論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

勞資糾紛,僱主作為被屈(即被告)一方,當日事先
揚不出庭有否着數?工人有佢個工會撑腰肯定
晒行馬出庭,如果:

1. 僱主當日揾朋友代出席先收對方D料,等個官
壓后聆訊,返去再度橋?

抑或

2. 事先出信通知個官僱主當日有事不出席,睇下
工人同佢個工會,會否接受和解金額?

邊樣好呢?

水晶宮

如果真係上法庭,唔係剩係見調解主任,基本上邊個唔出庭,就邊個輸,無得傾.
而且,勞資審栽處個僱主只可正式委派自己公司既職員做代表,而僱員就要自己上庭.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 tenfai 於 07-8-25 10:07 發表
勞資糾紛,僱主作為被屈(即被告)一方,當日事先
張揚不出庭有否着數?工人有佢個工會撑腰肯定
晒行馬出庭,如果:

1. 僱主當日揾朋友代出席先收對方D料,等個官
壓后聆訊,返去再度橋?

抑或
2. 事先出信通知個官僱主當日有事 ...

您做咩唔出庭呀??? 您唔出即輸呀,梗係照去啦,您知唔知雖然佢係叫勞資審裁處,但一樣係法庭黎架?? 您去問問出左傳票唔上庭會有咩後果...

有齊証據,您理鬼佢拖晒馬家拖晒狗去啦,上到庭,得您同工人兩個講,佢地馬呀.狗呀全部唔出得聲,佢地鬧您,您咪同官講囉,可報警告佢地恐嚇架.

道理係自己度,唔好縮埋呀,加油!!!

民房

但我唔明白,點解個主任要我full set document 先寄哂俾個工人睇,重要連附件、彩照、圖解。但個工人就唔駛俾我?甘叫公平咩?!

公爵府

原文章由 tenfai 於 07-8-27 12:23 發表
但我唔明白,點解個主任要我full set document 先寄哂俾個工人睇,重要連附件、彩照、圖解。但個工人就唔駛俾我?甘叫公平咩?!

唉,佢話您咪"哦"囉.
您証據先比晒個官,個官睇之嘛.
個d主任係咁上下架啦,您又何須鑽牛角尖呢???

民房

個主任簡直係養黎都side哂我地d納稅人$,剩係識問:俾唔俾
a1、俾唔俾a2、俾唔俾b1、俾唔俾b2。 我答晒之后,又問我:你睇下自己份employment contract 7a同7b,之后先答俾唔俾。我睇完晒答7a7b巳同意,冇理由要再俾申索書的b2,佢即刻話:睇完7a7b都係唔俾牙,甘上庭叫個官解釋你聽啦。個工人鐘意屈幾多就幾多,我地做employer冇得say no 架咩?最后,我被逼要删咗我先前填的和議銀碼,加多被屈的$190先收得科。
簡直係無天理!

原文章由 FA8866 於 07-8-27 17:16 發表

唉,佢話您咪"哦"囉.
您証據先比晒個官,個官睇之嘛.
個d主任係咁上下架啦,您又何須鑽牛角尖呢???

水晶宮

你想個工人比咩你??-(
原文章由 tenfai 於 07-8-27 12:23 發表

水晶宮

你覺得自己有道理,點解要和解?點解要被屈?仲後加$190?
你係咪有痛腳比佢捉住?
如果有道理,就應該上庭打過,唔好比d衰工人得呈.
個調解主任咁講,好似暗示緊你有問題,或者你唔明你應該比工人既責任噃.
我自己曾上過庭做原告,亦曾代表公司做被告,都係要按法庭要求,交足文件,調解主任都會落力咁叫我地和解,因為上庭佢地要做多好多野.但亦有試過,個工人企硬要告我公司,要我地賠償唔合理既野,個調解主任都費時講咁多,即刻幫我地排期,好快就上庭.上到庭,前幾個 case,個官都鬧d僱主,判僱主輸.但到我公司個case,個官鬧個工人,仲"解釋"埋佢輸左既後果,咁個工人先死死氣收手唔再告,最後係一毫子都攞唔到.
個主任唔同你傾,唔再講解,可能覺得個case已經好清楚,,即使上庭都唔會拖好耐.咁一係和解即賠,一係就上庭囉.
原文章由 tenfai 於 07-8-28 11:54 發表
個主任簡直係養黎都side哂我地d納稅人$,剩係識問:俾唔俾
a1、俾唔俾a2、俾唔俾b1、俾唔俾b2。 我答晒之后,又問我:你睇下自己份employment contract 7a同7b,之后先答俾唔俾。我睇完晒答7a7b巳同意,冇理由要再俾申索書的b2,佢 ...

別墅

我自己只係代表過公司上勞資審裁處, 其實法官會好公正咁睇晒所有資料後, 先表示原告定被告有理, 然後比d時間相方傾吓, 睇下可唔可以庭外和解, 真係傾唔掂數的話, 個官先會判邊個輸.

而調解主任一般都會叫企得冇咁硬個o個算數, 話明調解即係做中間人之馬, 佢無權話邊個啱, 邊個唔啱. 所以如果你是有道理的話, 不妨同個工人係法庭見.

原文章由 方方媽媽 於 07-8-28 15:02 發表
你覺得自己有道理,點解要和解?點解要被屈?仲後加$190?
你係咪有痛腳比佢捉住?
如果有道理,就應該上庭打過,唔好比d衰工人得呈.
個調解主任咁講,好似暗示緊你有問題,或者你唔明你應該比工人既責任噃.
我自己曾上過庭做 ...

民房

多謝妳地d意見,俾我信心,我一定要出庭!我有哂証据道理,唔怕佢。尤其個主任真係欺善怕惡。

我已经訂咗機票,重係由HK去完 B port,再多一程由B port 去個工人指定的另一個目的地C port,所以機票$要貴d, 但個工人
claim我機票錢(要cash唔要機票) 另+$100 再+$40(to HK Airport) 再+$150 由 C port 去佢屋企,但 contract 上佢填地址係近 B port wor ! 我巳经俾多程C Port重唔心足?7A 条話包
free passage 即係乜? 點觧個主任唔觧釋,如果我唔識睇英文
contract 又點呢?我唔肯俾cash, 係要提供機票實物(去Port B + Port C)另+cash $100,唔算寸吖?!

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-8-28 16:43 發表
我自己只係代表過公司上勞資審裁處, 其實法官會好公正咁睇晒所有資料後, 先表示原告定被告有理, 然後比d時間相方傾吓, 睇下可唔可以庭外和解, 真係傾唔掂數的話, 個官先會判邊個輸.

而調解主任一般都會叫企得冇咁硬 ...

民房

唔記得話妳地知:見主任果日,我巳经同時 sumbit 埋反申索書告工人賠$。

原文章由 tenfai 於 07-8-28 19:53 發表
多謝妳地d意見,俾我信心,我一定要出庭!我有哂証据道理,唔怕佢。尤其個主任真係欺善怕惡。

我已经訂咗機票,重係由HK去完 B port,再多一程由B port 去個工人指定的另一個目的地C port,所以機票$要貴d, 但個工人
claim我機票 ...

子爵府

tenfai 加油呀
單case 完左 報告我地好消息呀

d 工人真係

公爵府

原文章由 tenfai 於 07-8-28 19:53 發表

claim我機票 ...

工人合約上地址係B Port,why您仲出多張去C Port既票比佢??跟正手續比到去佢原居地[即合約上地址]就ok啦,您理鬼佢仲咩要去C Port,話之佢游水過去囉.
另您堅持實物[機票]您係幾蝕,我聽過唔止一次d官都係叫僱主比$代機票,因如工人同您拖到張機票過左期,您都要比過張佢,所以您最好唔好出票住,但拎定價錢表做support,到時工人想屈多您既,您就show比官睇.
您唔駛理個主任架,唔係佢審.
but記住,個官會比時間您地出去,睇下傾唔傾得掂數和解,到時會有翻譯,您要堅持要有調解主任在場先傾,如佢地話好忙,您話ok,可以等.另入去見調解,個d閒人叫佢地走開,唔好比佢地入,如佢地堅持入,您唔好傾,同官講,話佢地so擾您地傾和解,個官實插到佢地pk.
因已有庭上翻譯,唔使個班閒人做翻譯架.:mrgreen:

祝您成功,win win上黎報喜.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

點解佢可以堅持要錢,俾左野佢番歸吾係合法既咩?佢用晒d錢無錢番歸,可以再告僱主要機票嗎?真係無天理,香港d僱員都吾會告d僱主吾俾的士錢番屋企啦...

民房

其實我巳經printed工人原居地的map,showed the Port B & Port C 係邊處,合約上地址又係邊處,諗住俾埋主任pass 俾官,但果日佢個樣,直頭趕時間到要我即改:同意item及和議
amount,我當時感到好無助,點解d 主任係甘嘅?!

FA8866,
多謝妳告知詳情<堅持實物機票係幾蝕>,我會帶定ticket
quotation 上庭屆時或者用 cash settle 就算。另会print 定
妳的 advice 俾我自己跟身,當日為我自己打氣加油!

ydoris,
世事有時真係無天理架,個工人不單止claim$搭車去HK
Airport同$返佢屋企,重投訴話我每日吾俾車$佢,搭車去街市買餸(街市就係我屋企隔離咋)

原文章由 ydoris 於 07-8-29 08:59 發表
點解佢可以堅持要錢,俾左野佢番歸吾係合法既咩?佢用晒d錢無錢番歸,可以再告僱主要機票嗎?真係無天理,香港d僱員都吾會告d僱主吾俾的士錢番屋企啦...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

勞工署無邊一"佛"係幫香港d僱主.but法例真係好吾清楚d傭工點番屋企個僱主係最安全.佢地係又告吾係又告,先前我係度問過,10之8,9都答俾機票最好,連agent都要我俾機票.而家呢個case係俾左都吾得,係要money.玩死人咩,真係肉在玷板上,佢地要風得風啦...我地食西北風啦.我都試過去見個d人,一開口就叫我算數wor~吾知佢地屋企有無請外傭既呢?

公爵府

原文章由 tenfai 於 07-8-29 10:08 發表
其實我巳經printed工人原居地的map,showed the Port B & Port C 係邊處,合約上地址又係邊處,諗住俾埋主任pass 俾官,但果日佢個樣,直頭趕時間到要我即改:同意item及和議
amount,我當時感到好無助,點解d 主任係甘嘅?!

FA8866,
...

呢d主任真係不知所謂.
您試下到時睇睇個官心情如何,如您証據齊,佢係會插個工人勁d既,您到時同官講您既委屈,您個map係咪無比官??
係既您帶埋去啦,到時同官講,工人個合約上地址係Port B,但佢要我Port C,我覺得唔合理,如官話why您之前唔講?您就坦白話佢聽您有同主任講,亦有帶呢張map去,但主任xxxxxx[您照講啦]

d官都唔係唔講道理既.

另check PM啦.

民房

FA8866,
妳真係好好人呀!請告知哪個官名字,我會自己去查,睇下自己運氣如何。

唉!其實運氣都巳知一二架喇,唔係點會遇到d甘嘅主任?!當日我返到屋企,個仔問我情况,我都唔敢講出:我係幾甘無助幾甘無奈的苦况,以免佢弱小心靈有烙印甘早就睇清d政府官員面口。我e家先明白點解d被强姦的女性甘怕上庭見人,原來d所謂持平官員,只係識迫d受害人認命、難堪。But, 我會遵守法律,照個主任意思,將我的40頁証据及彩照送俾工人同佢工会過目,到時逐點黎打我。

多謝有這個網頁,俾我地d被屈的僱主臣完一輪,我e家已經唔再嬲個主任,或者佢係有意先糟質我,等我硬淨d上庭;又或者佢係暗地幫緊我,要我俾埋$190費事到時上庭俾官鬧呢!妳地當我天真又好,白痴又好,我信好人有好報,善哉
善哉,阿彌陀佛,唔記得話妳地知,我係信奉觀音,食齋嘅。

原文章由 FA8866 於 07-8-29 11:16 發表
呢d主任真係不知所謂.
您試下到時睇睇個官心情如何,如您証據齊,佢係會插個工人勁d既,您到時同官講您既委屈,您個map係咪無比官??
係既您帶埋去啦,到時同官講,工人個合約上地址係Port B,但佢要我Port C, ...

首頁

尾頁

跳至