跳至

首頁

尾頁

別墅

Dear All

天主教明德小學在六月廿三日舉行了小一家長會,我也想分享一下:

今年開始全小一也用普通話教學 (中文科及普通科) 上年只試驗了1-2班 (小一及小二),校長說整體效果不錯。

每星期有一天普通話及英語日給學生練習,教這科的老師只跟小朋友說普通話or英語。

全年22考,每星期有默書。

英文科教本是學校老師編寫,用新思維教學法 - mind map

2開始有拔底補尖,我相信也會有精英班的。

教出來的學生出了名品德好及乖。

飯堂是新鮮供應食物不是用飯盒,好像沒有小食部只有飲品售賣機。小一飯
餸老師會安排預先放在枱上,不用自己拿。

需用八達通記錄上、下學時間及繳交費用。

為了方便溝通(做網上練習,看手冊)及和小朋友默書。老師也特別安排了一堂電腦及普通話拼音班給家長上課.

上學期的書簿費約七佰多元,校車費$390 (西灣河及筲箕灣區)、用冠忠巴士公司。

另可購買學生意外保險$60per year.

七月十四日及九月一日安排小一適應課

Will let you know once receive any news!
bshirley

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

bshirley,
Thanks very much for your detail info.

係呢.. 你是否將呢間學校放係第一志願呢

大宅

Thank you bshirley,

你的資料好詳盡。我都對這間學校有興趣。
明德和慈幼是我的心水學校。但兩間仲未決定倒揀那一間好。

JoJo,你是吾今年揀學校,你揀邊間?

[ 本文章最後由 SIUBO117 於 07-8-14 15:28 編輯 ]

王國長老

Hi SIUBO117,

係呀.. 今年揀小學啦.. 明德都係我既心水學校呀.

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

男爵府

bshirley,

你開左家長會喇, 我都係好想揀明德, 聽你講完緊加想揀呀..:) 吾知今年係咪多左人揀呢?

大宅

明德有冇人知道中一派位的BAND 1&2是幾多?

王國長老

SIUBO117,
根據我係上次明德開放日拎既Leaflet, 係咁寫既

"歷年本校學生在中學學位分配辦法中, 均能獲派官津中, 平均水平達98%. 最近三年升中派位結果, 獲派第一至三志願的超過 60%. 學生升讀的中學有筲箕灣官立中學, 張祝珊英文中學, 庇利羅士女子中學, 聖保羅書院, 英皇書院, 金文泰中學及中國婦女會中學等. "
主愛我

大宅

Thank you, JoJo

咁你點睇"慈幼"津貼個間?

別墅

JoJo
It's my first choice. My son only got 15 points and so lucky to enter in the 1st round.

Cathymum
I'm Timtim's (袁俊添)mother. I have mentioned Timtim that Sum Yi, Wai Yi & Po Yi will consider to study in 明德 in next year.

Keep in touch!!
bshirley

原文章由 JoJo 於 07-7-4 09:00 發表
bshirley,
Thanks very much for your detail info.

係呢.. 你是否將呢間學校放係第一志願呢

王國長老

SIUBO117,
上次我有去慈幼為幼稚園攪既簡介會, 校長既教學理念好好. 老師亦很用心及耐性去解答問題. :)

原文章由 SIUBO117 於 5/7/07 13:46 發表
Thank you, JoJo

咁你點睇"慈幼"津貼個間?
主愛我

大宅

JoJo

”慈幼”08年小一已經冇私立英文部,得準校。今年9月全部轉全日制。新的時間好似係8:15-3:15。
我聽人話準校都吾錯,老帥好好,他們肯抽時間為小朋友補習。不過冇精英班。我考慮慈幼係因為有中學直上,到小五時不須太徬徨。以住準校少人讀主要是因為得下午半日。所以我估今年會幾難入。

另外”明德”我去過佢開放日,校舍好靚,感覺吾錯。

王國長老

SIUBO117,
08年小一沒有私小既消息在那兒得知呢?

原文章由 SIUBO117 於 8/7/07 09:51 發表
JoJo

”慈幼”08年小一已經冇私立英文部,得準校。今年9月全部轉全日制。新的時間好似係8:15-3:15。
我聽人話準校都吾錯,老帥好好,他們肯抽時間為小朋友補習。不過冇精英班。我考慮慈幼係因為 ...
主愛我

大宅

我打去學校問ga。
你都可以在慈幼個網的慈幼家書到07年,5or6or7月睇到私&準合為一班。

原文章由 JoJo 於 07-7-8 14:42 發表
SIUBO117,
08年小一沒有私小既消息在那兒得知呢?

王國長老

SIUBO117,
Thanks for your information!

原文章由 SIUBO117 於 8/7/07 17:23 發表
我打去學校問ga。
你都可以在慈幼個網的慈幼家書到07年,5or6or7月睇到私&準合為一班。
主愛我

禁止訪問

畀面勳章

大宅

rachel,

我曾打去明德問過個王主任一些問題,佢好強調小朋友不要錯配.
可能間學校會較嚴和多功課.不過嚴有嚴的好. 我就鍾意呢樣,小朋友普片會乘些.明德中學不知幾時會有呢?

原文章由 rachel 於 07-7-8 18:38 發表

我自己都是讀明德 , 但唔知仔仔是否適合?-(

王國長老

SIUBO117,

咁佢有冇講到查實二年級開始是否會分班? 因之前我聽過佢講係 mixed class

原文章由 SIUBO117 於 9/7/07 09:04 發表
rachel,

可能間學校會較嚴和多功課.不過嚴有嚴的好. 我就鍾意呢樣,小朋友普片會乘些.明德中學不知幾時會有呢?
主愛我

男爵府

原文章由 bshirley 於 07-7-7 01:22 發表
Cathymum
I'm Timtim's (袁俊添)mother. I have mentioned Timtim that Sum Yi, Wai Yi & Po Yi wi ...

bshirley,
係我呀, 你都記得我鐘意明德, , 我應該會揀佢, 但吾知容吾容易入呢. . 我鐘意左明德好耐喇:loveliness: , 咁你可吾可返左學的情況比我知呀..

男爵府

中學因為學額問題, 好似未必會開得成. (報紙講過).

原文章由 SIUBO117 於 07-7-9 09:04 發表
rachel,

大宅

JoJo,
應該冇精英班,但有拔尖和補底.

原文章由 JoJo 於 07-7-9 10:39 發表
SIUBO117,

咁佢有冇講到查實二年級開始是否會分班? 因之前我聽過佢講係 mixed class

首頁

尾頁

跳至