跳至

首頁

尾頁

大宅

朗朗成日都係半夜睡醒,自已走出廳,今晚佢十點訓,但未夠一點自己走出廳,成個人醒晒,唔肯返入房訓,我之前試過餵佢奶奶讓佢訓,點知攪足個幾鐘都唔掂,但唔理佢由得佢玩,又唔知佢搞到幾點先肯訓,驚佢養成半夜起身玩的習慣,有乜計呀:-(

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

原文章由 celiacat 於 07-9-3 01:14 發表
朗朗成日都係半夜睡醒,自已走出廳,今晚佢十點訓,但未夠一點自己走出廳,成個人醒晒,唔肯返入房訓,我之前試過餵佢奶奶讓佢訓,點知攪足個幾鐘都唔掂,但唔理佢由得佢玩,又唔知佢搞到幾點先肯訓,驚佢養成半夜起身玩的習慣 ...

celiacat,
朗朗而家唔係訓bb床呀?可唔可以比佢訓番bb床先, 就算醒左, 都唔可以自己走出廳, 玩醒晒個人呀麻!

伯爵府

celiacat,
Jack仔之前都試過呀, 我比部nds佢自己係大床玩, 我地2公婆訓教咋.

但有一樣就係, 訓前要關好廁所門, 唔係入左去玩就麻煩啦.
星期五是無飯主婦日

大宅

睇書仔話喎,當你見到佢半夜起身玩,就同佢講夜晚唔可以玩,要訓覺,試多幾次就得喎...不妨試試

2子之母

大宅

原文章由 ymon 於 07-9-3 07:58 發表

celiacat,
朗朗而家唔係訓bb床呀?可唔可以比佢訓番bb床先, 就算醒左, 都唔可以自己走出廳, 玩醒晒個人呀麻!

佢吾肯訓bb床呀!即使佢訓著咗抱佢上床,佢半夜醒了一係狂哭,一係就猛忠頭出來找我地,試過差dee跌落床,搞到我地唔夠俾佢訓bb床呀,而家張床都俾埋表妹囉

大宅

原文章由 winn 於 07-9-3 14:12 發表
睇書仔話喎,當你見到佢半夜起身玩,就同佢講夜晚唔可以玩,要訓覺,試多幾次就得喎...不妨試試

試過好多次啦,唔掂呀

大宅

好媽媽勳章

會唔會早上訓得多得滯,所以晚上醒訓呢???-(
試吓早上唔比佢訓,再去公園玩到佢倦,晚上準時9-10點訓,
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

子爵府

我囝囝間中都會係咁
佢見我地係廳睇tv有燈光
咪走出來又係好精神晒
通常我地就即刻關閉所有燈光及電視機
跟住齊齊入房瞓覺
佢見我地瞓唔理佢
咁佢自己玩一陣就瞓了
but有試過兩次就真係唔肯瞓
老公咪陪佢坐係梳化度睇電視囉
過一陣佢真係頂唔順
就自動自覺拖著我地入房要瞓覺
原文章由 celiacat 於 07-9-3 01:14 發表
朗朗成日都係半夜睡醒,自已走出廳,今晚佢十點訓,但未夠一點自己走出廳,成個人醒晒,唔肯返入房訓,我之前試過餵佢奶奶讓佢訓,點知攪足個幾鐘都唔掂,但唔理佢由得佢玩,又唔知佢搞到幾點先肯訓,驚佢養成半夜起身玩的習慣 ...

男爵府

要毎日都玩到好盡,午睡得1hr,12點先好訓,7am要起身

試下
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

原文章由 容媽媽 於 07-9-3 18:43 發表
會唔會早上訓得多得滯,所以晚上醒訓呢???-(
試吓早上唔比佢訓,再去公園玩到佢倦,晚上準時9-10點訓,

唉.我都唔知點講好,朗朗通常每日訓十二個鐘,如果夜晚肯10點幾訓覺,訓到第二朝十點左右同我地一齊起身,夠12個鐘,佢可以日頭唔訓晏覺,當然大前提係我地有節目啦,如果無節目,佢會要我同佢一齊訓,但我一起身佢就會醒
如果佢夜訓,夜晚個覺訓得少於十個鐘,日頭就會訓約兩個鐘,我覺得都唔算好多!
你話日頭要玩得好甘,我日頭好多時一個人湊佢,我點同佢玩得甘呀,佢去會所玩滑梯都玩到悶晒,返pg又唔返得咁多日,玩到我甘都未到佢甘啦
佢通常係爸爸放假,同佢玩得太犀利之後,果晚唔夠訓,結果第二日日頭訓得多晏覺(其實最多亦只係兩個鐘),咁果晚便會半夜醒,咁唔通我唔俾佢訓晏覺咩!:-(

大宅

原文章由 060228 於 07-9-5 00:14 發表
要毎日都玩到好盡,午睡得1hr,12點先好訓,7am要起身

試下

吓,歲半小朋友訓咁少得唔得呀!如果佢真係訓咁少,我諗佢唔c到我c呀!我每日要等佢訓覺先至可以做到家務及做私人事務,以你咁計,佢每日最多只可訓八個鐘,一來我覺得對小朋友而言,睡覺時間唔夠囉,二來,如果我要等佢訓覺先至做家務,我最多只可以訓到五個鐘,我都c啦!要用呢個方法,我寧願佢間唔中半夜起身睇下電視啦:-( :-(

[ 本文章最後由 celiacat 於 07-9-5 03:55 編輯 ]

男爵府

只係開頭幾日要甘0者,習慣成自然,
佢真係完全習慣左半夜玩,你咪c~

我C6就係好就BB,對BB又心軟
所以C6一在家,所有生活規條都冇

暫時所見,全職媽咪都好難安排佢地既作息常規,
(因為既然全職,當然事事以BB為先,自已又有好多家務呢~
多數D老師仔女,5、6點要醒,8pm都訓架啦,
BB迫住跟大人架,佢地職業病地要軍訓要求
我BB介唔到夜奶,D老師朋友就輕易易舉~
仲有D婆婆,佢地好古執地要求以「大人生活」行先,
甘...反而BB就要好聽話)
甘一定有得有失架啦, 我日日同我個囡玩到我半殘,
佢先訓十個鐘架咋,但仲未介夜奶!!!

甘...RELAX

你遲D盡快俾佢番樓下上午N1,自然有作息常規

原文章由 celiacat 於 07-9-5 03:52 發表

吓,歲半小朋友訓咁少得唔得呀!如果佢真係訓咁少,我諗佢唔c到我c呀!我每日要等佢訓覺先至可以做到家務及做私人事務,以你咁計,佢每日最多只可訓八個鐘,一來我覺得對小朋友而言,睡覺時間唔夠囉,二來,如果我要等佢訓覺 ...
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

原文章由 060228 於 07-9-5 15:00 發表
只係開頭幾日要甘0者,習慣成自然,
佢真係完全習慣左半夜玩,你咪c~

我C6就係好就BB,對BB又心軟
所以C6一在家,所有生活規條都冇

暫時所見,全職媽咪都好難安排佢地既作息常規,
(因為既然全職,當然事事以BB為先,自已又 ...

我好同意阿~

要同bb 玩到佢冇晒電
夜晚一定同你訓

我地而家既辦法係
日頭同佢去街市買送果段路
一定要佢自己行 吾抱 冇車仔坐
咁佢日頭就會訓 30mins-1小時
中午食完反又訓1.5-3小時
夜晚就再帶佢再落街 行公園好超市又好剩行街都好
俾佢再行15-30mins
夜晚就可以10.30上床 訓到第2朝7-8.00起身

大宅

用硬工, 對佢嚴d得唔得? 橫掂都係無得 , 就lock埋房門同佢鬥過, 等佢知道無論點都唔可以瞓覺時間出去.

大宅

原文章由 lingeggs 於 07-9-10 14:44 發表
用硬工, 對佢嚴d得唔得? 橫掂都係無得 , 就lock埋房門同佢鬥過, 等佢知道無論點都唔可以瞓覺時間出去.

我咪係用呢招囉,閂房間熄晒燈迫佢訓:tongue:

大宅

原文章由 celiacat 於 07-9-10 15:38 發表

我咪係用呢招囉,閂房間熄晒燈迫佢訓:tongue:

咁而家成功未?

大宅

原文章由 lingeggs 於 07-9-11 10:22 發表

咁而家成功未?

唉!革命尚未成功,同志仍需努力!
昨晚朗朗又係訓唔夠兩個鐘就要食奶奶,我同佢搏鬥了兩個幾鐘佢先肯訓返,今日仲去了迪士尼,成個人散晒

複式洋房

因要湊住個女比自己借口唔做運動,所以我同老公呢排肥O左好多,諗下咁落去都唔得,所以我地諗到食完飯一齊落會所平台公園跑步,首先一齊做熱身,祺祺見我地做佢又一齊做,仲可以訓練佢O既模仿力同身體協調,跟住老公去跑2-3個圈,我拖住個女行下跑下,跟住老公拖女我去跑,大家輪流跑下休息下,個女又有運動消耗體力,跑完上樓沖涼飲奶刷牙訓覺,唔使10分鐘訓着兼一覺訓到8點鐘...從未試過咁好湊...因之前佢都係要我地同佢玩同係張床碌來碌去唔肯訓...攪到要成十點幾十一點先肯訓...我地仲攰...
你試下啦,我覺得咁樣大家都有好處,我地都就黎三十二歲啦,係時候要積極做運動,BB又可以訓得好D,一舉多得

原文章由 celiacat 於 07-9-12 01:44 AM 發表

唉!革命尚未成功,同志仍需努力!
昨晚朗朗又係訓唔夠兩個鐘就要食奶奶,我同佢搏鬥了兩個幾鐘佢先肯訓返,今日仲去了迪士尼,成個人散晒

首頁

尾頁

跳至