懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位姊妹,請幫幫忙!我現在懷孕5個月,由4個月開始便祕。試過飲西梅汁,唔得呀
呢幾次去大大都非常非常辛苦,攪到最後要用手....指
好難為情
我連老公都唔夠膽講,我怕他會避開我
大家請救救我呀

大宅

唉吔~~ 你小心呀!!
我而家三個月, 以前日日都好暢順, 而家就好難先痀到幾粒, 但係都日日有得去o既!
呢兩日, 我一早起身空肚食杯乳酪, 咁到下午食左lunch, 就好暢順喎!!! 不過我日日都食好多菜同水果囉!! 我覺得一日無得大大, 個肚都好多毒素咁架~~ 你試下我呢個方法~~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章

我自己就會食西柚, 幾乎一食就有得去.

複式洋房

妳試下連續2天食奇異果, 好有效o架! 我現在27週都未便秘過, 因為我差不多每天都有食1個奇異果, 現在腸胃重好過未有BB時:-P 。

珍珠宮

我食新鮮西梅...好WORK GA..

洋房

我仲誇啦,又係由5個月開始,至到依家駝到7個月,都仲係便祕,有時想痾,連腸頭都脹到出哂黎,但都去唔到......一定要用甘油bow先去到,但又驚會影向小B.......:-( :-( 好驚呀,因用完都要好難先痾到,你地提及的方法我都做足,仲每日必食(菜,奇異果2個及橙2個,飲奶,飲即溶麥片,乳樂,水大量),有時加飲西莓汁,纖維粉tim根本無時間再食其他野..... 有無人可以help help 我呀,而家祗可用甘油
bow咋,究竟有無人可以答我,會否影向小B架........
[/img]
http://hk.myblog.yahoo.com/cindykam922

大宅

原文章由 cindykambb 於 07-7-5 00:23 發表
我仲誇啦,又係由5個月開始,至到依家駝到7個月,都仲係便祕,有時想痾,連腸頭都脹到出哂黎,但都去唔到......一定要用甘油bow先去到,但又驚會影向小B.......:-( :-( 好驚呀,因用完都要好難先痾到,你地提及的方法我都 ...

我都係同你一樣:-( :-( 但係我已經35weeks喇...其實我都睇左好多個醫生架喇,佢地既答案都係叫我放鬆d,唔好成日仍住仲未柯仲未柯囉,醫生仲話就算成個星期無柯都唔好咁擔心,大肚婆呢d野係好正常wor(因為我真係一星期先有一次,仲每次得柯得dd喳)...有時我都好想知道我每日食成8餐,成日無得柯,d野到底去晒邊呢?!
兩個寶貝囡~ 每日更新blog~

http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

等待驗證會員

我看過一些研究,懷孕經常便秘的媽媽,生出來的小孩會冇咁聰明,因為腸內的毒素會被bb吸收,正如營養會被bb吸收一樣,毒素都會被bb吸收,所以一定要儘辦法保持大便暢通,新鮮西梅都好work

男爵府

多謝大家的回應,因為便秘,攪到自己連bb都唔想生:-( :-( :-(

其實我每日巳經你好多菜及橙,初初開始時,飲西梅汁係得架,但一次得之後就唔work啦:-( :-( :-(

等我試下你們的建意,飲橙味纖維素、芝麻糊及yogart,盡下人事,我唔想這情況長始下去直至生呀:-( :-( :-(

多謝大家!

別墅

我之前睇過一本產前產後保健食療介紹煲一個湯.. 係俾孕婦利便的..
木瓜無花果煲豬展.. 好似仲要落少少南北杏的.. 我返去試下搵唔搵得番.. 再post個menu俾你地試下..
但我自己未試過煲.. 呢家19wks都暫時尚算順暢.. 我每個星期都會煲玉米紅蘿蔔豬展.. 會食埋d玉米.. 自己覺得幾有效..

大宅

Try to eat prune instead of taking 西梅汁. Prune has more fibre than juice. I used to eat 2-3 pcs daily when I was pregant.

Pilita

原文章由 花露水 於 07-7-4 19:33 發表
各位姊妹,請幫幫忙!我現在懷孕5個月,由4個月開始便祕。試過飲西梅汁,唔得呀
呢幾次去大大都非常非常辛苦,攪到最後要用手....指
好難為情
我連老公都唔夠膽講,我怕他會避開我
...

禁止訪問

別墅

我依家22wk,我係食西瓜,食西瓜之後就有得去,去得好暢順。不過,你要問清楚醫生,我唔知你受唔受的西瓜,有D人話涼~

民房

你唔好唔開心啦..除左食野方面..你都可以做下運動..行多d..游下水咁..促進血液循環同腸道蠕動..希望有幫助..

別墅

原文章由 JD11 於 07-7-5 11:58 發表
我之前睇過一本產前產後保健食療介紹煲一個湯.. 係俾孕婦利便的..
木瓜無花果煲豬展.. 好似仲要落少少南北杏的.. 我返去試下搵唔搵得番.. 再post個menu俾你地試下..
但我自己未試過煲.. 呢家19wks都暫時尚算 ...

木瓜無花果豬展湯

材料
無花果40克
蘋果2個
木瓜1個
豬展320克
南北杏20克

製法
  • 無花果及南北杏分別淨, 瀝水; 無花果切半, 備用
  • 蘋果去, 洗淨, 切件
  • 木瓜去皮, 去籽, 切細件
  • 豬展洗淨, 飛水, 瀝水, 備用
  • 煲滾10碗水, 放下所有材料, 以大火煲滾後, 轉以慢火煲2小時, 落鹽調味, 即成
個湯話係可以防止便秘及生津止渴.. 不防試下.. :-P

別墅

可以飲益力多試

別墅

我都便秘~~

原文章由 jojoplanet 於 07-7-4 21:38 發表
我食新鮮西梅...好WORK GA..

咁要食幾多傢???

洋房

你可以試下吃蒟蒻 (舉弱), 唔係啫喱喎, 亦唔係荔枝味有粒椰果個隻喎! 係日本魔芋, 我通常吃一粒, 第二日就好暢通.

若果唔得, 可以吃芝麻糊.

我以前試過吃超級市場買的 芝麻糊 + 合桃 沖劑食品, 因為驚唔好食, 試左半包咋, 第二日就去了三次大便, 之前三日去唔到, 因為果隻食品寫明有助便便.

大宅

我都有便秘, 仲試過生 o左 '粒' 大野呢!! 但prune juice 對我真的有效!:lol: 我每日早上 brush teeth 前會飲一大杯暖水, brush teeth 後 (空肚時) 就飲一杯 prune + apple/pear juice! (是 bb 都可以飲那個)!

平時 snack 就食一些 , 乳酪, nuts or dried fruit, 會好過食 biscuits. 生果 at least 每日兩個. 而 e 生話木瓜是好有效的, 每日一個, 必ok wor! try try la!

加油 ar!

侯爵府

盡可能攪返好便秘lee個問題呀! 我臨生前, 醫生話我有好多屎係裡邊. 到生時, 好急呀! 姑娘同我放左2次, 另外又攪到生左粒庤瘡, 痛c我! 不過 1個月後, 粒瘡無左囉(我日日搽藥!!)! 縮返入去! 生完之後, 便便正常返, 無便秘囉!!

首頁

尾頁

跳至