自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我細細個, 放學回家, 做完功課, 吃完飯, 仲有時間打機(紅白機,超任), 同同學仔傾電話, 去朋友家玩。

我都想俾我女兒做完功課打陣機, 叫做有個動力做功課, 玩完當放鬆下。
但我老公話唔得, 一玩心都散, 現今這個年代都沒小學生可以平日打機架啦。。。

我同佢取不同甚麼共識。
所以問下, 現在小學生放學回家, 大家都係平日沖沖沖?沒機打? 沒得玩?

珍珠宮

2024年龍年勳章

間唔中,未必日日打。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我自己就好小俾阿囡打機,連電視都好小睇,剩係星期6會睇下卡通片,通常做完功課自由時間會一齊睇故事書,有時可能捉下康樂棋飛行棋,或者陪佢玩下公仔,有時兩個攬住响床度碌下佢都好開心... 我囡好enjoy我同佢親子時間的 ~

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

如果無測驗考試,而佢有自動自覺做曬全部嘢,我會俾佢打15-30分鐘,根住freetime任玩其它嘢

翡翠宮

畀面勳章

玩一定要,係咪打機就睇父母中唔中意

聯合國講左,想小朋友身心健康,每日最少要自由地玩一小時
日日是好日

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:小學生放學後, 做完功課俾唔俾打遊戲機?

我會俾佢玩陣電腦畫公仔果啲,睇電視&玩任君選擇。玩電腦就限十五分鐘。書唔係咁讀,扯到個細路仔'行'曬無乜益

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

珍珠宮

做完功課,可以睇一陣電視。
打機只可在假日打一陣。

王國長老

王國長老

引用:我細細個,+放學回家,+做完功課,+吃完飯

原帖由 lumijuli 於 13-12-27 發表
我細細個, 放學回家, 做完功課, 吃完飯, 仲有時間打機(紅白機,超任), 同同學仔傾電話, 去朋友家玩 ...
唔應該俾,會心散。功課越來越吃重,習慣咗打機會變成壞習慣。有時間多閱讀或運動先係正途。

我自己都係打機愛好者,亦愛閱讀,知道閱讀先會對語文程度有裨益,打機係有害無益。

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔會, 只可在假期時候

伯爵府

平日唔會, 六日或者會,
有時間都會睇吓書多

珍珠宮

lumijuli 發表於 13-12-27 11:05
我細細個, 放學回家, 做完功課, 吃完飯, 仲有時間打機(紅白機,超任), 同同學仔傾電話, 去朋友家玩 ...

可以玩其他嘢唔一定要打機吧

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會比日日打了

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

星期6,日可以各打15分鐘

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔冇..打機只可以係星期六日及公眾假期打...重要表現良好,起身自動做晒自己應做既事同溫習後先有打機時間每次15(IPAD)至30(WILL或PS3)分鐘....夠鐘要自動熄機...唔係冇得再打....因為佢有近視,一定要比對眼休息

伯爵府

有能力日日做哂野,我唔會理佢做咩,可惜我仔無能力

珍珠宮

引用:我細細個,+放學回家,+做完功課,+吃完飯

原帖由 lumijuli 於 13-12-27 發表
做完功課可以自由活動,可選擇打機,但不可以日日打,或連續打多個一小時,要佢有均衡的活動發展,不能只想打機。
另一方面要確保佢不會為了想玩,就亂做功課,只希望盡快完成去玩,所以有獎也有罰,發現亂做或太多錯誤就要罰。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔一定係打機, 總之做完功課, D時間就係佢自己... 通常我仔睇電視... 比佢HEA下

珍珠宮

我會,平日做完功課,比佢玩一陣,佢自己揀玩什麼,休息過後再溫習。

侯爵府

BK Milk勳章

做完功課,溫習後會俾睇電視或玩玩具,打機淨係放假先俾。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

做哂功課溫埋書,玩乜都得

首頁

尾頁

跳至