自由報料

跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

上完堂的朋友,分享下!

別墅

最初做string exercise,進步效果較明顯,但現在做eye chart練習,進步較慢.

民房

原文章由 pmamylee 於 07-8-28 14:39 硐表
最初做string exercise,進步效果較明顯,但現在做eye chart練習,進步較慢.

Agreed with pmamylee. I only have to work on the string since I got 250 degrees. After working on the string for two days, my degrees dropped to 170 degrees. Really amazing! But now - not much improvement but obviously I can see things much clearer than before.

大宅

原文章由 pmamylee 於 07-8-28 14:39 硐表

我囡囡只有200度,所以開始便做eye chart,她練了一整天,每個鐘一次,在第二堂時,她減到125,之後又好像差了些少。現在她看遠的或細小字,帶回舊眼鏡100度都可以。昨晚她練到站在3M處看到第6行,我希望她在返學之前能練到不用帶眼鏡便好了,但似乎進展愈來愈慢。

大宅

想問下, 會唔會係已經睇慣左個視力表, 所以大約認得呢?

另外, 係咪都係做一d練習 加按摩咁架?

係咪真係值得一上呢?

原文章由 bkmum2005 於 07-8-28 17:19 硐表

我囡囡只有200度,所以開始便做eye chart,她練了一整天,每個鐘一次,在第二堂時,她減到125,之後又好像差了些少。現在她看遠的或細小字,帶回舊眼鏡100度都可以。昨晚她練到站在3M處看到第6行,我希望她在返學之前能練到不用帶 ...
--- 2J 作品

男爵府

神奇的視力

請問(神奇的視力)係乜東東 ????? 可以話我知嘛 !!!
我囝囝都好深近視呀 :-( :-(

大宅

原文章由 mimichu 於 07-8-28 17:41 硐表
請問(神奇的視力)係乜東東 ????? 可以話我知嘛 !!!

我都想知因為我囝仔有300度散光, 請問可唔可以改善嫁!!

別墅

Hi,

請問收費多少?這是甚麼形式?請告之。謝謝!
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

別墅

原文章由 bkmum2005 於 07-8-28 17:19 硐表

我囡囡只有200度,所以開始便做eye chart,她練了一整天,每個鐘一次,在第二堂時,她減到125,之後又好像差了些少。現在她看遠的或細小字,帶回舊眼鏡100度都可以。昨晚她練到站在3M處看到第6行,我希望她在返學之前能練到不用帶 ...

好叻呀!3M處看到第6行,再努力開學一定不用帶眼鏡...有無記得用冷熱毛巾呀!

我小朋友唔鍾意玩eye chart,我地又成日去街,
唔放便用eye chart,所以就將條繩加長到3m(頂住檔),
我無近視試用繩子運動,3m外開始難睇,
我唸小朋友如果3m外都睇到就一流,今日亞女睇到2m多長啦!

遲d再報告進展如何

[ 本文章最後由 無事忙 於 07-8-29 00:01 編輯 ]

別墅

原文章由 mimichu 於 07-8-28 17:41 硐表

神奇的視力係教你幫眼睛做運動改善視力,散光

別墅

原文章由 JJ1122 於 07-8-28 17:32 硐表
想問下, 會唔會係已經睇慣左個視力表, 所以大約認得呢?

另外, 係咪都係做一d練習 加按摩咁架?

係咪真係值得一上呢?

睇慣左個視力表...係有可能...不過在那麼短時間抽問都答中...係天才

係咪都係做一d練習 加按摩咁架...有附加教按摩...最主要玩遊戲

係咪真係值得一上就見仁見智

$2500/6 hour (換來不用帶眼鏡)

我雖然交了學費,但見到女兒視力真的改善了,真係好多謝Leo 同 Winnie

更要多謝 pmamylee

[ 本文章最後由 無事忙 於 07-8-29 00:20 編輯 ]

複式洋房

原文章由 無事忙 於 07-8-29 00:11 硐表

睇慣左個視力表...係有可能...不過在那麼短時間抽問都答中...係天才

係咪都係做一d練習 加按摩咁架...有附加教按摩...最主要玩遊戲

我雖然交了學費 ...

無事忙:
我個女都有近視, 如果真有效, 我好有興趣, 可否e-mail 詳情資料, 如網站、電話... 的聯絡方法, 謝謝。
e-mail address: [email protected]

別墅

無事忙 不用客氣啦!

個人認為其實做眼部運動可改善視力很多人都知,
亦不是近年才流行的什麼特別新方法.
早在十多年前我有朋友都是用枝筆前後練習來鍛鍊視力,
但是他夠堅持,所以到現在都不需載眼鏡.
但是能做得到堅持運動決心的人實在很少,特別是小朋友.
Leo所教的方法很簡單,而且像遊戲般練習.
正如無事忙所說,成功與否真是見仁見智.
因每人的毅力與決心都不同.還有就是每人對近視的看法不同.
近視載眼鏡是最傳統最正確的做法,不能將這種想法改變,
當然想達到做運動減近視亦是事半功倍的.

大宅

無事忙,
Thank you ah. 我原本都報 8月個workshop 不過實在抽唔到時間, 因為知得太急. 而家plan 上一月個個.
我之前就諗, 就算呃我, 呃盡都2500. 配多幾副+睇醫生都向到. 希望你久唔久就講下你小朋友既進展. 非常唔該呀.

原文章由 無事忙 於 07-8-29 00:11 硐表

我雖然交了學費 ...
--- 2J 作品

複式洋房

pmamylee,

Can you advise how to do the exercise at home? Is it just practice to look at the Eye Chart and at different distance? Thanks a lot.

原文章由 pmamylee 於 07-8-29 09:26 硐表
無事忙 不用客氣啦!

個人認為其實做眼部運動可改善視力很多人都知,
亦不是近年才流行的什麼特別新方法.
早在十多年前我有朋友都是用枝筆前後練習來鍛鍊視力,
但是他夠堅持,所以到現在都不需載眼鏡.
但是能做得到堅 ...

大宅

Yes, My son try before and see clearly.

I found this method in Book and see very clear.
My son can read far away ......

原文章由 lihoho 於 07-8-29 13:53 硐表
pmamylee,

Can you advise how to do the exercise at home? Is it just practice to look at the Eye Chart and at different distance? Thanks a lot.
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

男爵府

可否講解多些 ???? 書名 ??? 哪裡有得買呢 ???? Thank you so much !!!!!

別墅

原文章由 lam.mammy 於 07-8-29 00:57 硐表

無事忙:
我個女都有近視, 如果真有效, 我好有興趣, 可否e-mail 詳情資料, 如網站、電話... 的聯絡方法, 謝謝。
e-mail address: [email protected]

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1088120&extra=&page=1

別墅

22/08 250度(第一天)
29/08 160度 (減90度 )

琥珀宮

你們點知最新度數, 要找視光師驗嗎?

原文章由 無事忙 於 07-8-29 21:21 硐表
22/08 250度(第一天)
29/08 160度 (減90度 )

首頁
12345...11

尾頁

跳至