想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問卵巢退化會有什麼徵狀嗎? 或者做些什麼測試可以知道自己卵巢有冇退化呢?

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

Day3驗血, 就知FSH指數, 指數高=開始退化. 我都係驗血結果出咗先知, 所以醫生見意做IUI. 醫生話我個AGE(35)應該係6, 但我第一次驗係12, 第二次係10.6. 佢仲話我會提早更年期等等...

原文章由 bibimuimui 於 07-9-13 15:04 發表
請問卵巢退化會有什麼徵狀嗎? 或者做些什麼測試可以知道自己卵巢有冇退化呢?

別墅

原文章由 高齡產婦 於 07-9-13 15:37 發表
Day3驗血, 就知FSH指數, 指數高=開始退化. 我都係驗血結果出咗先知, 所以醫生見意做IUI. 醫生話我個AGE(35)應該係6, 但我第一次驗係12, 第二次係10.6. 佢仲話我會提早更年期等等...

...

咁妳月經是否有冇異常, 例如: 月經愈來愈少, 正常月經前後有否有啡黑色分泌物. 或有否經痛?

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我並冇任何異常, 我一向冇經痛, 月經大約4至5日(一向唔多), cycle 25or26日左右, 好準時.

原文章由 sheeppig 於 07-9-13 16:50 發表

咁妳月經是否有冇異常, 例如: 月經愈來愈少, 正常月經前後有否有啡黑色分泌物. 或有否經痛?

複式洋房

以一個 34 歲嘅 c9 嚟講 (未 bingo 過), 以下正常嘅指數應該係多少 ?

1) FSH
2) LH
3) Progesterone
4) Oestradiol

非常感謝各位 ...

原文章由 sheeppig 於 07-9-13 16:50 發表

別墅

原文章由 高齡產婦 於 07-9-13 17:06 發表
我並冇任何異常, 我一向冇經痛, 月經大約4至5日(一向唔多), cycle 25or26日左右, 好準時.

下個cycle我會去驗血, 有啲驚係卵巢退化. 以上的異常我都有但有經痛.

伯爵府

其實妳有冇day3驗過血呀, 個report會有d reference比妳, 妳個醫生冇提, 即係冇問題啦, 唔洗咁擔心. 我諗below the middle of the reference 就好d啦(唔sure).

原文章由 smartbebe 於 07-9-13 17:25 發表
以一個 34 歲嘅 c9 嚟講 (未 bingo 過), 以下正常嘅指數應該係多少 ?

1) FSH
2) LH
3) Progesterone
4) Oestradiol

非常感謝各位 ...

複式洋房

我比個無良中 e 叫我即場抽血驗, 個 report 我唔識睇 !=.=!

只係話我好差, 個功能好似 40 幾歲, 咁我問佢係咪好難有, 佢話 ... 係

當場差啲暈咗 , 好彩嗰日有老公陪, 如果唔係都無乜力行返屋企 :-(

原文章由 高齡產婦 於 07-9-13 17:31 發表
其實妳有冇day3驗過血呀, 個report會有d reference比妳, 妳個醫生冇提, 即係冇問題啦, 唔洗咁擔心. 我諗below the middle of the reference 就好d啦(唔sure).

...

複式洋房

我上星期比個中 e 叫我即場抽血驗 , 要成 千六個大羊;
昨天個 report 返咗, 我唔識睇 !=.=! 佢又無乜解釋, 佢只係話我好差, 個功能好似 40 幾歲, 咁我問佢係咪好難有, 佢話 ... 係

當場差啲暈咗 , 好彩嗰日有老公陪, 如果唔係都無乜力行返屋企 :-(

我約咗e生下星期 (佢下星期尾先有時間比到我), 又要比錢錢喇

我心急, 想快啲知

原文章由 高齡產婦 於 07-9-13 17:31 發表

...

複式洋房

smartbebe,
請問個無良中e係咪姓羅.....在灣仔的?

原文章由 smartbebe 於 07-9-13 17:54 發表
昨天個 report 返咗, 我唔識睇 !=.=! 佢又無乜解釋, 佢只係話我好差, 個功能好似 40 幾歲, 咁我問佢係咪好難有, 佢話 ... 係

當場差啲暈咗 , ...

伯爵府

smartbebe,
我個FSH都係=40幾呀, 妳個中醫有冇比報告妳呀?
FSH=卵胞刺激素

係咁妳仲唔快D睇不育醫生? 要BOOK好耐架...

千六個大羊真係好貴呀, 我次前第一次驗三樣嘢(FSH, LH, PROLACTIN) 都係$650.-, 第二次只驗FSH就$280.-

原文章由 smartbebe 於 07-9-13 17:54 發表

當場差啲暈咗 , ...

複式洋房

我未睇過不育 e生喎, 我啲 fd 啲 e 生 通常都係比排卵丸你返去食; 但人哋話食得多排卵丸又唔係咁好, 好難決擇

原文章由 高齡產婦 於 07-9-13 21:20 發表
smartbebe,
我個FSH都係=40幾呀, 妳個中醫有冇比報告妳呀?
FSH=卵胞刺激素

係咁妳仲唔快D睇不育醫生? 要BOOK好耐架...

千六個大羊真係好貴呀, 我次前第一次驗三樣嘢(FSH, LH, PROLACTIN) 都係$650.-, 第二次只驗FS ...

伯爵府

smartbebe,
如果妳個ec係講真嘅, 咁妳真係要快d搵多個醫生睇吓, 睇清楚d, 所以妳要叫妳個婦科幫妳day3驗多次血. 睇吓d指數有冇問題.
係呢, 上次ec叫妳驗血時, 妳係day幾呀?
FSH高 - 會提早更年期 (卵巢早衰)
LH高 - 多囊卵巢症
等等....

原文章由 smartbebe 於 07-9-14 16:03 發表
我未睇過不育 e生喎, 我啲 fd 啲 e 生 通常都係比排卵丸你返去食; 但人哋話食得多排卵丸又唔係咁好, 好難決擇

別墅

如果妳真喺想快啲生就不用拖啦. 我就喺一個好例子. 日子天天的過,心就天天的急. 現階段我是等驗血及要驗精,但驗精就比較難了, 因我的c6不合作. 又驚卵巢退化, 想做iui都好難添. 真喺等個天打救我.

複式洋房

佢無同我計 day 幾架, 一嘢就叫我驗血, 話要1600大洋 ; 嗰下都唔知點解無拒絶佢, 淨係答 : 哦, 咁佢就叫另一個類似助手嘅人同我抽血嘞, 成個過程都好無奈

後尾啲同事介紹呢個 bk web site, 見到原來要分開嚟 test, 又要分 day 幾, 先知自己笨咗 tim :-(

原文章由 高齡產婦 於 07-9-14 16:26 發表
smartbebe,
如果妳個ec係講真嘅, 咁妳真係要快d搵多個醫生睇吓, 睇清楚d, 所以妳要叫妳個婦科幫妳day3驗多次血. 睇吓d指數有冇問題.
係呢, 上次ec叫妳驗血時, 妳係day幾呀?
FSH高 - 會提早更年期 (卵巢早衰)
LH高 ...

複式洋房

嗰女中 e 喺 yau ma dai
唔通你都有我嘅悲慘經驗

原文章由 mgoii 於 07-9-13 19:52 發表
smartbebe,
請問個無良中e係咪姓羅.....在灣仔的?

別墅

原文章由 smartbebe 於 07-9-14 17:45 發表
嗰女中 e 喺 yau ma dai
唔通你都有我嘅悲慘經驗

我知妳講边個, 係咪姓SO呀!

複式洋房

係吖 係吖, 唔通你都係受害啫 :cry:

原文章由 sheeppig 於 07-9-14 17:51 發表

我知妳講边個, 係咪姓SO呀!

別墅

原文章由 smartbebe 於 07-9-14 17:53 發表
係吖 係吖, 唔通你都係受害啫 :cry:

都未算受害, 只不過睇過佢幾次感到佢比較不專重病人; 好久之前都有姊妹講過佢啲衰野.

複式洋房

:-( :-( :-( 一早上呢個 site 就乜事都無啦
我即刻話比老公聽先得, 呢幾日我哋兩口子都 unhappy 吖

原文章由 sheeppig 於 07-9-14 18:02 發表

都未算受害, 只不過睇過佢幾次感到佢比較不專重病人; 好久之前都有姊妹講過佢啲衰野.

首頁

尾頁

跳至