跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

保良局田家炳小學集中地﹗

小兒有幸2007年9月入讀保良局田家炳小學﹐let's share! 或許可遇上同學仔﹐將來可交流吓﹗
熙熙&樂樂媽咪

大宅

Re: 保良局田家炳小學集中地﹗

2007年小一新生家長會:6月22日下午2:30
熙熙&樂樂媽咪

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hello HP~~~

我第一時間入黎登記先~~~

我都諗住開個新topic, 你快我一步添!!

你今朝註冊左未呀? 有無料share?

大宅

My hubby would register tomorrow morning!!

熙熙&樂樂媽咪

大宅

Hi~ 我都入來報到下先.我小朋友係第一志願入到田家炳.

HP,

點解你可以禁快去註冊?唔係得5號同6號兩日註冊?我都係今朝先去註冊.

大宅

I have not 註冊 yet.

I knew there is 家長會 as I visited the school with my boy's kindergarten last month.

Any more information to update after you 註冊 this morning? Would there be any 適應班 for the new P1 in this summer?
熙熙&樂樂媽咪

大宅

HP,

oic...昨日去註冊,收到通告,6月22號小朋友要返去考編班試,家長就去聽小一新生家長講座.

大宅

知否編班試是怎樣安排的?

職員解釋是方便他們安排相關程度小朋友在一班﹐那麼應否同小朋友練習一下﹐讓他們有準備﹐發揮應有水準呢?
熙熙&樂樂媽咪

大宅

點解禁少人來上talk? 係咪多數人選晒舊墟個兩間?仲有冇其他mami小朋友9月都讀田家炳小學,快d上來交流下啦

大宅

我會同個女溫習下,因亞女學校25號評估週,點都要同佢溫書,咪順便溫下 但唔會特別同佢溫其他野,唔想佢禁快有壓力.

大宅

My son also has 評估週 starting from 28/Jun. Therefore his daddy would 提早同個囝溫習下。
熙熙&樂樂媽咪

民房

妳地好嗎???我個仔仔9月升小一都係讀田小~~

不過聽其他家長講, 話會好多功課同埋校風比較嚴厲?!...
其實係唔係呢?? ( 我對小學唔係太認識!!! )
有d擔心 ?_?......
因為我個仔仔屬於活躍型, 驚佢適應唔到
所以想問下妳地有咩高見

水晶宮

miuszeoo 寫道:
妳地好嗎???我個仔仔9月升小一都係讀田小~~

不過聽其他家長講, 話會好多功課同埋校風比較嚴厲?!...
其實係唔係呢?? ( 我對小學唔係太認識!!! )
有d擔心 ?_?......
因為我個仔仔屬於活躍型, 驚佢適應唔到
所以想問下妳地有咩高見

miuszeoo,

我聽聞幾多功課 & 學校都幾嚴, but我就係鍾意呢類學校, 所以先選擇田家炳. :-P

其實你唔需要太擔心, 我囡囡都好活躍架, 但我唔認為會適應唔到囉~~~~ :-P

BTW, 如果你對小學無咩認識, 當初點解會選田家炳呢??

水晶宮

wylee 寫道:
我會同個女溫習下,因亞女學校25號評估週,點都要同佢溫書,咪順便溫下 但唔會特別同佢溫其他野,唔想佢禁快有壓力.

wylee,

Agree with you. 唔駛特別同小朋友溫, 順其自然就得. Otherwise 影響佢地情緒有反效果仲"閉".......

大宅

My boy is shy and 細胆﹗Therefore I need to give him 心理準備﹐到時他會同啲同學仔去另外一間班房做中、英、數練習﹗否則他可能會 :-(
熙熙&樂樂媽咪

大宅

On coming Friday, I would join the 家長會﹗

How about U?
熙熙&樂樂媽咪

大宅

HP,

我星期五都會去家長會,希望小朋友會派到好一些的班啦~

仲有冇其他mami都會去?

水晶宮

Hi~~~ I will be there too. See U.

大宅

記住自備文具﹗
熙熙&樂樂媽咪

複式洋房

各位媽媽:

你哋唔好太緊張.....只係分班試^o^
因為你哋太緊張小朋友都有壓力....
而且分班試是不會將好既係晒班....佢哋只係想平分D小朋友
因為班裹參差太大....差個D小朋友會好灰>~<
我見到一兩差個D小朋友係班裹真係讀得好灰>~<

PS>......個人意見

首頁
12345...16

尾頁

跳至