13-12-22 發表
我都識有人介得好清 个b都係食乜都敏感
有人乜都食 个b都無事
我認同你,我覺得要介口,但唔需要介得好清,有啲食物淺嘗冇所謂。
假如今次介得好清,但最終都有濕疹,咁應該唔會有呢個topic.

伯爵府

盡量啦,我覺得戒左係為自己心靈買个保險。
其實个个都想自己的B健康,皮膚白滑,但係呢D係遺傳基因問題,我媽有我時,日日食指天椒,但我皮膚真係算好好。有時D野好難講,基因呢架野,自己控制唔到嘅

珍珠宮

引用:自問自己的小朋友得來不易,+懷孕期,不飲凍

原帖由 agnescheng 於 13-12-22 發表
自問自己的小朋友得來不易, 懷孕期,不飲凍品. 咖啡全戒. 奶茶幾啖, 茶幾啖.(9個月夾埋,6,7 匙左右)
不吃任 ...
個人選擇姐

男爵府

回覆 agnescheng 的帖子

我係freestyle 型,除咗魚生、生冷嘢(怕唔乾淨),深海魚(怕重金屬),我咩都照食。敏感呢樣嘢,係遺傳因素多。古代人唔知先至有咁多避忌。我食羊肉時有人叫我唔好食,話第日BB會發羊吊。我覺得呢d係冇根據。一個孕婦最緊要陀B陀得健康開心,樣樣戒口搞到自己咁緊張,又唔開心,唔知食咗d咩又驚唔驚有事,加上身體上嘅變化已經唔易適應,十個月係咁,真係人都癲

林檎水晶  認同  發表於 13-12-23 16:47
Rainbomomo  認同!  發表於 13-12-23 14:04
galaxyjen  me 2  發表於 13-12-23 11:41
laichiying    發表於 13-12-23 00:17
kenniswg    發表於 13-12-22 23:51
Birzzle  認同  發表於 13-12-22 18:41

大宅

引用:Quote:原帖由+milkjelly+於+13-12-22+發表

原帖由 catcat笑 於 13-12-22 發表
我認同你,我覺得要介口,但唔需要介得好清,有啲食物淺嘗冇所謂。
假如今次介得好清,但最終都有濕疹,咁 ...
Yes
就係知道有人介得清一樣有濕疹一樣有敏感
所以我唔認為有幾个介口媽生靚b就代表一定要介口 代表唔介口的媽就係任性唔為b著想

sybiles  Agree!!!!  發表於 13-12-23 23:42

大宅

我係冇戒口的,我有FD係全戒,但BB出到來都皮膚差,仲成日病,我媽生幾個都係冇戒的,幾個都冇咩野,I FEEL屋企都有D影響,當然你話西瓜呀,魚生果D,就一定戒啦,飲食小心D I FEEL OK,過份緊張,好像有時反而令情緒唔太好

子爵府

子爵府

引用:回覆+agnescheng+的帖子我係freestyle+型,

原帖由 nicoleyying 於 13-12-22 發表
回覆 agnescheng 的帖子

我係freestyle 型,除咗魚生、生冷嘢(怕唔乾淨),深海魚(怕重金屬),我咩都照 ...
我同你一樣!只要飲食均衡我覺得可以適量進食。反而樣樣忌住,搞到精神緊張仲唔好。個個媽媽都想生個健康靚B,只要唔過分自己覺得舒服就得。每個人都唔同。

Birzzle  Agree!!  發表於 13-12-22 18:42

子爵府

如果唔戒清,bb有事我會好自責同後悔無戒清,因為無take2再陀佢多一次,三姑六婆話我戒口唔清,我會啞口無言同更自責。
如果戒清佢都有事,就對得住自己同bb,因為媽媽可以控制到嘅已經控制,其他不受控因素,就無辦法。佢大左亦唔會怪我。人地話我大肚唔戒口我都可以鬧返佢,我有戒。

戒同唔戒嘅分別。

50246419  有時BB易敏感其實正正係因為媽媽戒得清得滯  發表於 13-12-26 01:40

大宅

如果戒咗自己心安咪戒,免得第時touchwood bb有事怪責自己。我自己就覺得媽媽心情對bb影響更大,所以自己冇特別戒口。總之各人有各人做法,大家自負盈虧。

大宅

我係冇戒口,海鮮魚生咖啡木瓜西瓜香蕉成個孕期乜都食,不過高危就唔食,即係西醫都叫唔好食果d,如生既菜沙律同街買軟雪糕,唔怕凍飲但怕茶餐廳既冰,我個B生出黎都無濕疹頭泥呢d,但我自己本身亦都冇呢d皮膚問題,我覺得媽媽本身保持自己心境開朗,唔好咁緊張,想食就食,誤食或者間唔時食左d要戒口既野都千祈唔好發曬矛,咁就good喇

首頁

尾頁

跳至