興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

千面女郎/玻璃面具

呢套漫畫書出左二十幾年啦,由我十一二歲追到依家三十幾歲人都仲未追完結局, 聽聞個作者都已過身, 以前同兩個家姐好鐘意呢套書,一直追到依家大家都生兒育女,幾日前上網見有人提起,突然好想睇返,好想自己擁有一套,但上網check下,原來呢套漫畫係台灣同日本好流行,好多人睇,係台灣網都有得賣,真係好想好想去台灣訂一套,但要成七百幾八百蚊,唔知各位媽咪有無人割愛? 或者知道香港邊間二手漫畫店有得賣呢?萬分感謝!

男爵府

Re: 千面女郎/玻璃面具

bobo,
不如你去天后森記圖書望望,佢地成套尼羅河女兒都有,書種比較齊不妨試試

如果你唔心急,佢地望我訂緊舊書,我落去取書時可以望你望下

另外, 旺角信和中心應該唔難搵

男爵府

好媽媽勳章

小米米, 真係唔該晒你呀, 咁麻煩你幫我問下佢地有無丫, 如有咁全套賣幾錢, 又或者有無得代訂, 價錢又如何? 麻煩晒!
其實我好like睇漫畫架,記得以前賣$5 一本, 依家賣好貴,尼羅河女兒我都好似有一套,但不完整, 小甜甜都有一套,但係舊版,依家 d 紙已黃晒,但呢幾套書幾年前我已好想擁有自己o既一套, 不過真係好貴,如果要完成夢想睇怕要千幾二千蚊先得,而舊果 d 係家姐買o既,所以依家佢自己 keep返,我才想再買遮!

子爵府

bobo,

我都想知個故事大結局未呀?我都追到無晒隐! :-( 真係未試過追個漫畫追左廿年都等唔到結局。

你知唔知呀?

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

民房

小米米,
我想會很貴,因為現在都只出到41集.因為我之前出香港版時重新買了一套.
大約要25元左右一本.本書在日本是重有間唔中出下.而且是未結局.

男爵府

好媽媽勳章

jk67jk, 我唔知結局呀, 依家都未出, 我又點會知呢, hehe

多多, 你咁好彩買得齊一套呀? 好羨慕, 我知上網有得買, 好似都要賣成一千蚊一套呀(都幾貴),我係臺灣網都搵到, 不過覆左我話唔齊喎! 所以我千叮萬囑我家姐千萬唔好唔見,因為真係好難買得返架啦!

子爵府

bobo,

我真係懷疑會唔會有大結局?? 等到心都淡晒!! :-(
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

男爵府

好媽媽勳章

jk67jk, 我諗好難啦, 我都放棄左 lu, 不過都叫我家姐好好保存舊果套,因為話晒都陪住我地三姐妹長大丫,最衰佢唔肯比我啦!前幾日仲聽到一個好唔開心o既消息, 佢將套尼羅河女兒掉左呀,雖然套書唔齊,又係長命書,出極都未完,但 d 公仔好靚, 我好 like 架, 家姐話唔齊要來無用喎,真係比佢激死, 唔要都唔使掉左佢丫 ma, 又唔問下我先喎, 我嬲鬼左佢呀!

大宅

hi~我都有睇開呢套野, 漫畫同日劇, 動畫我都有睇, 個作者之前busy緊舞台劇所以冇時間寫, 但你話佢已經過左身?5會掛?

我真係好期待個結局係點呀~真夜同阿弓邊個會做紅天女, 真夜最後會會同速水一齊?

希望個作者可以寫埋個結局佢喇

不過我都會check下作者既情況
努力練琴~愛很簡單,夢中的婚禮...

伯爵府

好媽媽勳章

尼羅河女兒同千面女郎, 都唔知我死個陣佢有結局未
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

男爵府

好媽媽勳章

我之前經過愉景新城有千面女郎1-41隻o既新書, 價錢好似係10-20蚊本, 有興趣自己四番去o個度睇o下la...

原文章由 多多 於 04-4-19 15:44 發表
小米米,
我想會很貴,因為現在都只出到41集.因為我之前出香港版時重新買了一套.
大約要25元左右一本.本書在日本是重有間唔中出下.而且是未結局. ...

大宅

等待三十年之久的結局

1976年2007年,玻璃面具連載已經過了三十年之久,但仍遲遲未有結局。由於作者美內鈴惠要求作品完美的個性,使她對於在單行本40卷之後已於雜誌上連載的部分不滿意(舊版的41至47卷在台灣等地有以盜版的方式出現),決定重畫,也因此於1993年9月發行第40卷之後,一直到1998年12月才推出41卷。後來作者又忙於其他漫畫如古國傳奇的連載,以及參與新興宗教事務,一直到2004年12月才再出版第42卷。這使許多從小閱讀此漫畫的讀者等超過三十年,還是只能引頸期盼到底紅天女最後由誰來演,以及主角真夜及真澄之間戀情的結局。亦由於漫畫出刊的速度如此之慢,期間甚至一度傳出作者已經去世的謠言。
而由於漫畫出版的時間差距如此之大,也造成在了漫畫之中出現「時差」的有趣現象,例如在2004年出刊的42卷中,突然出現了21世紀才出現的照相手機,遠遠超出當初故事背景設定的20世紀七、八十年代的科技水準。

大宅

大家可以上去睇到更多玻璃面具既資料

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%8E%BB%E7%92%83%E5%81%87%E9%9D%A2

大宅

原來還有很多人等呢本書既結局~~不過我放棄左好耐嚕^^

禁止訪問

伯爵府

我都等緊, 可能要留返比阿囡繼續等下去

伯爵府

嗰間書舖係臨時租約, 家陣無啦
原文章由 duck_duck 於 07-9-21 08:50 發表
我之前經過愉景新城有千面女郎1-41隻o既新書, 價錢好似係10-20蚊本, 有興趣自己四番去o個度睇o下la...

複式洋房

我都很期待它的大結局,漫畫已經出到42集.......
http://dm.99770.com/Comic/434/434.htm

很喜歡速水這個角色......

複式洋房

原文章由 火石 於 07-10-17 11:56 發表
我都想再睇下:loveliness:

1-51集日語版
http://www.bbsour.com/viewthread.php?tid=14468

youtube有得睇
"無線"廣東話版 1-41集(缺31-35集)又清又快
http://www.youtube.com/profile_videos?user=waterchoy&p=r

複式洋房

原文章由 lumwingyan 於 07-9-20 17:06 發表
hi~我都有睇開呢套野, 漫畫同日劇, 動畫我都有睇, 個作者之前busy緊舞台劇所以冇時間寫, 但你話佢已經過左身?5會掛?

我真係好期待個結局係點呀~真夜同阿弓邊個會做紅天女, 真夜最後會會同速水一齊?

希望個作者可以 ...

我上過作者個website -http://homepage2.nifty.com/suzu/index.htm,佢未死呀 ,不過真係等到頸都長........

首頁

尾頁

跳至