自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

做童星真的好嗎?~ 當年的張裕東小朋友宜家變成...........

愛心行動﹕雙待羔羊 尋找人生路 張裕東盼入娛圈

18歲是人生成長階段的轉捩點,代表已經長大成人、有獨立自主能力、要肩負個人生活態度及責任。然而,不少剛踏進18歲的青少年中五畢業後,卻先要面對升學與工作的抉擇,顯得迷茫失自信,如一隻小船失去掌舵,在大海中無定向漂浮。

擁有一張熟識面孔的張裕東(東東),正正面對如此重大的考驗,他加入雙待青年一族,對前路感到茫茫,毫無頭緒,是不少青少年的寫照。

打從六歲開始東東因緣際會加入電視台成為小演員,當年的他天真活潑可愛,使他有機會參與不同類型電視劇集的演出,最為印象深刻是他擔任兒童節目《閃電傳真機》的小主持,其表現在一眾小演員中最為突出並令人受落。

其後,他除了參與電視台節目,更有機會在舞台演出,甚至在香港電台擔任主持,被封為「東東大師」。「以前做小演員從來不覺得對返學有影響,通常我在周末及周日才到電視台錄影,工作不算太忙,我覺得好玩好有興趣,小學時我的成績不錯,還是一名優異生添!」他雀躍的道來。

重讀中五 無心向學

雖則口講沒影響,但是年紀小小的東東,超過八年時間,兼顧學業與工作,就在踏入中學開始,他坦言因為不適應中學生活,對學習感到困難,加上外來吸引多了,對學習提不起勁,成績漸漸滑落,中學會考的成績更不如理想,連升讀中六也不合資格,需要重讀中五。自言性格樂觀的他,容易忘記憂愁,故此從沒介意自己是中五重讀生。但對於剛踏入18歲,還未找到自己的前路,少不免心裏感到焦急。

「我形容這一年重讀的生活是頹廢,很多時在家玩遊戲機、與朋友出外玩,根本沒有一個大的推動力,使我着緊自己。不過我同自己講過,18歲後不可以如此繼續下去,我真是很想做藝員,曾試過去投考無線藝員訓練班,不過失敗了,連我最大希望也幻滅,都唔知可以做到甚麼。」說時東東語帶徬徨。

http://www.singpao.com/20060501/local/836679.html

佢個私人xanga,click here,需家長指引,有粗口的!
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 做童星真的好嗎?~ 當年的張裕東小朋友宜家變成...........

冇樣睇既.

大宅

Re: 做童星真的好嗎?~ 當年的張裕東小朋友宜家變成...........

子爵府

唔知邊個wor~~~~

珊瑚宮

好媽媽勳章

睇咗都唔知係邊個

子爵府

我想:

好多家長想自已的子女拍TV/廣告,其實如果真的,是好嗎?

~東東,當然好紅,讀名校,一樣可以幾成.......咁樣。

其實,當他們退出不拍戲時,接受到嗎?

小朋友拍tv時,是否很易有錯覺,認為自已比人優勝,比人叻d(程度上,口才及應變是好些),去街時,旁人認得他們,令他們容易驕傲?雖然話家長要教,但教得聽嗎?他們會覺得自已不何一世?

還是他們接觸的事情,已比同齡接觸得更多,令他們更加早熟?
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

子爵府

張裕東:

咪係兒童節目,閃電傳真機的小演員囉!同zoe拍檔的。
當然好紅架!

manicheung 寫道:
睇咗都唔知係邊個

侯爵府

don't remember
:-D :-D :-D :-D

男爵府

哩D問題, 好多未做過童星嘅青少年都會遇到, 同做童星無直接關係

子爵府

他是最左邊那位:

子爵府

可能都係人的性格問題

[quote]
waiabbey 寫道:
哩D問題, 好多未做過童星嘅青少年都會遇到, 同做童星無直接關係

子爵府

manicheung 寫道:
睇咗都唔知係邊個
係lor

男爵府

o下....原來係佢!.....唉.....我諗我真係老了.....而家咁大個了.....
淡而無味

珍珠宮

阿姐, 咁你講晒啦
judy foster大家都知佢而家點
小柏林唔駛講
唐寧而家都唔太差
佢地都係面對五光十分o既鎂光燈, 唔通佢地都不曾有少少自滿?
性格可以係天生, 後天o既影響亦好大。我始終都相信父母o既教育對兒童/童星影響好大
[quote]
beverly@mimi 寫道:
可能都係人的性格問題

[quote]
waiabbey 寫道:

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

都唔知就佢係乜東東

伯爵府

魅力王子

i know who is 東東 la~!!
i "m bigger than him 5yrs ar...
why his mami no care him ge? ?-( [quote]
hkfireice 寫道:

大宅

子爵府

睇番佢既童年照,都有少少印象.
都幾靚仔啊!

除非自己真係好業餘玩下,跟住番去比心機讀書啦!
你話冇影響,好難啦!
D小朋友平時係屋企都係玩玩具同睇電視多過鍾意讀書做功課啦! 有童星做,咁大吸引力,D同學都幾咁仰慕你,你話佢地會唔會咁容易收心去讀書呀!個腦咪好容易發明知夢囉!

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我知邊個係東東,佢細個時好靚仔好得意,我好鍾意佢,大個仔了,唔認得佢添,知道佢而家咁樣,有點兒唏噓 :cry:
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

五光十色的娛樂圈,成人都會迷失,更可況小孩子! :-|

首頁

尾頁

跳至