跳至

首頁

尾頁

大宅

係QE做產檢入黎交流下啦

我剛剛今係QE見左姑娘,大家的進度如何呢?

複式洋房

Re: 係QE做產檢入黎交流下啦

我都決定去QE啦, 不過仲未第一次產檢喎......

大宅

angelpeggy:
我上次去做第一次檢查(即係見姑娘)她們的態度也不錯, 不過我下次已經預約到8月17號, 所以我諗你都係快D去登記會好D, 祝福你一切順利~~

複式洋房

THX THX
咁我想問下, 係咪即係你係qe未見過doctor?

大宅

係啊, 我到現在都未見過醫生啊, 淨係問左家族病曆, 同埋抽空檢驗, 無其他啦! 我諗要等到下一次見先會見醫生, 所以姑娘都叫我可以自己去私家做產檢, 佢仲話如果驗到有任何問題, 都可以打電話返醫院提早覆檢, 所以我都諗住7月頭去睇私家, 希望可以見到bb啦~~

大宅

我明天第一次去產檢,我想問係唔係要預備定小便去做檢查?
因我聴朋友說要,但姑娘無同我講,我是否要準備定一個膠樽和小便

大宅

你是登記後第一次去檢查? 我第一次去qe檢查不需要帶小便, 姑娘叫我下次就要帶啦, 我諗如果大家都係qe應該是一樣掛~~

別墅

Booked期時姑娘無同我講,但內文附件有提及帶小便
佩兒 寫道:
你是登記後第一次去檢查? 我第一次去qe檢查不需要帶小便, 姑娘叫我下次就要帶啦, 我諗如果大家都係qe應該是一樣掛~~

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

男爵府

我都係去QE登記既, 上星期五去登記時, 好FULL呀, 要排期去到9月先有得睇, 7月會抽血, 呢段時間都係要睇住私家先! 不過我睇果邊係公務員既, 唔知會唔會同大方果邊有分別呢?

別墅

loklok0104,

我22

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

大宅

我都係昨天先去登記咋 (7weeks lu)
詢問處職員幫我約左3號 (星期二)見姑娘呀
又無叫我預備d咩wor...

第一次見姑娘其實做d 咩ga?

大宅

第一次見姑娘都係問下家庭病歷, 抽血同埋姑娘會講解比你聽覆檢時要注意的事項, 無咩特別

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我上星期三 (4/7) 去 QE, 登記後即時有得見姑娘同埋抽血. 不過下次見醫生要等到 9 月.

大宅

我星期五去左QE第一次見醫生啦, 過程都係首先驗尿, 跟著去量血壓, 量高, 磅重, 然後就等見醫生, 大約等左20分鐘左右

入醫生房個姑娘好好, 好細心, 仲成日提我, 跟著醫生用部機放大BB心跳比我聽, 又問我有無睇私家, 聽完心跳就見醫生, 但係醫生都無咩講, 諗住無得照超聲波有D失望, 但係跟著醫生話安排我9月中照超聲波, 跟著就可以轉去母嬰健康院, 咁我就多口問醫生有無得照結構性超聲波, 跟著醫生話9月個次就係啦~~

有得照結構性超聲波即刻開心晒, HAHA

唔大家的情況是否相同呢?

男爵府

?-(
原文章由 佩兒 於 07-8-18 16:42 發表
我星期五去左QE第一次見醫生啦, 過程都係首先驗尿, 跟著去量血壓, 量高, 磅重, 然後就等見醫生, 大約等左20分鐘左右

入醫生房個姑娘好好, 好細心, 仲成日提我, 跟著醫生用部機放大BB心跳比我聽, 又問我有無睇 ...

佩兒,

我都係QE登記架, 但上次首次見姑娘時, 我問佢遲d有無得照超聲波及有無得做度頸皮架, 姑娘話無喎, 因為我唔係高齡, 如要做就要自己搵私家做. 繼而我又問佢, 但有好多醫院唔係高齡都有得照及度頸皮喎, 姑娘就話每間醫院既制度都唔同, 而qe係都既.

但你話醫生安排你9月中照結構性超聲波.............?-( ?-( ?-(
請問你今年幾多歲呀?

大宅

我都未算高齡, 我今年30歲, 其實我睇到好多bk媽咪問過, 都話無得照, 所以醫生安排到比我照, 我都好開心~~

男爵府

原文章由 佩兒 於 07-8-19 08:25 發表
我都未算高齡, 我今年30歲, 其實我睇到好多bk媽咪問過, 都話無得照, 所以醫生安排到比我照, 我都好開心~~

記得我第一胎生仔仔都係QE生架, 當年25yrs又係麥都無, 等我9月4日見醫生時都多口問吓醫生有無得照先!

大宅

我諗都係到時睇下有無位, 先知有無得照, 希望你都排都啦~~

別墅

我預產期 14Feb2008 呀, 下星期 (15 weeks) 第一次去QE見醫生, 宜家好心急呀~~

我 (5 weeks) 已經見左姑娘了, 填左好多個人資料及抽左血.

第一次見醫生, 醫生會唔會照超聲波架??

請問老公可唔可以一齊見QE個醫生呢??

我去私家醫生已經照左六次照超聲波 lu, 又去左私家化驗所做 Oscar test ($1100), 每次見到BB都會好開心~~

別墅

原文章由 佩兒 於 07-8-19 08:25 發表

佩兒, 你同醫生講 D咩先可以照, 請指教

零八零二既媽咪       一定要keep住happy
      遇到唔開心之時       千萬唔可以angry
      只要諗諗個baby     心情即刻會beauty

首頁

尾頁

跳至