跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔好意思,之前應該都post過呢條thread...不過,依家搵唔番. 想請問住緊聽濤嘅媽咪有冇之前入伙前有請滅虫公司ga??? 可以介紹給我嗎?! 唔該唒!!!

大宅

原文章由 winniepoon 於 07-8-27 22:06 發表
唔好意思,之前應該都post過呢條thread...不過,依家搵唔番. 想請問住緊聽濤嘅媽咪有冇之前入伙前有請滅虫公司ga??? 可以介紹給我嗎?! 唔該唒!!!

Hi! winniepoon,

我都係住聽濤ga,我就冇請過請滅虫公司,但係我媽咪就搵過滅白蟻公司,唔知你有冇用呢.

大宅

原文章由 winniepoon 於 07-8-27 22:06 發表

Yes, I did.

Let me find out the name for you later....not on hand right now

男爵府

To Cheerfulmama, thanks in advance!! In fact, I'll move to 聽濤 in the mid of Sept and so I'm planning to do the 滅虫 at the beginning of Sept lor. Thanks again!!

winniepoon

別墅

Hello幾位聽濤媽媽:
我都係大家的鄰居呀, 原來呢個屋苑有蟲患嗎??
幾位媽媽的寶貝有幾大呀? 我仔仔係2007年2月出世.

男爵府

其實都唔係mug野蟲患...只係我之前聽過朋友話佢住聽濤的朋友話佢屋企有飛甴曱,咁我咪唸住搬入之前做次全屋殺菌lor..

大宅

不過做左都無用...因為只係有效2年...我屋企就係咁喇....住左差唔多3年....依家每晚半夜出廳,一定見到一隻曱甴!!我工人話同好多工人傾過,VP似乎係特別多曱甴喎.....

原文章由 winniepoon 於 07-8-29 15:57 發表
其實都唔係mug野蟲患...只係我之前聽過朋友話佢住聽濤的朋友話佢屋企有飛甴曱,咁我咪唸住搬入之前做次全屋殺菌lor..

男爵府

To gardenwood, 聽到你咁講....我覺得好恐怖呀.....d曱甴係邊處走出來ga??? 會唔會住得低先有呀....因為VP都幾多樹木....

另外,請問你之前係請邊間滅虫ga?? 咁係做完最初頭一兩年係咪真係冇mug曱甴ga??? Thanks for sharing!!

winniepoon

大宅

工人懷疑係響垃圾房走出黎....不過我唔覺囉,因為去親掉垃圾都無見過有...所以都唔知邊度黎.....自問屋企都算乾淨架嘛....21樓唔算低喇....我以前都好驚架,因為少見嘛...依家,為左個仔,我一定會趕盡殺絕佢地...見到而打唔c既話,我成晚都訓唔著架!!

做左頭2年係無架...我差唔多每2年搬一次,而每次搬屋都會做...就算有都會係已經c左(乾哂),響櫃後or牆角咁....

對上一次做係哥哥朋友介紹既(私人)....sorry,無聯絡喇....

BTW, 如果你做就要快d喇,因為噴左防虫係唔可以抹架...要等佢吸收左先抹得....因為你有小孩,如果唔抹驚小孩會誤觸/食到d防虫劑....

原文章由 winniepoon 於 07-9-3 09:20 發表
To gardenwood, 聽到你咁講....我覺得好恐怖呀.....d曱甴係邊處走出來ga??? 會唔會住得低先有呀....因為VP都幾多樹木....

另外,請問你之前係請邊間滅虫ga?? 咁係做完最初頭一兩年係咪真係冇mug曱甴ga??? Thanks ...

[ 本文章最後由 gardenwoods 於 07-9-3 11:03 編輯 ]

男爵府

To gardenwoods, 真係唔該唒....依家都唸緊搬屋個時間表.....又要滅虫,又要搵人抹屋,仲要安排送傢俱...但我拿得key來只剩一個星期就要搬...呢次真係煩lor....

Anyway, really many thanks for your sharing!!

winniepoon

大宅

winniepoon,

我唔知你其實知唔知噴防虫既程序係點?!
正確做法:先清潔好間新屋,再擺放好全屋木製傢俱(尤其一d新既木製傢俱)之後,噴防虫,第二日返去抹一d人可觸碰到既地方/傢俱,是濕布抹而不可水洗的....其他非木製傢俱可以不需噴。

其實噴防虫最重要是要噴木製傢俱,因為那些才是蟲蟻最常/易入侵的地方,尤其新買的木製傢俱,因為可能買回來時已被入侵了而不知....如果只噴空屋的話,功效不夠全面。

歡迎你們!

原文章由 winniepoon 於 07-9-3 13:49 發表
To gardenwoods, 真係唔該唒....依家都唸緊搬屋個時間表.....又要滅虫,又要搵人抹屋,仲要安排送傢俱...但我拿得key來只剩一個星期就要搬...呢次真係煩lor....

Anyway, really many thanks for your sharing!!

winn ...

男爵府

To gardenwoods, 講真....我真係唔係好清楚d程序做法. Anyway,依家約了間公司先做四個鐘頭全屋吉屋清潔,跟住再做一個鐘頭到防虫滅虫...隔幾日我老公就上去收屍再簡單抹一次小朋友會"點"到嘅地方lor. Thanks for sharing!!

winniepoon

大宅

hello....
我都係住聽濤, 我都住左好多年...
之但係都唔多覺話好多虫...會唔會係0的木地板太耐...所以有虫呀?
同埋有時搬屋既時候, 都會有小昆蟲係舊屋跟埋黎架...
我見memo寫垃圾房會做滅虫....我住個座好似係今日做

別墅

Dear all,

我想搬到聽濤too, 請問你們的仔女有冇是返kln Tong kindergarden/primary school? 校車要幾錢呢? Thanks!

Scarlet

男爵府

To Scarlet, 我個囡就唔係返kln Tong , 不過,就返何文田,車費成為一個月眉700蚊lor...anyway, 間間學校嘅charges都唔同,反而我覺得你要了解一下個overall車程同埋路線就真...

winniepoon

男爵府

To fffi1018, 聽你咁講...我又安心d lor....:lol:

伯爵府

原文章由 Scarlet 於 07-9-7 00:01 發表
Dear all,

我想搬到聽濤too, 請問你們的仔女有冇是返kln Tong kindergarden/primary school? 校車要幾錢呢? Thanks!

Scarlet

Scarlet

我大仔返荷文田培正....校車收費是 : $700

別墅

Dear Mansonwai and Winniepoon,

Thanks for your reply!!你們的校車費用算合理呀!我想來回何文田陳瑞祺喇沙小學,車費要$1200. 太貴la!!

Scarlet

伯爵府

原文章由 Scarlet 於 07-9-19 23:34 發表
Dear Mansonwai and Winniepoon,

Thanks for your reply!!你們的校車費用算合理呀!我想來回何文田陳瑞祺喇沙小學,車費要$1200. 太貴la!!

Scarlet

Scarlet

嘩....真係好貴喎

妳試下問下有無人同你小朋友一樣返喇沙小學
then 試下包 taxi 睇下得唔得 ??

我地聽濤有好多個都係讀培正, 起碼 15個以上

首頁

尾頁

跳至