自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

身分證號碼是怎樣定的

全部身分證號碼都一定會有英文字做開頭~

分證號碼前面果個英文字係根據以下規則而編的.

1949 年 , 政 府 開 始 為 香 港 居 民 簽 發 身 份 證 ,
住 在 香 港 島 的 英 文 字 母 是 A,D,F,
kowloon 的 是 B,E,G 住 在 新 界 的 是 C,
外 籍 人 士 加 英 文 字 母 前 加 X,

到 70 年 代 初 將 所 有 新 簽 發 身 份 證 的 英 文 字 母 改 為 K,
1979 年 上 半 年 是 K, 下 半 年 是 P ,
到 1980 年 出 生 開 始 是 Z, 到
Y 係 88 年 中 後 期 到 98 年 中 後 期 在 港 出 生 的 人
而 家 在 港 出 生 的 嬰 孩 , 用 的 是 S 開 頭

由 1980 年 起 , P 字 只 供 不 是 於 香 港 出 生 的 人 使 用 ,
到 199x 年 ( 待 查 ) , P 字 用 完 後 ,
就 用 V 字 來 替 非 香 港 出 生 的 人 做 身 份 證 用

這 樣 做 的 後 果 , 就 是 拿 著 P 字 頭 或 V 字 頭 身 份 證 的 人 ,
常 被 人 以 他 們 是 新 移 民 為 由 而 被 歧 視 。

<<<<<<copy>>>>>>

子爵府

原文章由 pollyma 於 07-9-17 04:41 發表
身分證號碼是怎樣定的

1949 年 , 政 府 開 始 為 香 港 居 民 簽 發 身 份 證 ,
住 在 香 港 島 的 英 文 字 母 是 A, ...

那82年係咩呀???我見幾個朋友都唔一樣的?唔知係唔係佢地虛報年齡呢?哈哈

男爵府

我定姐82年係z

水晶宮

畀面勳章

原文章由 pollyma 於 07-9-17 04:41 發表
身分證號碼是怎樣定的

住 在 香 港 島 的 英 文 字 母 是 A, ...

咁"H""R""W""Z"呢??我知"W"係外籍傭工,"R"係新移民居多!我三個仔女都係"Y"字頭,分別1993~1997~2000年出生,無"S"字頭wor!我爸爸外地出世,點解係"D"字頭呢?佢都無住過Island side??仲有,"V"字頭P字頭絕大多數有***啦,唔係新移民啦 你copy果篇資料唔準wor!

[ 本文章最後由 701003 於 07-9-17 15:22 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

又見這個topic啊, 都說不一定對啦

我個id字頭, 搞到人以為我好老呀

[ 本文章最後由 dj.hkhk 於 07-9-17 15:23 編輯 ]
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

別墅

Incorrect!!
我兩個仔都係2000年後出生, 字頭仍然係Y.

Y 係 88 年 中 後 期 到 98 年 中 後 期 在 港 出 生 的 人
而 家 在 港 出 生 的 嬰 孩 , 用 的 是 S 開 頭

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我老公都係y字頭, 佢..........
幾十歲啦!!!
原文章由 Shown媽媽 於 07-9-17 15:21 發表
Incorrect!!

而 家 在 港 出 生 的 嬰 孩 , 用 的 是 S 開 頭 ...
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

大宅

我個b今年出世, 真係S字頭啊

別墅

原文章由 Shown媽媽 於 07-9-17 15:21 發表
Incorrect!!

而 家 在 港 出 生 的 嬰 孩 , 用 的 是 S 開 頭 ...

我仔03年都係"y".
一年之計,莫如樹穀.十年之計,莫如樹木.終身之計,莫如樹人.一樹一穫者穀也,一樹十穫者木也,一樹百穫者人也.

禁止訪問

大宅

都唔岩既!我72年係K, 但我朋友70年係G字wor...我細老細妹分別74/76年出生,都唔係K字頭!:tongue::tongue::tongue:

大宅

原文章由 大眼肥妹 於 07-9-17 15:43 發表
我個女03年出世,都係y字頭過wow.

可能今年先轉S掛?

大宅

原文章由 zzerong626 於 07-9-17 15:45 發表
都唔岩既!我72年係K, 但我朋友70年係G字wor...我細老細妹分別74/76年出生,都唔係K字頭!:tongue::tongue::tongue:

但我老公77年出世, 係K字頭喔

大宅

原文章由 701003 於 07-9-17 15:20 發表

咁"H""R""W""Z"呢??我知"W"係外籍傭工,"R"係新移民居多!我三個仔女都係"Y"字頭,分別1993~1997~2000年出生,無"S"字頭wor!我爸爸外地出世,點解係"D"字頭呢?佢都無住過Island side??仲有,"V"字頭P字頭絕大多數有***啦,唔係新移 ...

R字頭係新移民!!
我兩個同事2002年移民黎香港, 兩個都係R字頭

侯爵府

BK Milk勳章

e, 好怪喎, 我細佬個身分證no 同出世紙一樣, 唔係個時已經改左用出世紙個no 做身分證嫁咩

侯爵府

原文章由 redred1211 於 07-9-17 15:38 發表
我個b今年出世, 真係S字頭啊

我個仔 05 年出世都係 s 字頭 ....

可能某 d 啱, 某 d 錯咁囉

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我囡囡05年出世...都係"s"字頭喎

大宅

醒目開學勳章

我朋友是回流,仔女外國出世,是R字頭,所以R字頭不一定係新移民。(如新移民係指大陸人)

大宅

好媽媽勳章

我好多朋友都唔同架啵
唔準既
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

大宅

身分證號碼是怎樣定的

唔太岩喎

首頁

尾頁

跳至