懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛發現懷孕,但在兩個多星期前喉嚨痛,吃了一些日本買的成藥,現在有些擔心:cry: 。

洋房

原文章由 dickmiu 於 07-9-8 17:01 發表
剛發現懷孕,但在兩個多星期前喉嚨痛,吃了一些日本買的成藥,現在有些擔心:cry: 。

I've taken some pills for stomachache killing for one week when i was pregnant in the first month.

The doc said common 成藥, like panadol is ok. No impact on the foetus.

別墅

我最近感冒,去睇醫生, 醫生開左d孕婦可以食嘅藥俾我, 但佢建議可以唔食就唔食. 所以, 最好唔好亂食成藥la, 睇醫生好d.

大宅

原文章由 dickmiu 於 07-9-8 17:01 發表

我個陣痛到喉嚨快爛都無食
因為我有親人係護士
佢都唔建議食
只係食左一兩片得果定同狂飲水
你要小心用藥呀

別墅

我都試好似你咁在不知情下食左d藥,所以當醫生話比我知話有左時,我第一個反應係喊左出黎,個醫生即刻安慰我,仲即刻上網check到隻藥,話我知應該無咩事,但係我當然都係好担心啦,自己不停上網搵隻藥ge資料,發覺應該無咩野,之後再問產檢ge醫生,佢話食左幾次應該無事,但係我已經嚇餐死...
總之諗住大肚ge真係要小心用藥!

複式洋房

原文章由 johnogroats 於 07-9-8 22:16 發表
我都試好似你咁在不知情下食左d藥,所以當醫生話比我知話有左時,我第一個反應係喊左出黎,個醫生即刻安慰我,仲即刻上網check到隻藥,話我知應該無咩事,但係我當然都係好担心啦,自己不停上網搵隻藥ge資料,發覺應該無咩野,之後再問 ...

我真係和你一樣,並沒想過自己會懷孕,吃了這藥四次。之後不停上網找藥的成份,醫生也說應該沒有問題,但自己還是很擔心(唯有不停祈禱)。你現在有了多少個月呢?

別墅

我明天便36周了,照左結構,醫生話無咩問題我先至放心d咋!

禁止訪問

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至