跳至

首頁

尾頁

男爵府

幾間小學請俾意見~

1.協恩小學
2.獻主會小學
3.農圃道官立小學
4.天神嘉諾撒
5.黃埔宣道
6.聖公會千禧

謝謝~

洋房

Re: 幾間小學請俾意見~

協恩--女校 , 有直屬中學 ,音樂 ,運動 ,成績都好勁
天神--女校 ,有一條龍中學 (st.mary)
戲主會--男女校 , 升中派位好 ,好多都派英中
農官--男女校 ,成績普通 ,校園細,有聯繫中學伊官
黃埔宣道--成績好 ,派位不差
聖公會千禧---情況唔清楚 ,只知奉基比奉基千禧好

其實 ,九龍城區仲有好多好小學 ,馬頭涌官小(紅磡灣) ,拔萃小學 .....
同埋要睇下小朋友接唔接受到係女校讀書 ,因為有o的小朋友(好似我個女咁)佢自己唔鐘意係女校讀書 .

男爵府

Re: 幾間小學請俾意見~

nataliewing 寫道:
協恩--女校 , 有直屬中學 ,音樂 ,運動 ,成績都好勁
天神--女校 ,有一條龍中學 (st.mary)
戲主會--男女校 , 升中派位好 ,好多都派英中
農官--男女校 ,成績普通 ,校園細,有聯繫中學伊官
黃埔宣道--成績好 ,派位不差
聖公會千禧---情況唔清楚 ,只知奉基比奉基千禧好

其實 ,九龍城區仲有好多好小學 ,馬頭涌官小(紅磡灣) ,拔萃小學 .....
同埋要睇下小朋友接唔接受到係女校讀書 ,因為有o的小朋友(好似我個女咁)佢自己唔鐘意係女校讀書 .

nataliewing:
多謝你既資料呀,我仲想請問聖羅撒又如何?

禁止訪問

洋房

聖羅撒 及 聖家 均是女校 , 一個34網 ,一個41網 ,兩間都係天主教
我覺得聖羅撒校舍較細 , 但係有中學(band 1英中) ,不過就係沙田

九龍塘聖家就校舍新 ,設施較好 ,不過聽人講九龍城聖家較好.
有 band 1英中聖家書院 ,不過聽個朋友講成績跌緊 ,如果係聖家小學入面成績 ok 個o的都不會入番中學

大宅

Dear nataliewing,

好多謝您嘅寶貴意見.

我想請問吓,紅磡35校網入面,邊間小學比較好?

謝謝!

洋房

原文章由 nihongo 於 07-9-11 16:59 發表
Dear nataliewing,

好多謝您嘅寶貴意見.

我想請問吓,紅磡35校網入面,邊間小學比較好?

謝謝!

女仔--首選 天神 ( 可一條龍入 st.mary)

其他 : 1.馬官 (紅磡灣)
2.黃埔宣道

大宅

謝謝...謝謝!!!

最近,又聽朋友講話"啟基小學"唔錯,不過係私校,學費都幾貴,你覺得如何?

民房

邊間都無所謂,千祈唔好入果間左派學校 "九龍城樂善堂小學"。亞仔入左去唔夠一年,原本活活潑潑精靈開朗比佢搞到成個變晒,驚番學驚講野驚讀書連人都唔想見。
同幾個家長商量過,教英文果個張敏宜係問題老師呢,發癲响小朋友耳邊咆吼,講粗口,虐兒乜都齊。好多家長傾開都有同樣問題。最慘學校細,如無意外下年都一定係佢教。我地已經去信投訴呢間學校同呢個人,同埋搵定其他學校。

如果其他家長都有同樣遭遇,可以下載投拆表格

http://cpc.edb.org.hk/Chinese/download/complaint_form_chi(Feb%2009).doc

同時可以電郵比教育局跟進 [email protected]

其他學校,如果家長有呢方面問題,都可以用呢個方法投訴。

首頁

尾頁

跳至