嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

亞仔一歲,開始唔肯食粥,唔鍾意食難飯,咁咪煮飯比佢食law,但我由煲粥開始,所有肉,菜,魚都冇落過調味去腌,但自從出街見佢都一歲比啲大人食物佢試吓啦!咁就出事la.我煲飯,煮餸佢好似嚴冇味,食幾匙就唔食(好似(夫顯)我,比面我食幾匙就算).咁我見佢唔肯食咁咪落少少鹽調吓味law,佢都唔係好肯食,但係我煮蕃茄煮蛋佢就肯食,咁我懷疑佢係咪嚴啲飯干淨淨,要濕濕哋先食呢?但我絕對唔會比蒸完餸啲汁佢攪拌一齊食,有時煲完湯會比少少同飯一齊食,咁請問有咩方法可以濕濕哋食呢?同埋我唔係好識煮餸,請大家幫幫忙寫幾個啱一歲大食ga餸呢?十萬個唔該.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

可能係你bb鐘意食d比較濕既飯.
咁你可煮d蕃茄,南瓜,節瓜/肉碎,魚.
煮時加少少水去煮,等有d汁撈飯.

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

蒸水蛋啦.快靚正

原文章由 kellyly 於 07-9-5 16:29 發表
可能係你bb鐘意食d比較濕既飯.
咁你可煮d蕃茄,南瓜,節瓜/肉碎,魚.
煮時加少少水去煮,等有d汁撈飯.

子爵府

大廚勳章

原文章由 yanmusic 於 07-9-5 14:39 發表
亞仔一歲,開始唔肯食粥,唔鍾意食難飯,咁咪煮飯比佢食law,但我由煲粥開始,所有肉,菜,魚都冇落過調味去腌,但自從出街見佢都一歲比啲大人食物佢試吓啦!咁就出事la.我煲飯,煮餸佢好似嚴冇味,食幾匙就唔食(好似(夫顯)我, ...

pls check e-mail

首頁

尾頁

跳至