心聲留言

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

好擔心, 做人父母怎不心痛?! 怎不憂慮?!(續:我細佬個病)

我細佬在年多兩年前開始不停地生痱之, 起初在口邊, 之後在內面側, 逐步遂步地向內移至嗽龍丁(吊鐘), 最近己經轉到吊鐘背後, 有積像向喉嚨伸展。

起初我們不以為意, 但這2年來, 佢既痱芝係未停過, 每粒都有成5毫子咁, 一生仲幾粒。 我細佬已經去睇中環口腔專科既名醫, 每次$2-3000落樓, 一樣無好轉, 走去睇中醫, 一飲又幾個月葯, 同樣無改善, 佢由原先190磅 (6呎高) 瘦至現在得番110磅多, 無左半個身喎, 真係嚇死人, 我地一家人及佢自己都非常擔心, 私家及政府醫生都全身驗查過, 驗血驗尿, 照這照那, 樣樣出來都是正常, 但我細佬就真係好辛苦, 又唔埋口、 食又痛飲又痛、吞口水都痛, 止痛葯都幫唔到佢(叫佢點吞葯丫), 雖然我地都明一定會影響體重, 但都無理由瘦成110磅啦。

d葯膏、痱芝湘、葯粉已經無可能再塗在痱芝上, 因為d痱芝已經生到好入, 唔可能拿起個吊鐘背塗葯膏。 而醫生開既溂口水亦都無用, 因為唔係飲, 所以落唔到喉嚨。

我們一家都好擔心佢口腔癌, 但醫生又說唔係, 我細佬同我老豆講:無得醫架喇, 而家祗可令佢唔惡化, 都無得好番(但跟本2年黎連控制都控制唔到) 。 聽到我地好心up, 佢得廿幾歲乍, 唔煙唔酒, 仲成日運動添, 但都會咁, 佢跟本係無左免疫力, 而且口腔長期濕潤, 係細菌既溫床, 所以一直都無好過。

現在一家人都為此事而憂心, 我都收埋喊左無數次, 真係好希望好想好想我細佬快d好番。 但都唔知點先幫到佢。
:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

Re: 好擔心, 做人父母怎不心痛?! 怎不憂慮?!

有沒有試過看中醫呢?我地生一粒都好辛苦,何況你細佬!聽到都感到他我無奈!你們要堅持呀!
衪未曾應許天常藍,衪未曾應允花兒常開,衪卻恩許衪的慈愛常在!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

PINKAVA,
既然睇醫生唔得, 不如試下拜神, 雖然好冇科學, 但試下都無壞. 我都希望你細佬快D好番.

別墅

PINKAVA:

我記得之前有BK媽post過食林柿E飛滋!

男爵府

laima, qq媽咪, jasmine

求神問卜我地都試過, 話我細佬未必過到呢關, 我地更加傷心, 真係另願佢講反話呃下我地, 等我地安心d。

中醫亦睇過好幾間, 邊個邊個話呢個呢個好, 我地都飛去架喇, 平又睇貴又睇。 西醫又係睇左好幾間, 邊個邊個話果d, 總之有口碑既都去, 睇到我細佬心都灰晒。 我媽就更加唔開心, 自己個仔咁喎, 飯都食唔落啦, 加上女人更年期, 我媽就更加心煩, 總之成家無人安樂, 我都係一路喊住同你地傾。

林柿醫痱芝, 真係唔敢叫我細佬試, 因為以我所知林沛係好濕熱, 我細佬已經係燥火再加上柿....我擔唔起, 而且咁多個中醫都無人提出過。 sorry 我唔係唔信你地介紹, 而真係唔敢亂食野, 因為吞嚥對佢黎講變左酷刑......

:cry: :cry: :cry:

子爵府

聽倒都好心痛!:cry:
希望你細佬快d好番!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你有冇去過油麻地張x釗教授睇過,係中醫嚟,好多其難雜症同cancer病人都去睇,好多末期去睇飲咗藥後,都舒服好多,因佢一星期只有幾日上午睇症,同一定要有人介紹,如有需要可pm我

洋房

我都"鄧"你地好難過,希望佢可以快啲揾到明醫,快些好番啦!或者會無原無故又好番啦!

子爵府

畀面勳章

PINKAVA:我都有親戚睇過張姓中醫幾好架..可以一試..另外..試吓睇街証(油蔴地炮台街健康院)因為可以寫信轉介去QE口腔部專科(以我所知嗰到暫時最齊全醫呢科)so我會支持你...幫你揾吓資料 :wink:
^.^

男爵府

好多謝大家既支持同回應, 我細佬有去過油麻地既中醫, 唔知係咪你地指個位, 我要問番佢。 佢都排左明愛, 不過要等到下年先見醫生 :cry: 至於炮台街那邊, 佢都好似約左期, 又係有排都未到佢 :cry:

我細佬好好仔架, 由細到大都好注重健康, 飲鮮窄西芹、蘿蔔等蔬果汁都唔飲汽水個種人, 都唔明點解會咁。

話時話, 我諗諗下佢呢個病既時候(2年前)去過泰國玩黎, 唔知會唔會比人落左....?! (真係咩都諗一餐) 可以點呢?
該用戶已被刪除

男爵府

De'vilbbb

先前qq媽媽咪提我時我醒唔起佢去過泰國, 但我地真係問過神的, 但就幫唔到d咩。

有線 (司徒法正)可以點搵佢呢? 收費又點呢? 我呢度無有線, 真係一d都唔知情。

該用戶已被刪除

大宅

HI PINKAVA﹕
聽到這消息我也替妳難過﹐我想到在報紙看到一則偏方[是專欄作家李純恩提供的]而偏方是由日本流傳過來﹐希望對妳弟弟有幫助﹕

美國芹菜﹐青瓜﹐青椒﹐富士大蘋果﹐白玉苦瓜。

用量如下﹕ 美國芹菜兩大片﹐青瓜四分一條﹐青椒半個﹐
富士大蘋果一個[去皮]﹐白玉苦瓜四分一條。

製法如下﹕ 將眾材料洗淨﹐混合榨汁[切勿加水]。每次喝五
百至八百cc。

飲法如下﹕ 每日飲一次﹐勿加任何調味料﹐在榨得菜汁十五
分鐘內飲完。
[最好是早晨空肚時飲﹐效果更佳。]

這張偏方還列出了五種原材料的功效﹕
美國芹菜﹕促食慾﹐降血壓﹐除血脂﹐利水﹐化石﹐整腸﹐
固腎。
青瓜 ﹕ 清血﹐涼血﹐降血壓﹐解喝﹐利水﹐消腫﹐加強
新陳代謝。
青椒 ﹕ 清肝火﹐瀉腸火﹐去濕﹐助筋骨﹐清斑﹐消痔
瘡﹐利肺。
富士大蘋果﹕補胃﹐補中氣﹐助消化﹐解鬱﹐止汗﹐通便。
白玉苦瓜﹕ 清涼﹐解渴﹐促進食慾﹐解毒﹐消炎﹐禦寒﹐健
腦﹐明目。
他還將病人的痊癒例子列舉出來﹐我也將它列出來給妳作參考﹕
一位日本劇作家﹐七十六歲﹐患了癌症﹐動了兩次手術均不見效﹐飲用這款菜汁之後四個月﹐體內腫瘤消失。

一位日本作家﹐七十四歲﹐也是癌症﹐飲用菜汁三個月之後﹐痊癒了。

一位六十六歲老人﹐患嚴重的皮膚病和胃病﹐飲用菜汁一個月後痊癒。

一位四十七歲男人﹐患過敏性濕疹及長年腰痠背痛﹐飲用菜汁後三個月痊癒。

一位七十六歲老人﹐患心臟病﹐臥床不起﹐喝了三天菜汁﹐可自動起床行走。

一位六十五歲老人﹐患尿頻症及嚴重痔瘡﹐喝菜汁後十天﹐痊癒。

至於這類菜汁醫治的範圍﹐則十分之廣﹐計有﹕
高血壓﹐膽固醇過高﹐風濕性關節炎﹐各類腫痛﹐皮膚癬﹐營養不良﹐肥胖症﹐健忘症﹐牙周病﹐血糖高﹐躁鬱症﹐肝膽病﹐感冒﹐痔瘡﹐胃病﹐便秘﹐眼疾﹐失眠﹐頭風﹐多汗﹐頻尿﹐筋炎﹐結石﹐肺病﹐癌症。

我不知這條偏方對妳弟弟有無用﹐妳可同家人商量下﹐但這些都是一些健康的蔬果﹐妳們平常也可作健康飲品﹐及希望其他媽咪也可用上。

最後祝妳弟弟早日康復。

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

大宅

我老公都係成日生痱滋,睇過d資料,知道係缺乏維他命b集,有朋友教可以飲力保健,因為成份主要係b集,又或者可以飲保礦力,平衡番d酸鹼度,你細佬既然睇咗咁耐醫生都冇用,不妨試試,仲有就係提佢要有充足睡眠,我老公次次生痱滋都一早瞓,真係快d好番,希望你細佬快d好番。

男爵府

我上星期和家人燒烤,點知..第二日生了5粒痱知,過多一日又生多7粒痱知,總共生了12粒痱知,痛到我死死下,老公叫我用西瓜相和潄口水,姐姐叫我睇醫生,唉...前後痛了我1星期 :-( ,講又痛、笑又痛、食和飲就更加痛 :cry: :cry:

大宅

PINKAVA: 我唔係嚇你, 我妹妹個朋友又係整整一年不間斷個口, 舌生痱芝, 最近佢驗到係生癌, 醫生話要佢切佐條
"月利" .

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

可以試下用淡鹽水勤d嗽口, 都有助消炎.

另外, 聽到你細佬咁樣, 真係有d 心up, 我平時生1粒都痛到死死下, 佢仲要成個5毫子咁大.祝佢快d好返.
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

首頁
12345...7

尾頁

跳至