跳至

首頁
45678...10

尾頁

複式洋房

Jessy :

I agreed what you said. I think another reason why my husband does not care to have a brother or sister for my son is that his relation with his two sisters is not so good. I can do nothing for this.

原文章由 Jessy 於 07-8-28 13:28 發表
其實經濟許可的話我真係建議要生多個的, 第一哥哥可以有個伴, 另外哥哥亦要教曉佢去愛錫弟妹, ...

複式洋房

adaho123456 :

Happy for you! She will improve slowly. Just be patient. Just call me when you need.

I have a part time job from Mon to Fri during the morning.

原文章由 adaho123456 於 07-8-28 16:52 發表

markmum :

好多謝你呀,收到你pm,好開心呀, 囡囡而家多左聲氣, 而家先開始講bb話, 重係唔停口,成日aaa, eee, 呀呀呀咁, 都冇咁驚, 希 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

natalie 我知你講邊度啦, 咁你地夜晚會唔會成日嗅到橋底辣蟹d味呢, 我老公好鍾意食架, 不過o個間野都唔平, 我地都起碼3年無去過食了, 銅鑼灣同灣仔d日用品都唔平啦, 我在西環返工多數都響西環買返去, 真係平好多, 可惜近日咩都加價, 西環都無一幸免呢!! 你係咪去開萬寧買nepia尿片的呀?? 我好似在0702見過你講....

sogo d 日本野食係方便, 不過貴過網上面訂好多羅, 但網上訂又要買好大lot咁唔掂啦~~~所以我都放棄了食日本的糊仔等等(雖然我仔係食日本和光堂奶粉), 我d糊仔同菜蓉係買gerber的, 方便d周圍都有得買又唔貴麻.....咁你囡囡食邊隻奶粉的呀? 依家幾多餐奶幾多餐粥呢??

原文章由 nataliesiu 於 07-8-28 14:18 發表
hi, all mum

hi, Jessy

我住係鵝頸橋附近, 地下有間新瀛宮同OK0個到. 我個囡囡就快七個月喇.

我住係灣仔只有兩年多, 無你地咁熟. 我以前只會成日去銅鑼灣行街, 講去邊度買衫就識, 買日用品就唔知喇, 依家多左個女 ...
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

2024年龍年勳章

咁佢地幾時開學架, kinder好似好多都係8月開學的對嗎?? 不如打電話直接問學校幾時知 or 個結果係點仲好過依家估估下啦~~我覺得等待係最最最辛苦的呀!!!

原文章由 adaho123456 於 07-8-28 16:52 發表
Jessy :未有消息呀, 打過去社工度, 佢話九月中都冇消息至再搵佢, 等佢幫我跟, 激死.

markmum :

好多謝你呀,收到你pm,好開心呀, 囡囡而家多左聲氣, 而家先開始講bb話, 重係唔停口,成日aaa, eee, 呀呀呀咁, 都冇咁驚, 希 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

markmum, 咁你自己同你d brother or sister呢? 感情好嗎? 或者你地身邊有無d大家都識得既朋友, 會有d case係可以睇到兄弟姊妹的重要性的呀?? 慢慢去感化佢啦~~

我2個姐姐都大過我好多架, 一個10年一個8年的, 其實我地好多時都好多argue架, 不過總會好返既, 有brother or sister 陪住成長無咁悶麻....你老公o個度....你諗下計啦....希望你可以改變到佢....

原文章由 markmum 於 07-8-29 09:53 發表
Jessy :

I agreed what you said. I think another reason why my husband does not care to have a brother or sister for my son is that his relation with his two sisters is not so good. I can do nothing ...

複式洋房

Jessy :

I have brother and sister; our relation is OK, not perfect. When we need, we will help each other. Anyway, I will not push too much my husband to have a 2nd child. I taught to him around one month before and asked him to think seriously. May be, one day he will tell me "let's make another baby"

原文章由 Jessy 於 07-8-29 18:22 發表
markmum, 咁你自己同你d brother or sister呢? 感情好嗎?

大宅

哈哈, 有時夜晚會聞到好香蟹味架, 不過我唔係好食辣, 所以都好耐冇食過喇.

係呀, 我去萬寧買nepia架, 阿女食緊森永奶粉, 每日四餐奶一餐粥. 前日同尋日我老公煲粟米蓉+豬/牛肉粥, 阿女勁鍾意, 好快咁食左一碗仔呀, 見佢咁鍾意食, 我地都好開心.

係呀, Sogo係貴0的架, 不過方便吖麻, 如果上網訂得唔多又要比運費, 條數都係差不多. 對於我地0的在職媽咪0黎講, "方便" 係最重要, 加上我係數碼港返工, 咩都冇得買, 成日都要放工先可以買到, 所以都係諉選近近地0既地點買野.

原文章由 Jessy 於 07-8-29 18:16 發表
natalie 我知你講邊度啦, 咁你地夜晚會唔會成日嗅到橋底辣蟹d味呢, 我老公好鍾意食架, 不過o個間野都唔平, 我地都起碼3年無去過食了, 銅鑼灣同灣仔d日用品都唔平啦, 我在西環返工多數都響西環買返去, 真係平好多, 可 ...

大宅

我都覺得生多一個會開心0的, 等阿女兩三歲就會生多個, 始終有兄弟姊妹會有多個照應0既. 我自己都鍾意個家庭多人0的熱鬧0的.

原文章由 markmum 於 07-8-30 09:21 發表
Jessy :

I have brother and sister; our relation is OK, not perfect. When we need, we will help each other. Anyway, I will not push too much my husband to have a 2nd child. I taught to him around o ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

markmum, 咁希望呢一日唔駛等太耐啦!!

natalie, 如果我無記錯manning係$83一包, 如果特價就$69.9對嗎? 我想講你知sogo後面間卓悅$68一包呀!!!

我囝囝食左個幾星期米糊啦, 佢擒日開始好d了, 之前食到一面一嘴一鼻都係架, 不過佢擒擒食食下又啜手指, 又攪到一手都係米糊~~~help!!!

不如大家有發現灣仔有咩平野就上黎報料呀!!!:mrgreen: :mrgreen:

大宅

我知卓悅買平0的, 不過成日冇貨, 我通常都係見萬寧減價先買, 冇減價就唔抵.

原文章由 Jessy 於 07-8-30 13:38 發表
markmum, 咁希望呢一日唔駛等太耐啦!!

natalie, 如果我無記錯manning係$83一包, 如果特價就$69.9對嗎? 我想講你知sogo後面間卓悅$68一包呀!!!

我囝囝食左個幾星期米糊啦, 佢擒日開始好d了, 之前食到一面一嘴一鼻都 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

nataliesiu and markmum, 我都希望我有一日會講比你地聽我生多個的消息呀!!!

nataliesiu, 係呀..如果萬寧特價時都ok, nepia尿片真係算幾平, 不過我試用過覺得佢焗d, 所以無用呢隻, 依家用緊pampers舊裝and unicharm 呀!!

我見你有問關於playgroup既野, 我都想我囝大d時會比佢返playgroup, 但依家咁細我就覺得side錢, 好似好無謂咁.

咁你有無諗住比bb返幼兒園? or 3歲先返kinder呢?

大宅

阿女初生時都係用pampers,後來有朋友送左包huggies比阿女, 咁我又試吓用, 覺得都幾好, 又轉用huggies. 之後見到bk媽咪話nepia好用, 我又買0黎試吓, 又好似ok, 所以繼續用. 其實我都唔係好知點先叫好定唔好架!

我睇過天后有個playgroup係鬼婆教,好似ok又唔係好貴, 不過我都覺得依家阿女太細, 可能過多兩個月先比佢去試吓會好0的.

珍珠宮

2024年龍年勳章

natalie, 吉吉島 nepia 特價 $63呀

大宅

今朝一返工, 同事就同我講吉之島bb用品大減價. 佢話尋日就掃左二千幾蚊野, 勁呀. 不過要去到太古, 有0的遠.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Jessy 於 07-8-29 18:19 發表
咁佢地幾時開學架, kinder好似好多都係8月開學的對嗎?? 不如打電話直接問學校幾時知 or 個結果係點仲好過依家估估下啦~~我覺得等待係最最最辛苦的呀!!!

...

Jessy :

唔得呀, 因為囡囡申請果d混合位, 一定要社工轉介先得架, 我都好無奈, 都要等架啦

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

今日收到電話喇, 社工叫我後日打去學校問, 好開心.

珍珠宮

2024年龍年勳章

ada, 點呀? call左未?? 成功了嗎??

natalie, 我去左tuen mun吉吉島啦, 其實d野都平既, 不過我咩都無買, 唔知點解引唔起的興趣...:-|

大宅

吓, 你都會去屯門吉之島0既, 咁遠, 我以為剩係我先會成日入去, 因為我0的屋企人多數住屯門元朗架.

原文章由 Jessy 於 07-9-6 17:33 發表

natalie, 我去左tuen mun吉吉島啦, 其實d野都平既, 不過我咩都無買, 唔知點解引唔起的興趣...:-|

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Jessy 於 07-9-6 17:33 發表

打左喇, 但佢地話資料唔足喎,要收晒囡囡所有file先可以做野喎, 又要等通知囉.

tuen mun 吉吉島我有時都會入去. 因為我覺得佢果度d bb 野多過側魚涌果間, 可能港島區始終老人多過細蚊仔, 響灣仔區d藥房連bb紙尿片都買唔到, 局住要去超市買貴野.

珍珠宮

2024年龍年勳章

ada, 咁到時有咩消息就話我地知啦, 祝你好運呀!! 灣仔d藥房有bb尿片賣架, 你知唔知邊度係國泰新宇呀, o個度隔離間藥房有得買呀!!!

首頁
45678...10

尾頁

跳至