跳至

首頁

尾頁

大宅

一月出世的bb是屬於羊年還是猴年

聽說冬至之後出世的bb就是屬新一年, 即我們的bb屬猴年出世, 妳同意嗎?

我很想知道, 因我一直認為我的bb是羊年出世!!!

公爵府

Re: 一月出世的bb是屬於羊年還是猴年

唔係用冬至分....應該係用立春來分, 立春前就猴, 立春之後就係羊

大宅

那麼上年的立春是一月?日呀!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

立春 is 04 Feb (for every year)

大宅

正確就立春後,依家一般都當年初一之後就猴
我..

別墅

我都係到而家都唔知我個仔係屬於羊年還是猴年???
有人話新既一年就係猴年,但又有人話要立左春之後先係猴年????
∼∼分享編織作品∼∼ 大家好!我叫做康康 出世時2.885kg,而我細佬希希出世時2.91kg

大宅

妳個case都幾麻煩, 過佐新年又未到立春,如果我係妳就當是猴年了,2004d人都覺得是猴年啦!

民房

Hi Adyli,

我個仔是2004正月初十在猴年但因未立春(04年初十四立春)so是羊仔(Fortune teller 說的).

原文章由 adyli 於 05-5-29 16:53 發表
我都係到而家都唔知我個仔係屬於羊年還是猴年???
有人話新既一年就係猴年,但又有人話要立左春之後先係猴年????

伯爵府

醒目開學勳章

原文章由 PigpigBB 於 7/6/07 01:26 發表
Hi Adyli,

我個仔是2004正月初十在猴年但因未立春(04年初十四立春)so是羊仔(Fortune teller 說的).

我個囝初一出世,去蔡x勵到改名,佢話如果要算命、擇日等,都係屬羊。

首頁

尾頁

跳至