跳至

首頁

尾頁

大宅

覺得Montessori的教學方法好不好?
有什麼唔同?
Thanks
學懂凡事感恩和感謝,孩子終身受用不盡

大宅

only my personal opinions -
but i hv an older friend who's a public preschool teacher for over 25 yrs also said the same thing.

Montessori schools usually train young kids to be more independent. they do a lot of "jobs" by using the montessori materials by different category. so everybody can work on their own pace (per their own progress).
however, by my observation, most kids from montessori schools are less sociable than those from developmental preschools, coz they're encouraged to do the "jobs" by themselves so they have less interactions with other kids.

so, if yr kid is shy and intraward, i won't recommend montessori school to u coz s/he might be even less sociable if s/he goes to a montessori school. if yr kid is outgoing and sociable, s/he might be fine.

to me, i like the montessori learning materials (very educational) but i don't like the methodalogy. so i've visited some preschools that they used the montessori learning materials only but they don't use the montessori teaching methods, so those're not montessori schools. but actually i like those schools better.

hope that it helps.

原文章由 whalebb 於 07-8-22 03:17 發表
覺得Montessori的教學方法好不好?
有什麼唔同?
Thanks

大宅

Sy-mom
Thanks!!!
本來我細女讀TUTOR TIME其實我覺得幾好
clean,安全,師資好又有kitchen食物仲好正
但唯一我不鐘意係成日玩
學術上有教但不太注重
同埋成日在課室自由活動學生太自由
我細女讀了半年只是學了唱歌
好多野也要我自已教好似識color和字
我真的好擔心因細女無家姊天生咁鐘意讀書
後來一次偶然機會下識了幾個媽咪
佢地話我屋企果頭有間International Montessori School
教出來學生上到Public School 好掂佢地自已小朋友也讀過
我咪比細女今年9月去讀
後來我又怕讀完後會不同人合群
咁我比佢在學校讀dancing, drawing and kids fit
同埋同家姊一齊學Hip pop仲有主日學
會不會有幫助?
我老公仲成日嚇我講話tutor time 900元一個月
呢間平二百幾會不會無咁好

洋房

What is Montessori Learning Method?

男爵府

whalebb.

我喺香港93年時讀child care, 都係用montessori teaching method..係同好好嘅 system.
therefore, Amanda turns 2.. 我就喺staten island 揾返同 montessori 教學法嘅day care 俾Amanda 讀
Amanda 2歲入學, by 2.5 yrs 巳識所有colour (even pink 同sliver) with 流利英語, 2歲9個月識所有shapes (even 六邊形同梯形), 同speaks in Russian.
3歲巳識所有ABC.
而家4歲, 識分清發音, 寫letters, numbers, 自己make up 短嘅story. 知道 reason, 識..有why, 就有because. 而家讀埋spanish class.
montessori teaching method 係好講求互動性, 小朋友只要willing to learn, 係無限學習架!
我冇教個女睇flash card, 我對右腦教學法冇認識, 我只俾Amanda睇 baby einstein, little einstein, 同 direct TV 293 baby 1st TV.
我個女返學後, 學識自己揾大人同佢覆習喺學校學嘅嘢
montessori teaching method, 小朋友係 learn from experience.. 係從遊戲中學習, 生活中學習..
classroom 內大大小小嘅學習角, 圖工角, 幻想角係俾小朋友有自己explore 嘅空間.
老師唔係教佢A for Apple.. suppose 小朋友見到個A字, 佢會brainstorm 到一"揸" 字.. like A for alarm, A for Amanda, A for Aeroplane.. 老師係教小朋友... "學習係fun.. 學所有嘢係有link".. family tree study 係好好..
我以前教colour.. 紅色.. 就叫小朋友返屋企揾同紅色有關嘅嘢..
小朋友想橡力係無限.. HK的士係紅色, 神台香鷄同拜神杯係紅色, red 係紅色, 血係紅色, even 媽咪哩士底褲都係紅色
送小朋友入學.. 要留意老師有冇license, school support 乜嘢教學法啊!

原文章由 yungah 於 07-8-22 12:43 PM 發表
What is Montessori Learning Method?

[ 本文章最後由 Nillie_Mami 於 07-8-23 09:13 編輯 ]

洋房

聽落好似好好咁呀,但我點知間學校係用邊種教學法?我係咪要自已問佢哋架?我個仔16個月大,開始諗pre-school嘅問題,但都唔知從何入手,可唔可以教吓我呀?

嘩,你個女好叻呀,識咁多嘢。我個仔乜都唔識,連眼耳口鼻都唔知喺邊,想教佢又唔啋我。我要唔要自己教咗佢一啲嘢才入pre-school学?仲有乜唔係要2歲9個月才可入pre-school嗎?

男爵府

yungah,
Amanda 2歲前係乜都唔識 (not even say 眼耳口鼻, but she knows where they are)... mmmm.. 我應該話, 我唔會on purpose 教佢嘢, Amanda 係10個月大開始返gymboree, 學吓social concept, social life..
之後, 因為我同佢介片介得唔開心.. Day care 校長叫我俾Amanda 返吓 (as Amanda 14 months 時, Ms Olga 已話收佢入2歲班, 但我覺得咁細返day care, 冇咗daddy mommy take care會冇咁好), 到佢2歲, 返day care, Ms Anjela 教佢飲juice, 食老番嘢, 介片... 我每日對個女嘅時間短咗, 就更珍惜相處時間.. Amanda 返學1個月介日片, 2個零月連nap 都唔駛片, 之後到4個月, 夜片都介埋... 唉! 攪到屋企而家剩晒size5 huggies 片喺喥..

學校會話你知架.. 你去 interview 學校時, 佢會同你講佢教學宗指同理念.. 你要feel comfortable 至好送自己小朋友入學
Amanda 學校, 4yrs 以下係 day care, 4yr 係pre-K, 係要返學, 剪紙, 寫字, .... 唉! 冇晒free time 喇! 但Amanda都好鐘意揸筆.. 希望佢今年上pre-k, 仍然喺 stress free 環境中成長..

原文章由 yungah 於 07-8-24 05:24 AM 發表
聽落好似好好咁呀,但我點知間學校係用邊種教學法?我係咪要自已問佢哋架?我個仔16個月大,開始諗pre-school嘅問題,但都唔知從何入手,可唔可以教吓我呀?

嘩,你個女好叻呀,識咁多嘢。我個仔乜都唔識,連眼耳口鼻都唔知喺邊,想教佢又 ...

大宅

Nillie
Montessori 是否有好多種?
我女9月讀呢間 Internation Montessori
我朋友話香港也有
http://www.montessoriwalnut.com/schoolbehaviors.htm
死啦!我想不會係不正式的Montessori 學校
呢間學校己辦了有好多年

男爵府

whalebb,
Montessori 就只始一家, 冇分門派架..
Montessori promote 嘅係活動教學法咯!

原文章由 whalebb 於 07-8-24 01:49 PM 發表
Nillie
Montessori 是否有好多種?
我女9月讀呢間 Internation Montessori
我朋友話香港也有
http://www.montessoriwalnut.com/schoolbehaviors.htm
死啦!我想不會係不正式的Montessori 學校
呢間學校己辦了有好多年 ...

洋房

我哋都有返Gymboree呀,返咗差不多3個月,但佢好似冇学到乜嘢,自顧自玩。我係全職喺屋企帶BB,有時諗是否自己唔識帶,应該自己做嘢比$人帶,我見啲朋友個B比stay home nanny帶叻好多。

除咗Montessori之外還有乜嘢教學法?

原文章由 Nillie_Mami 於 8/24/07 05:26 AM 發表
yungah,
Amanda 2歲前係乜都唔識 (not even say 眼耳口鼻, but she knows where they are)... mmmm.. 我應該話, 我唔會on purpose 教佢嘢, Amanda 係10個月大開始返gymboree, 學吓social concept, social life..
之 ...

[ 本文章最後由 yungah 於 07-8-24 15:37 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

而家好多Pre-School 都話自己係Montessori教學法,但有幾正統?無人知!
因為DPre-School係咁二掛名叫Montessori就會收貴D學費!
有DPre-School係全部老師有受過Montessori 訓導,學校又有牌。最好查清楚學校Montessori的定義由邊到發出!

去呢個正宗Montessori組織網睇睇丫,查下你地子女想入讀的Pre-School有冇on the list 就穩陣D啦!

Association Montessori Internationale
http://www.montessori-ami.org/

NAMTA (North American Montessori Teachers Association ) School Directory list, with certification and class levels listed - USA and International.
http://www.montessori-namta.org/NAMTAN/NAMServs/dirgateway.html

子爵府

我個女2歲未夠己經認識D colors 中英文(紅橙藍黃綠紫灰黑白銀粉紅)。而家2歲4個月識晒形狀中英文,串岩自己英文名。佢無返過pre-school 架,其實讀邊間學校係緊要, 但都要睇自己仔女鍾唔鍾意同夾唔夾!我隔離屋個仔返左3星期喊住走!要轉去普通pre-school先開心正常返!

洋房

Purplechili,

Did you teach your daughter by yourself? How did you teach her? I try to teach MattMatt, but he ignore me. Is MattMatt too young to learn?

原文章由 purplechili 於 8/24/07 09:51 PM 發表
我個女2歲未夠己經認識D colors 中英文(紅橙藍黃綠紫灰黑白銀粉紅)。而家2歲4個月識晒形狀中英文,串岩自己英文名。佢無返過pre-school 架,其實讀邊間學校係緊要, 但都要睇自己仔女鍾唔鍾意同夾唔夾!我隔離屋個仔返左3星期喊住 ...

男爵府

yungah,
heehee.. 咁好睇gymboree 個導師, staten island Amboy road campus 有個導師教咗22年(since 1995), 佢教Amanda 大小肌肉活動, 單詞, balance, 都教得好好, 導師一講嘢, Amanda就入"定".. 返咗1個semester, 仲做teacher pet 去教新小朋友掉豆袋同clean up..
你喺小朋友身邊, 唔好只俾佢自己玩, 返play group 係學 interaction, social skill 架.. 16 months 巳大個仔架喇.
你可能要involve 多啲.. 同同一班嘅家長多傾計.. high 吓tea..
Amanda返時只得佢一個Asian, 係所有家長嘅favor.. 佢圓look look.. 好得意.. mostly after class, 我會同其他媽咪一齊揸車去mall 食嘢.. (以前我係full time mom), 我冇唐人friends, 身邊只有italian 同russian..
therefore, Amanda finally 入埋 Russian daycare.

小心啲day care /pre- school 掛羊頭賣狗肉呀!

我唔想Amanda 覺得返學 係求分數.. so, 我揀咗 Montessori, 等佢 learn from experience. 而家, 佢喺廳, 睇spanish cartoon. Glad that 我老公speaks spanish, 因為我唔識 spanish, 但Amanda 好想學.

Don't worry too much, 小朋友有需要就會去學..
我鐘意呢度, 4歲至准學寫字, 咁 小朋友手眼協調巳好好, 小好多"錯"敗感..
我冇俾Amanda 喺屋企做學校嘅exercise, 因為once 佢已識哂, 返學就冇晒excitment. 我俾佢喺屋企係做 Disney pre-k, kinder 嘅 CD-rom.. 同玩toys .. like 扮吓princess.. or 睇 Baby 1st TV.
而家香港興 右腦教學法.. 想啓發右腦.. hum... 但我冇乜興趣, for Gabriel, 佢會同Amanda 一樣.. everything learn from experience.

原文章由 yungah 於 07-8-24 06:34 PM 發表
我哋都有返Gymboree呀,返咗差不多3個月,但佢好似冇学到乜嘢,自顧自玩。我係全職喺屋企帶BB,有時諗是否自己唔識帶,应該自己做嘢比$人帶,我見啲朋友個B比stay home nanny帶叻好多。

除咗Montessori之外還有乜嘢教學法?

...

子爵府

yungah,

係呀,我自己教架。都要睇個女有冇心機學既!佢歲半到我就開始 plan 每日時間表,我個女係坐唔定既,又夠八!鍾意周圍撩人。咁去公園玩 & picini,S.F. Zoo,Dicovery Museum ,去Playgroup, 返The Little gym, 學游水呀呢D戶外野唔少得,但唔係一日內去晒!
又會帶佢幫手去買菜,叫佢pick D生果放入袋到,我親機會講red apple/ green lettuece咁,又指下D車 colors 同街D人著咩色衫,佢又跟我講,再下次去街時又講又問下佢知唔知。咁整整下佢入腦啦我諗。佢識好多生果同蔬菜名呀。 而我都有plan 同佢一齊睇書,唱歌,聽音樂的時間。我個女唔鐘意睇TV,所以我冇買咩咩DVD佢睇。初初我讀故事書,佢冇彩我走鬼左去架。但我冇放棄,佢有佢玩toys,我有我 read 。終於有一日,佢好乖好定咁坐係我旁邊到同我一齊睇書!而家識哼D/記D歌詞唱幾首歌仔啦。我個兒科醫生話D小朋友最鍾意 copy 大人做的事,佢見你睇書睇得多,又會copy你睇埋一份。千祈唔好迫仔仔,佢唔鍾意你又唔好嬲呀!真係要講耐性!
我仲教佢幫手做下小家務,放乾淨衫入櫃,污蔑衫入洗衫藍,臨訓前執好玩具。幫手放筷子叉匙係台開飯呀。小朋友易有滿足感就肯學多D野,但又唔好過份刺激佢地同讚美佢地太多囉。
我女而家認得晒D英文字母,不過未識順序去講囉。去買一個Leap Frog Fridge phonics係一個雪櫃磁石字母玩具!http://www.amazon.com/LeapFrog-F ... c-Set/dp/B000096QNK
我一整飯,我個女就會玩呢個野架啦,會唱歌仔同講ABC。幾過隱!其實教小朋友唔止得媽咪教,最好加埋Daddy。好彩我老公仲好耐性過我教。

子爵府

唔記得講我仲有同我囡囡蠟筆填色,玩泥膠,玩積木 ﹠ 切圖學形狀。佢仲細手仔未好靈活,我無克意要佢渣筆渣好正經,由佢油出界亂咁畫。手仔篤下禁下泥膠咁囉。你仔仔仲好細咋16個月大,俾D時間佢,慢慢教啦。而且男仔學野好似慢過女仔架。祝你成功!

洋房

hi purplechili,

16個月大唔細喇,你都係歲半倒開始教,我諗都要学你咁試吓教佢,睇佢學成点。嗰啲發音学字母及圖形玩具真係有用嗎?我都有2個,但唔係你介紹嗰個。等我都買你講個Leap Frog玩具試吓先。

你住喺SF呀?我住喺Cupertino呀。

Nallie_Mami,

我諗我個Gymboree導師冇你講嗰個咁好。同埋我Gymboree啲家長好怪,上堂唔同其他媽咪傾計,你撩佢哋,答完就收声,放学又雞咁腳走。

右腦教学又係點呀?你同你女女一樣好叻,識咁多嘢。

原文章由 purplechili 於 8/25/07 05:34 PM 發表
唔記得講我仲有同我囡囡蠟筆填色,玩泥膠,玩積木 ﹠ 切圖學形狀。佢仲細手仔未好靈活,我無克意要佢渣筆渣好正經,由佢油出界亂咁畫。手仔篤下禁下泥膠咁囉。你仔仔仲好細咋16個月大,俾D時間佢,慢慢教啦。而且男仔學野好似慢過女仔 ...

子爵府

Hi yungah,

我唔肯定對所有小朋友有用,試下無妨!如果你都有D差唔多的玩具,又唔洗克意去買其他同樣funcion 囉,浪費錢。

我住係San Rafael即係 S F北面,過左Sausalito大約 15mins車程就到。你住Cupertino呀!即係 Redwood City再落呀?你離我成個幾鐘車程丫!我未去過你個邊架!哈!好唔好住呀?

別墅

purplechili,

How old is your daughter? Seems that you spend a lot of time teacging your kid. It's cool! I still haven't bring my son to any museym/zoo so far. He's 14 months. I am thinking to bring him there when he's a bit older. I am not
sure if he remember/know much about those places now (save my admission tickets now in case he doesn't know what's going on). Though I usually will talk and explain all those daily stuffs. Like I feed him banana, I will tell
him it's banana and it has skin and need to remove the skin first etc. Just explaining different stuffs around the house or outside. But so far I don't know how much he understand because he doesn't speak much yet. My son likes
to read/flip books and magazine a lot. He will also clap his hands when a music/song is finished playing. However, it seems that he only have limited vocabulary so far. I haven't bring him to any gymboree music/gym class.

Though he played different toys and watch other kids to play in daycare. So you live in San Rafael...way up north! I live in Mountain View. I think I only been there one time though I have been to Sausalito couple times. :)

原文章由 purplechili 於 07-8-27 00:36 發表
Hi yungah,

我唔肯定對所有小朋友有用,試下無妨!如果你都有D差唔多的玩具,又唔洗克意去買其他同樣funcion 囉,浪費錢。

我住係San Rafael即係 S F北面,過左Sausalito大約 15mins車程就到。你住Cupertino呀!即係 Redwood Ci ...

子爵府

bunnymonkey,

我都係囡囡歲半大先開始帶佢出去多D。之前都係去公園打韆鞦咋。佢而家2歲4個月啦。可能暫時得佢一個細路,所以我好心機D掛,多多個我就唔知會點啦。其實都好辛苦,又要做埋家務,買菜煮飯更唔少得。好彩佢而家大D懂事D,佢見我吸塵,會自己靜靜地坐低畫野或跟我尾話我知邊到有垃圾。有時我都想有多D自己時間,但我囡囡會拉我同佢玩,唔似得BB個時係咁訓。

你仔仔好得意丫,我諗20個月先開始講野都未遲。其實你都一路同佢講野就岩架啦。我識一個媽咪,佢好少同佢個仔講野,而家佢個仔3歲半啦,都唔識講野。淨識唔唔唔指手畫腳,但唔係啞又唔係龍架!

gymboree 我未join過,聽講都幾好架,如果你仔仔鍾意音樂都幾岩玩架,又可以識多D媽咪。14個月都可以返架啦。

首頁

尾頁

跳至