跳至

首頁

尾頁

洋房

Hello!

有冇2008年5月預產期既靚媽咪呀?我 last M 係1/8,如無意外預產期應該會係出年5月中 ......但係我要17/9先去睇C+,依家個人除左比較易眼訓,都冇乜特別,所以成日懷疑自己係唔係真係中左既

大宅

Hi,

Which doctor will u see? Which doctor will u choose?

I am thinking about St.Teresa's Hospital ir Union Hospital.

Do u know what is OSCAR?

原文章由 KeiKatBB 於 07-9-8 14:58 發表
Hello!

有冇2008年5月預產期既靚媽咪呀?我 last M 係1/8,如無意外預產期應該會係出年5月中 ......但係我要17/9先去睇C+,依家個人除左比較易眼訓,都冇乜特別,所以成日懷疑自己係唔係真係中左既 ...
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

洋房

Delfin,

I will visit Dr. 馬靜恰. Still considering Canossa or QMH now. Maybe after the first check up, will get a visit at Canossa and make the decision then.

OSCAR is used for testing the chance of having a down fetus, for more information, take a look at this site and you can also make appointment on it.

https://www.fetalmedicine.hk/en/oscardetails.asp

大宅

Hi KeiKatBB,

我第一次睇c+都係睇馬靜怡, 佢幾好呀, 又nice, 我同老公一齊去, 佢仲同我老公傾好多野! 我雖然打算係瑪麗生, 但佢都建議我私家政府兩邊覆診! 我老公話, 到時再諗, 可以搵dr.ma係私家生!
第一次睇, 算開心舒服!

我而家大約6weeks左右, 我都係預五月左右預產期...不過都要問問醫生先可以再confirm.

我們這一家

洋房

原文章由 Ruka_shan 於 07-9-8 17:43 發表
Hi KeiKatBB,

我第一次睇c+都係睇馬靜怡, 佢幾好呀, 又nice, 我同老公一齊去, 佢仲同我老公傾好多野! 我雖然打算係瑪麗生, 但佢都建議我私家政府兩邊覆診! 我老公話, 到時再諗, 可以搵dr.ma係私家生!
第一次睇, 算 ...

Ruka_shan,

我都係姊妹介紹馬醫生畀我既 你都話佢好我就安心lu~~~
你上次睇應該未有心跳架 咁幾時再睇呀?

我都好大機會係瑪麗生,如果係咁咪有機會係贊育見到你...hehehe .....如果有諗住私家生就要早少少決定喇,因為好多私家都會提早收按金幫你book 位架

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

Hi all,

我都check到有左BB,預產期係08年04月27日,但我M一向都係33日一次,而且我今個月病到連排卵期都亂埋,所以估計預產期會係喺5月頭

我今年25歲,係第2胎,大仔阿B而家6個月大

請大家多多指教!!

大宅

原文章由 KeiKatBB 於 07-9-8 18:07 發表

Ruka_shan,

我都係姊妹介紹馬醫生畀我既 你都話佢好我就安心lu~~~
你上次睇應該未有心跳架 咁幾時再睇呀?

我都好大機會係瑪麗生,如果係咁咪有機會係贊育見到你...hehehe .....如果有諗住私家生就要早少少決 ...

係呀, 我上次去睇, 都只係照陰道先見到bb, 4mm左右, 胎long 1.5cm! 我約左9月中去覆診, 到時希望會聽到心跳聲啦!

e...你都係贊育做產檢呀..我約左22/9去抽血! 我係鴨脷洲住, 鰂魚涌返工, 如果去贊育真係好辛苦呀, 所以我去抽血時會問姑娘可唔可以揀去其他地方做檢查囉...

你幾時去睇馬醫生呀? 放心啦, 佢真係唔錯架!
我們這一家

別墅

見你地都去咗 first check 咁我都唔可以放慢腳步啦, 不過我都打算過咗 8 週先去睇, 咁到時應該可以 check 埋心跳啦

洋房

原文章由 B媽-Blue 於 07-9-9 14:02 發表
Hi all,

我都check到有左BB,預產期係08年04月27日,但我M一向都係33日一次,而且我今個月病到連排卵期都亂埋,所以估計預產期會係喺5月頭

我今年25歲,係第2胎,大仔阿B而家6個月大

請大家多多指教!! ...

B媽-Blue,
果然係三年抱兩呀!勁!.......我還是第一次,請你多多指教才對!

大宅

我last m 係4/8,去左家計會驗孕啦~~
打算呢個星期四到健康院排期QE,10月2日 BOOK 了DR. TAY 照超聲波~~

我前兩日嘔得好勁,早午晚三餐都嘔咁滯@@嚇死老公~
今日好D啦~~無嘔囉~~
胸痛就只係幾日及晨早起身果刻,
因之前自己小產過,所以今次好小心,
戒哂生冷野,朱古力及零食;
每星期沖阿膠,媽媽奶及煲桑寄生湯安胎,
仲定時買花膠湯飲!!希望自己身體健康啦~^^~

我每日都有食葉酸呀!
不過肯記, M 記呢D 都忍唔到口,食少少啦~
我同老公兩個住,平時都係自己煮飯!
依家老公唔放心我太粗勞,所以反然成日出街食!
唯有盡量揀D無咁多味精的食物食~~

大家仲有咩特別注意的地方呀?

原文章由 KeiKatBB 於 07-9-8 14:58 發表
Hello!

有冇2008年5月預產期既靚媽咪呀?我 last M 係1/8,如無意外預產期應該會係出年5月中 ......但係我要17/9先去睇C+,依家個人除左比較易眼訓,都冇乜特別,所以成日懷疑自己係唔係真係中左既 ...

大宅

我都係打算8週CHECK心跳

原文章由 carolandy 於 07-9-9 17:39 發表
見你地都去咗 first check 咁我都唔可以放慢腳步啦, 不過我都打算過咗 8 週先去睇, 咁到時應該可以 check 埋心跳啦

洋房

原文章由 Ruka_shan 於 07-9-9 17:10 發表

係呀, 我上次去睇, 都只係照陰道先見到bb, 4mm左右, 胎long 1.5cm! 我約左9月中去覆診, 到時希望會聽到心跳聲啦!

e...你都係贊育做產檢呀..我約左22/9去抽血! 我係鴨脷洲住, 鰂魚涌返工, 如果去贊育真係 ...

我17號先去睇醫生呀~~~好心急見BB 到時會係6 weeks,希望見到心跳啦:)

我仲未 confirm 係贊育 or Canossa 呀,等做完第一次 check up 先決定啦! 不過就算我揀左係私家生,都會keep 住兩邊睇,以防萬一嘛~~~

洋房

原文章由 carolandy 於 07-9-9 17:39 發表

我都未去 check 呀~~~要17號先第一次睇

大宅

本來我BOOK DR. TAY 時都預左17號叫我照超聲波,話如果合作的話6週可CHECK到心跳,我就係驚太早驗唔到心跳反然令自己忐忑不安,所以改左8週才檢查

我老公係公務員,所以為了慳錢,都係去政府E院生算了~~

原文章由 KeiKatBB 於 07-9-9 18:50 發表

我17號先去睇醫生呀~~~好心急見BB 到時會係6 weeks,希望見到心跳啦:)

我仲未 confirm 係贊育 or Canossa 呀,等做完第一次 check up 先決定啦! 不過就算我揀左係私家生,都會keep 住兩邊睇,以防萬一嘛~~~ ...

大宅

:-P Hi KeiKatBB, thks for creating us a new forum to share!
I am a 新手 mama. My last M was on 31/7 and my cycle is usually 30 days. Right now, I guess I am around 6 weeks. I have scheduled my first check at Dr. Tay on 14Sep and hopefully, the heartbeat can be seen by then.

I haven't decided which hospital to go. I live in Tsuen Wan and must I go to 瑪嘉烈? I think I will choose private hospital but my friends told me I must keep visiting Gov't hospitals.

Can you advise when I should go to Gov't hospital to register? For OSCAR, since I am a bit old (34yrs), I guess I need to take it for safety. Is 威x斯 the only place offering the services? When should I go to register? Sorry for too many questions since I feel very confused and don't know who to ask! THANKS!

洋房

原文章由 sze0203 於 07-9-9 18:47 發表
我last m 係4/8,去左家計會驗孕啦~~
打算呢個星期四到健康院排期QE,10月2日 BOOK 了DR. TAY 照超聲波~~

我前兩日嘔得好勁,早午晚三餐都嘔咁滯@@嚇死老公~
今日好D啦~~無嘔囉~~
胸痛就只係幾日及晨早起身果刻,
因之前自己小產過,所 ...

Sze0203,
那麼你要 take care ~~~~ 我除了每晚小腹會痛一陣外都冇其他唔舒服。依家都係keep 住每日食葉酸、飲奶,前幾日有食燕窩,但有姊妹話如果子宮有水泡就唔適合食燕窩,所以就停左食lu~~~M記我都未戒呀,但你講既阿膠、花膠我仲未開始食,都係等我睇完醫生再決定啦!

洋房

原文章由 sze0203 於 07-9-9 18:53 發表
本來我BOOK DR. TAY 時都預左17號叫我照超聲波,話如果合作的話6週可CHECK到心跳,我就係驚太早驗唔到心跳反然令自己忐忑不安,所以改左8週才檢查

我老公係公務員,所以為了慳錢,都係去政府E院生算了~~

...

本身姑娘都係叫我910日去睇架,我都係驚睇唔到心跳,所以約遲一星期。

洋房

原文章由 smileynemo 於 07-9-9 19:38 發表
:-P Hi KeiKatBB, thks for creating us a new forum to share!
I am a 新手 mama. My last M was on 31/7 and my cycle is usually 30 days. Right now, I guess I am around 6 weeks. I have scheduled my fi ...

Smileynemo,
I'm a新手 mama too....that's why I open this thread for us to share info. Most experienced mama told me we could likely see the heartbeat at 6th week, don't worry then.

I get a friend working as doctor at 瑪嘉烈, but she delivered her baby at QM coz she said 瑪嘉烈 was not good for delivery of baby.....hehee.....I understand your concern then.....If you choose a private hospital, of course u need to keep visiting gov't one ar, coz some tests do at gov't can save a lot and act as backup. So go and register gov't asap ar!

For OSCAR, some C+ also provide it, but u can get the result at the same day at PWH, it's the reason I choose PWH. The OSCAR appointment at PWH is very full, u better make an appointment now la.....I don't know if they can still schedule an appointment for u, but try it first:)

[ 本文章最後由 KeiKatBB 於 07-9-9 21:17 編輯 ]

大宅

我想問水泡會係邊個位置?
因之前睇dr. tay,照陰道超聲波時,佢見到子宮頸有一細細粒黑點,但唔確定係咩唻呀!因當時我臨近m come,所以都唔知係水泡定m come 前有野沖落唻的黑點~~

原文章由 KeiKatBB 於 07-9-9 21:08 發表

Sze0203,
那麼你要 take care 呀~~~~ 我除了每晚小腹會痛一陣外都冇其他唔舒服。依家都係keep 住每日食葉酸、飲奶,前幾日有食燕窩,但有姊妹話如果子宮有水泡就唔適合食燕窩,所以就停左食lu~~~M記我都未戒呀,但你講既阿 ...

阿膠可養血安胎用,花膠就係d 媽媽教,對子宮好有益,等個胎痴實d子宮架!平時女人常飲花膠湯都好好架!

不過我唔會飲豆漿住,自己唔受得

洋房

原文章由 sze0203 於 07-9-9 21:28 發表
我想問水泡會係邊個位置?
因之前睇dr. tay,照陰道超聲波時,佢見到子宮頸有一細細粒黑點,但唔確定係咩唻呀!因當時我臨近m come,所以都唔知係水泡定m come 前有野沖落唻的黑點~~
阿膠可養血安胎用,花膠就係d 媽媽教, ...

關於水泡既野真係唔識得答你呀~~~sorry,我下次睇醫生時會問下自己有冇先,你下次照時都要問清楚呀

我上個月排完卵後都一直有飲阿膠,但今個又停左lu.......過多一個星期先再飲啦 ....花膠都少飲,要返媽媽屋企先有得飲,因為自己太懶了~~~

首頁

尾頁

跳至