跳至

首頁
12345...50

尾頁

男爵府

小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

我地bb 有5個月或者就黎踏入5個月喇

不如分享下自家製baby-food 經驗 和講下bb like食d咩食物,或者講下食d 咩有咩營養和好處啦!

大家互相交流下心得

男爵府

Re: 小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

我家承承4個半月開始試糊糊,之後陸續試過:

萍果(汁)
菜心
carrot
ball菜
啤梨 (茸)

公仔表面代表我仔like程度

別墅

Re: 小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

支持支持
雖然我暫時未比過任何奶以外的食物比bb, 未可以share住, 不過我已開始搜集下資料, 買定d糊仔呀, 工具呀...hehe..

男爵府

菜茸做法:

1,半斤菜心,摘葉only(連主葉脈都唔要),洗淨
2,拾熟,瀝水
3,用blender搞碎
4,再倒落filter,用棍/匙壓
5,挖filter底的菜茸出黎

如果bb再大d,慢慢加入菜的唔同部份
又如果bb再大dd,菜茸===>菜碎(即無需再做step4 and step 5)

我會1做就3份,入好細的保鮮合(for baby food),size要預放得落個food warmer入面,儲存在冰箱,要食就warm熱佢。

男爵府

任何瓜類or一舊舊的蔬菜(例如carrot)做法:--懶人適用

1,削皮,有囊去囊,洗淨,切粒
2,隔水蒸
3,倒落filter,用棍/匙壓
4,挖filter底的茸出黎

如果bb再大d,大dd既纖維係可以比埋佢食(即無需再做step4 and step 5,就咁"盅"爛就ok,唔洗用filter)

大宅

我就買

1)12/02/2006-3.97kg  6)20/05/2006-7.82kg
2)17/02/2006-4.04kg  7)24/06/2006-9.05kg
3)21/02/2006-4.23kg  8)19/08/2006-10.46kg
4)10/03/2006-5.32kg  9)18/11/2006-11.74kg
5)20/04/2006-6.91kg 10)23/02/2007-12.2kg
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

伯爵府

呀囝因返育嬰園, 幾時食, 食咩由學校規定.

昨天開始食粥, 食左半碗白粥.

今日食了半碗白粥加1/4個旦王.
星期五是無飯主婦日

男爵府

多謝茵茵!

好彩開呢個topic,引到你呢個高人,為我地指點迷津 :mrgreen: :mrgreen:

承承有口福囉,多謝茵茵ee教路!

大宅

茵茵,

想請問你多數會買咩魚?
咁d魚比bb食,應該唔落油,right? 但會否好難煎,luck晒皮咁? :mrgreen:

我都想試下比d湯水bb飲

大宅

chickchick,

可否介紹下邊隻blender好用? thanks! :-P

男爵府

DAU,

我用philip的HR 2870,3個刀頭,juice果set入面有埋filter的。所以整juice可以隔渣或者整豆漿(自己再另外褒滾)。

聽其他媽咪推介過1隻係吉吉有得賣,係korea 野,又係有filter的,個名好長,勝在平,298就有交易,話好好用下架喎~ 你可以去搵下。

別墅

chickchick

我想問你的baby food保鮮盒在那裡買?
還有, food warmer又是點樣的?
咁樣處理, 可存放在冰格幾耐?
thx!!

chickchick 寫道:
菜茸做法:

1,半斤菜心,摘葉only(連主葉脈都唔要),洗淨
2,拾熟,瀝水
3,用blender搞碎
4,再倒落filter,用棍/匙壓
5,挖filter底的菜茸出黎

如果bb再大d,慢慢加入菜的唔同部份
又如果bb再大dd,菜茸===>菜碎(即無需再做step4 and step 5)

我會1做就3份,入好細的保鮮合(for baby food),size要預放得落個food warmer入面,儲存在冰箱,要食就warm熱佢。

男爵府

我冇買攪拌机.....所以

通常買$8瘦肉, 切晒d肥膏, 再"喙"碎佢, 成餅放入水, 再輕輕撥一撥, 煮成湯.....咁d湯入面就會有d好幼細既肉碎, 再mix埋d糊仔

菜又係咁"喙"碎, 用水滾一兩分鐘, 就mix埋糊仔

紅蘿蔔, 切開一片片, 用黎滾湯, 之後拿几片用匙顏容

一副雞雜同几副雞腎, 用粗salt洗淨, 過水, 再滾湯, d肝就可以用匙顏容, 咁肝容同湯就mix埋d糊仔

男爵府

我同婕媽一樣, 都係無攪拌機.... 整茸o既方法同佢差唔多.

如果想剁肉無咁煩複, 可以買柳梅, 唔肥又林又易剁碎, o岩o岩試食肉o既bb, 不妨一試, 記住要朝早去肉檔先易買到~~~

不過我阿媽話柳梅無咁甜喎, 所以當大b大少少, 我就買返瘦梅頭剁喇.

男爵府

好媽媽勳章

婕媽:
係咪遲d先用豬肝呀?

男爵府

mankifiona

我冇用豬肝整俾阿b食ar, 而雞肝就11個月左右先開始俾佢食

大宅

chickchick,

thanks! 請問你部philips幾多錢呢?

男爵府

nw22,

avent個food warmer囉,坐奶果個野呀 :mrgreen:

盒仔,我覺得好多隻都ok,留意佢受熱和受冷係幾多就ok。
個size就好似人地咩咩8蚊店,10蚊店,1排有4個果d size。 如果你會整好多,又想1盒過,你可以買ice-cube 個格,買有蓋果隻,咁要用就"bak" 1粒2粒出黎warm熱佢,又得。 d baby-food 書書教架!

我就用吉吉10蚊店,賣bb果part($10店入面的bb part),有呢d盒賣,1pack 2個,盒連蓋都可以入micro-wave(雖然我唔會用micro-wave)。唔錯架~

首頁
12345...50

尾頁

跳至