爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

想係網上買架二手車,請問有咩手續?找車房定HK MI驗好些?未買車牌,想申請自訂車牌,咁買車先定去運輸處申請先?買三保定全保好?先生吾係香港,請指教一下。

myluen  有架06 stepwgn  發表於 14-2-2 10:48
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

別墅

回覆:第一次買車,乜都吾識

睇啱車叫車主比牌簿副本你去買保險。
(三保定全保睇車價。)保險先出cover note比你後,同賣家去運輸處過戶($1000手續費)。
自訂車牌上運輸處網頁睇。

別墅

驗車就HKMI報告詳細啲。

大宅

老實講,如果你唔認車又冇人幫手,買新車係最安全做法。

YuYuMother    發表於 13-12-27 16:02

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主想買架咩車?

一個女人仔買2手車真係有D危.......

別墅

想係網上買架二手車,請問有咩手續?

1. 定BUDGET, 搵車款, 可以網上CHECK埋保險幾錢先
2. 睇岩打電話約試車驗車, 不過好多SALES扮私讓....唔熟不如去車場行下先
3. 睇中之後問賣家拎牌簿COPY, (多數要落訂, 幾多自己傾, 我試過只俾1K), 簽買賣協議, 然後買保險馬上有COVER NOTE
4. 約賣家去運輸署轉名, 文件及費用睇運輸署網頁
http://www.td.gov.hk/tc/public_s ... stration/index.html
5. 搞手續前睇下架車先, 冇問題就上運輸署
6. 在運輸署完成轉名手續, 同前車主一起拎車, 一手交匙(正常有兩條)一手交錢
7. 揸車走人

找車房定HK MI驗好些?

個人意見 - 車房

未買車牌,想申請自訂車牌,咁買車先定去運輸處申請先?

一月份可以申請, 可以入紙先, 抽中又成功入手之後, 有一年時間搵車
http://www.td.gov.hk/tc/public_s ... s_scheme/index.html
買主須於拍賣日期後 12 個月內,向運輸署署長申請
將有關的自訂車輛登記號碼配予以買主名義登記的汽
車。買主如未能在 12 個月內將有關登記號碼配予汽
車,運輸署署長可無需通知有關的買主而取消該登記
號碼的分配並安排另行分配。

買三保定全保好?

睇車價

先生吾係香港,請指教一下。

最緊要唔好心急, 唔好信晒賣家, 唔好先俾訂再試車........

SaBB 發表於 13-12-27 12:14
想係網上買架二手車,請問有咩手續?找車房定HK MI驗好些?未買車牌,想申請自訂車牌,咁買車先定去運輸處 ...

別墅

引用:想係網上買架二手車,請問有咩手續?1.+定B

原帖由 anfield_martin 於 13-12-27 發表

想係網上買架二手車,請問有咩手續?

侯爵府

引用:樓主想買架咩車?一個女人仔買2手車真係有D

原帖由 akachanman 於 13-12-27 發表
樓主想買架咩車?

一個女人仔買2手車真係有D危.......
想買甲蟲,三萬幾,十一年車,係米好危?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

引用:老實講,如果你唔認車又冇人幫手,買新車係

原帖由 kennyklt 於 13-12-27 發表
老實講,如果你唔認車又冇人幫手,買新車係最安全做法。
買新車我吾識錫住佢吾識保養佢,有點兒浪費,right?

大宅

SaBB 發表於 13-12-28 00:05
如果唔熟車就唔好玩咁舊年份既冷門車了,哩d車要用好多心機保養,不如考慮下啲大路車揸住先。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+kennyklt+於+13-12-27+發表老

原帖由 SaBB 於 13-12-28 發表
唔會掛,我d車都無乜保養,小心d渣就ok..

大宅

引用:Quote:原帖由+kennyklt+於+13-12-27+發表老

原帖由 SaBB 於 13-12-28 發表
新牌一定要揸舊車呢個想法並非絕對正確,尤其是如果車主對汽車認識唔深又沒有人幫手。第一,新車機件有原廠保養,唔使自己四圍搵車房,又唔使擔心受騙。第二,新車通常都有較佳主動和被動安全,對新牌尤其重要。

chonghto  good  發表於 14-1-8 16:14

大宅

如果對車冇認識 直接買新車安全好多

大宅

揾個熟識車的朋友陪你試車

別墅

新舊車睇自己有幾多身家,
買新車用十幾二十萬撞花咗,就肉痛。

別墅

冇乜問題, 好易養, 不過二手盤唔多

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你買左返來預左要跟

耍搵架保養好其實都幾難

我之前都有研究過呢架

侯爵府

不如去大昌行買算啦,唔好上網買

JJBBCC  agreed  發表於 13-12-31 10:27

大宅

勇,搵啲朋友問清楚睇清楚先

男爵府

引用:Quote:原帖由+SaBB+於+13-12-28+發表買新車

原帖由 kennyklt 於 13-12-28 發表
新牌一定要揸舊車呢個想法並非絕對正確,尤其是如果車主對汽車認識唔深又沒有人幫手。第一,新車機件有原廠 ...
原廠保養包咩?

首頁

尾頁

跳至